Hogyan vetnéd fel édesanyádnak, hogy egyre feledékenyebb, ha ezt a finom célzásokkal nem akarja elfogadni?
A csaladunkban minden nagyszülő demens volt. Előre sejtettük, hogy lehetnek náluk is problémák, ezért előre megbeszéltük, hogy amennyiben valami változást látunk náluk, akkor szólunk nekik, szólnak egymásnak. Édesanyám 77 éves és az utóbbi időben egyre látványosabban feledékeny. Próbáltam vele beszélni a megbeszéltek szerint, de csak a dacot és a dühöt váltottam ki belőle. Nem akarja elfogadni, hogy gond lehet. Nem feltétlenül demencia, de valami van és megérne egy kivizsgálást, ő viszont erről.halani sem akar.
Mihez kezdenétek ilyen esetben?
1- ezt hogyan érted? "normális életvitelt nem lehet mellette folytatni."
ez mit jelent pontosan?
Az apai nagymamámnál és az anyai nagypapámnal bevált a gyógyszeres kezelés. Gondolom ez is egyénenkén változó.
Békén is hagynám, ha nem válna kiszámíthatatlanná és veszélyessé a viselkedese. Pl Szombaton hajnalban azzal hívott, hogy baj van, elfelejtett értemenni a kicsinek, már elindult, de nem fog odaerni 4-re az oviba... Alig akarta elhinni, hogy hajnal van és nem délután és hogy a kicsi már 3 éve iskolás. Szintén remek ötlet volt, hogy a szendvicssütőbe tette be a mikro helyett az ételt műanyag edényben melegedni. Ezek olyan dolgok, amik nála még 4 hónapja nem fordultak elő és utána nem is emlékszik ezekre. Az ovis eset után pl kiment a piacra, bevásárolt, de totál kiesett neki, hogy mi hajnalban beszéltünk. Mint írtam is nem feltétlenül demencia, számtalan más dolog is lehet. Néhány hete arra panaszkodott, hogy olyan féloldalas a feje es arra húzza, majd átaludt 2 napot. Utána azt mondta, csak fáradt volt.
Én ahhoz szeretném tartani magam, amit már 10 éve megbeszéltünk és folyamatosan beszélünk, de nem tudom hogyan fogjak neki, nem akarom nagyon lesokkolni. Vagy talán pont az kellene neki?
Nem célozgatnék, hanem, amikor jól van, akkor leülnék vele megbeszélni.
Ha tényleg demencia, akkor kérj segítséget helyi szervezetektől. Sok helyen működik klub, segítő csoport az érintett családtagoknak.
Ó hát nálunk olyan nyilvánvaló dolog van, hogy az anyám egyre rosszabbul hall. És ezt ő is tudja, hisz érzi, tapasztalja...
Mikor még nem volt vészes, vicces is volt, hogy viccelődött azzal hogy süket vagyok, mondd hangosabban.... Idegeneknek mondta persze, mi tudtuk...
Van halló készüléke is régebbről, mert az elején egyszer már elment vele dokihoz. De utálja hordani, és nem használja.
Mostanra viszont olyan mértékben romlott a hallása, hogy nekem sokszor nincs is erőm beszélgetni vele... De az utcán, a közlekedésben egyrészt veszélyes hogy nem hall jól, másrészt a vásárláskor, ügyintézéskor, vagy bárkivel való beszélgetéskor .... gyakorlatilag hülyének nézik....
Mert még azt is csak nagy sokára nyögi már ki, hogy beszélj hangosabban, nem hallom...
Ha én javaslom neki, hogy menjünk el fülorvoshoz meg üzemeljük be újra a hallókészüléket, akkor inkább vérig van sértve, mert kvázi süketnek titulálom....
Nem nagyon tudok vele mit kezdeni, mint ha vele vagyok, akkor én magyarázkodom, hogy semmi baj, csak nem hallja....
"Néhány hete arra panaszkodott, hogy olyan féloldalas a feje es arra húzza, majd átaludt 2 napot. Utána azt mondta, csak fáradt volt.
Én ahhoz szeretném tartani magam, amit már 10 éve megbeszéltünk és folyamatosan beszélünk"
10 éve még fiatal lányka volt a mostanihoz képest. Lehet, hogy stroke-ja volt, vagy akármi. Beszélj a háziorvosával.
Édesanyád nem feledékeny, hanem konkrétan demens, a példáidat olvasva. Tehát a logikus érvelés, rávilágítás, nem járható út.
75 évesen ezt nyugodtan mondhatom, miközben én egyre inkább feledékeny vagyok, a rövidtávú memóriám romlása miatt, de (még) nem vagyok demens.
Időnként nem emlékszem, hogy már bevettem e a gyógyszerem, vagy elutaltam e már a rezsit, de ezekre magamtól is találok kontrollmegoldást.
Mindenképpen kellene ezt a háziorvossal átbeszélned és segítséget kérned, mert az Alzheimertől kezdve az agylágyulásig többféle oka lehet, más-más gyógyszerezést igényelve.
Még mindig a 8-as vagyok:
Apám egész életében egy hihetetlen szellemi képességekkel megáldott lángész volt, majd egy enyhébb agyvérzés után elhalt az agyának egy része, mert a sérülés miatt nem kapott elég vérellátást. Őt pl. hiába kezelték volna Alzheimer szerekkel, gyakorlatilag az állapota visszafordíthatatlan lett és nem volt rá gyógyszer. Csak iránta való kegyeletből nem írom le, hogy miket volt képes produkálni.
Anyukádnak egy CT vagy MRI kellene, az feltárja az okokat.
A háziorvos biztos találkozott már makacs, demens öreggel, tehát fogja tudni, hogy mi a megoldás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!