Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan kezeljem a szüleim...

Hogyan kezeljem a szüleim viselkedését?

Figyelt kérdés

31 éves vagyok, férjemmel szüleim lakásában élünk 5 éve

Tavaly szeptemberben kezdtünk felújítani egy házat, ősszel költözünk

Bérleti díjat fizettünk nekik havonta, de végül egy összegben visszautalták, ezzel hozzájárulva a költségeinkhez, mi elfogadtuk (utólag már bánjuk)

Emellett minden nap fel kell hívnom őket telefonon, mert ha kimarad 1 nap, akkor otthon sírnak és sírva hívnak fel, h mi bajom velük, ők 24 éves koromig eltartottak, taníttattak, most a lakásukban élünk és mi az, h arra nem vagyok képes, h felhívjam őket…

Minden hétvégén haza is kell mennem, különben a szitu ugyanaz.

Mivel ők megtehették, h támogattak ennyivel, sőt továbbiakkal is szerettek volna, csak nem fogadtuk el, a férjem szülei viszont nem, így sokszor megkapom mikor a férjemet szídják, h ha nem én lennék a felesége akkor nem h háza, de kutyaháza sem lenne (hozzáteszem, h a felújítás több 10 millio ft, szüleim 5el támogattak és a többi sem állami támogatásból lesz, tehát nem szórjuk a pénzt, félreteszünk és rosszul sem keresünk) Férjemmel nagyon nincsenek jóban, szidják úton útfélen, pedig szorgalmas, csak nem úgy csinálja a dolgokat, ahogyan ők elvárják

Nekem nagyon elegem van már mindenből

Miért nem elég nekik, ha pl heti 3x felhívom (amikor épp történik is vmi velem) és 1x meglátogatom őket? Minek egyből csinálni a banzájt és sértődve, sírva hívogatni, h én utálom őket? Ez normális?

Oké, h anyagilag támogattak és a legjobbat akarják nekem, de ennyi erővel bár ne tennék.. nem arról van szó, h nem vagyok hálás és nem is esik nehezemre keresni őket, de annyira frusztráló a tudat, h kényszer és mindig vmi kioktatást végighallgatni vagy a házról vagy a férjemről… minden egyes nap gyomorgörccsel hívom őket fel, egyből van a tarsolyomban mindenre vmi magyarázat, h védjem magam stb

Folyton faggatnak, h merre járunk, mit csinálunk, miért az csináljuk, mikor csináljuk.. és nem, nem szimpla érdeklődés, hanem ellenőrzés (a különbséget azért érti az ember)

Ha vmit elfelejtek vagy nem akarok elmesélni, de később kiderül és megtudják, akkor számon kérnek, h miért nem mondtam el (ezt is érzi az ember, h tényleg számonkérés)

Vagy pl főz vmit nekünk (ami tök kedves gesztus) és annyit ír csak nekem, h megyünk a városba (ahol mi lakunk), kértek-e kaját, én meg visszaírok, h köszi nem, mert épp főzök és nem fogyna el, akkor este már hallom a hangján h meg van sértődve és akkor mondja el, h azt csak nekünk csinálta és így kidobta a kukába…

Na most vagy kérdezett volna meg azelőtt h csináljon-e mielőtt megcsinálta vagy mondta volna azt, már megcsinálta csak nekünk és nem fogy el náluk… de neeeemm.. inkább lelkifurdalást kelt bennem este a telefonban utólag

És sok ehhez hasonló van még

Mivel anyagilag segítettek, a lakásukban lakunk és amúgy én is szívesen töltenék időt velük (ha nem mártírkodnának minden miatt) mit tennétek, h a helyzet változzon? Próbáltam szépen megbeszélni velük, de az lehetetlen, mert egyből ők az áldozatok én meg a fakír érzéketlen hálátlan gyerek

2023. máj. 29. 20:22
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Őszig valahogy bírd ki, addig úgysem lesz változás amíg el nem költöztök.
2023. máj. 29. 20:29
 2/9 anonim ***** válasza:
98%
Érzelmi zsarolás. Fogd vissza őket mert nem lesz jó vége. Hívd őket heti 3x és ha picsognak akkor mondd hogy felnőtt vagy a saját életeddel és nem egy kamasz akinek minden lépéséről tudni kéne.
2023. máj. 29. 20:31
 3/9 anonim ***** válasza:
98%
3 hónapot valahogy húzd ki.
2023. máj. 29. 20:51
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon nehez helyzet. Most nem fog tetszeni, amit irok, de te ujrateremted azzal, hogy ugy reagalsz, ahogy ok elvarjak, nem huztad meg a hatart eddig, mert megijedtel minden probalkozasnal attol, hogy majd nem fognak szeretni(=megsertodnek).

Nem tudom, hogy ki akarsz-e jonni a helyzetbol, hiszen mar reg felnott vagy, de meg mindig nem huztad meg a hatart. Ha igen, akkor tudok ajanlani egy baromi jo konyvet (angol), es egy podcastot, amivel meg tudsz tanulni hatekonyan kommunikalni veluk, es kilepni ebbol a dramazasbol, amit ugyan ok inditanak el, de te aztan beleallsz, es ujrateremted a helyzetet.

Akkor fogod tudni megjavitani a helyzetet, ha mind az o, mind a sajat magad hibaztatasat beszunteted. Megnezed, hogy milyen elonyod szarmazik ebbol az ujra es ujra elofordulo helyzetbol, illetve megvizsgalod, hogy milyen pozitiv dolgokat arul ez el valojaban rolad (pl. hogy nagyon fontosak neked a szuleid, nem akarod oket megbantani, oda akarsz figyelni arra, hogy nekik jo legyen, stb.).

Ha ezeket osszeirtad, akkor atgondolod, hogy valoban akarsz-e valtoztatni az elonyok ellrnere a helyzeten. Ezek a rejtett elonyok nagyon sunyik. Azt hiszed, utalod az egesz helyzetet, de senki sem tart fenn olyan helyzetet az eleteben, amibol ne szarmazna elonye, megha elsore nem is latszik, hiszen annak semmi ertelme. Neked is van ezekben a helyzetekben folyamatos valasztasod.

Egyebkent, ha nem az o lakasukban laknatok, illetve fogadtatok volna el a penzt, akkor szerinted mi lenne most mas? Es mi lenne mas, ha elfogadtatok volna mindezt, de kezdettol nem mentel volna bele a napi, vagy akar heti telefonalasba? Szerinted akkor nem szeretnenek? Gondolod, hogy akkor nem adtak volna oda penzt? Milyen borzalmas dolog tortenne, ha megmondanad, hogy ez neked nem oke, faraszto, es ketsegbeejto?

A konyvben marha jo technikak vannak, szolj, ha kell a cime.

2023. máj. 29. 20:58
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Rossz volt olvasni, kérdező. :/

A szüleid durva érzelmi zsarolást és manipulációt alkalmaznak, ráadásul nem tisztelik a férjedet sem és állandóan sértegetik. Hát a fene se hívogatná őket naponta.

Szerintem a legjobb az lenne, ha leülnétek, és elmondanád nekik, hogy ez így neked/nektek nem jó, a saját életedet akarod élni, és így is fogsz tenni - akár tetszik nekik, akár nem. Ha meg akarnak sértődni, tessék. Ha hibáztatni akarnak, csak hajrá - te pontosan tudod, hogy nem te vagy a hibás. Felnőtt ember vagy, a saját játékszabályaid szerint fogsz élni, és ezt ők vagy elfogadják és alkalmazkodnak, vagy nem.

Én azt is elmondanám, hogy jól jött az anyagi segítség, hálásak vagytok, köszönitek, de ha nem akarnak alkalmazkodni a szabályaidhoz és sértődősdit játszanak inkább, akkor a helyedben visszafizetném nekik ezt az összeget, hogy semmivel se tarthassanak sakkban.

37/N

2023. máj. 29. 21:48
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Kèrdező, küldd el őket a vérbe, neked is jót tesz. Most már nincs sok idő szeptemberig, max utána nem veszed fel nekik a telefont, oszt csók.
2023. máj. 30. 01:26
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez egy formája a "anyagilag segítettem, tulajdonképpen az én lakásomban laksz, akkor kontrollálni szeretném az életedet" mentalitásnak.
2023. máj. 30. 03:56
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Ebbe sajnos neked kell beleállni, ők nem fognak változni.
2023. máj. 30. 06:29
 9/9 NTBS ***** válasza:
100%
Örülsz beszélgetni velük.
2023. máj. 30. 06:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!