Hogy oldjam meg idős édesanyám fogproblémáját az idősek otthonában?
Mondjuk tudni kellene, miért veszi ki?
Mert egyik műfogas ismerősöm azóta nem tud enni, úgy elcs.szték neki (nem igazították pontosan az állkapcsára, és fáj, amikor benn van).
De ha demens, esetleg a kezdeti fázisában van, akkor meg már hiába mondasz bármit neki, mert nem fogja betenni.
75-ik éves ember vagyok és ebben a korban változik, megy össze az ember feje. Az enyém is és anyukádé is és az addig jól üzemelő fogsor kényelmetlen lesz - bár hibátlan - de kell újat csináltatni.
Nem tudom mennyire lehet anyukáddal kommunikálni, de jó lenne megtudni, hogy alapban étvágytalanná vált - ehhez belgyógyászati kivizsgálás kell - vagy a foga a ludas.
17. Bár nem a kérdező vagyok, de köszönöm neked, hogy ezt leírtad. Sajnos nekem már ez csak a megértésben segít. Mamám nem mondta el, hogy miért nem hajlandó betenni a fogát. A kórházban demensnek mondta az orvos, de lehetetlennek tartottuk, hiszen értelmesen lehetett vele beszélni. Lehet, hogy szégyellte, vagy nem értette, hogy miért nem jó már a foga. Sajnos azóta meghalt (leukémia).
Kérdező, remélem, hogy találtok megoldást <3
17-es vagyok
Én meg a kedvességedet köszönöm!
Biztos, hogy a nagyidnál is ez lehetett a gond, ha egyébként tiszta volt az elméje.
Nekem megvan a 28 hibátlan saját fogam (a bölcsesség fogaim ki sem nőttek) és a saját fogaim sem passzolnak már egymáshoz, ahogy változott a fejem/állkapcsom szerkezete. Kialakult egy "mélyharapásom" ami diszkomfort érzéssel jár, mert manővereznem kell minden falatnál.
Nem egyszerű dolog az öregség...
Nálunk minden nagyszülőmnek és a dédnagyanyámnak is kivehető fogaik voltak. Ők se használták - na jó, öregapám igen, amikor szalonnázni akart -, de a többiek inkább ették pépesen a kaját. (Elmajszolgatták.)
Kérdező, ha valakinek kihullik/húzzák az összes fogát, a fogíny elkezd sorvadni. Emiatt szükséges újra és újra az új protkó, ami jól illeszkedik.
Édesanyádnak valószínűleg fájdalmai vannak rágás közben és emiatt inkább nem eszik.
Új fogakat kell csináltatni neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!