Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Folyton kritizáló anyával...

Folyton kritizáló anyával milyen nő lettél? Van önbizalmad? Tartod vele a kapcsolatot rendesen?

Figyelt kérdés
2023. máj. 4. 12:59
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
88%

Én sikertelen, imposztor-szindrómás ember lettem. Nyilván nem csak anyám beszólogatásai miatt, de biztos része van benne. Nem is volt bennem soha bizonyítási vagy, meg sem akartam mutatni, hogy esetleg képes lehetnék bármire is, hisz úgysem értékelte. Így persze sosem vittem semmire, a felsőoktatást is abbahagytam (arra azt sikerült mondania, hogy szerinte úgysem vagyok képes arra, hogy lediplomázzak). Sok évvel később jutottam el odáig, hogy mégis megpróbáljam megint - itt tartunk most, várom az egyetemi felvételi ponthatárokat, és közben felsőfokú nyelvvizsgára készülök.

Ezzel együtt is tartom vele a kapcsolatot, hisz mégiscsak az anyám, felnevelt stb., de bizalmas információkat nem osztok meg vele. Fogalma sincs az egyetemi jelentkezésemről, az ehhez letett szintemelő érettségiről, a szerelmi életemről és hasonló dolgokról.

2023. máj. 4. 16:32
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
#5, a jelek szerint mégsem bírod jól a kritikát; valószínűleg mégiscsak sok volt 😂😂😂
2023. máj. 4. 16:34
 13/20 anonim ***** válasza:
86%

Stabil idegrendszerem van, normális mértékű önbizalommal. A nagy része lepattan rólam, a maradékot meg tudatosan ignorálom. (Mármint az indokolatlannak érzett kritikát, amik már több évtizede állandóak:S)

Amúgy együtt is élünk, és tényleg egyik fülemen be, a másikon ki. Ritkán húzom fel magam.

2023. máj. 4. 16:41
 14/20 anonim ***** válasza:
84%

Nagymamám ilyen, folyton kritizáló. Nagyrészt vele éltem. Folyamatos megfelelési kényszerem van, és önbizalomhiányom.

Tartom vele a kapcsolatot, de amikor megyünk hozzá, vagy ő jön, már előre befeszülök, hogy mibe fog belekötni. Általában veszekedés/sértődés a vége.

2023. máj. 4. 17:58
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Keménynek kellett lennem. Kb tini koromtól kezdve csak magamra számíthattam. A viselkedésünk és az érzelmi világunk nem csak a szüleinkkel való kapcsolaton alapul. Ezért lehet az, hogy sok elnyomott gyerekből egy visszahúzódó, önbizalomhiányos senki lett, míg sokaknak pont ez adott erőt, hogy igenis megmutassák, kik ők.

Én anyám miatt maximalista lettem, nagyon gyakran nem tartom se magamat, se a munkámat elég jónak. Versenyzek másokkal, nem elég a második hely, a legjobbnak kell lennem.

Ugyanakkor mindenre találok megoldást, folyamatosan fejlesztem magam, és próbálok kitörni a tanult magatartás formákból, amiket anyám belém diktált.

Kimondottan más ember lettem, mint ő. Én a jég hátán is megélek. Nem bántok senkit, nem alázok másokat, nem bántom a családom. Anyám ennek pont a szöges ellentéte.

Szerencsére családom belül teljesen más ember lettem, mint ő. Jó anyának gondolom magam és jó feleségnek, embernek.

Összességében egy erős, független, de szeretetre éhes és gyakran túlságosan maximalista ember lett belőlem anyám miatt.

Úgy gondolom, ha szeretetben nevelt volna, akkor is erős nő lett volna belőlem, de nem stresszeltem volna túl a kudarcaim az életben. Hátrányban érzem érzelmileg magam anyám miatt.

2023. máj. 4. 18:00
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

6-os, a kérdező nem biztos, hogy arra gondolt, amikor anyuka lebsz, mert hülyeséget csináltál, hanem amikor már az élő fába is beleköt, és bármit teszel soha semmi nem jó.

Nálunk utóbbi állt fenn - csak nálam, a fiútesómat sohasem cs.sztették -, miután elköltöztem két év pszichológus után hellyel-közzel oké.

Addig semmi önbizalmam nem volt, nem mertem konfrontálódni, senkinek, értéktelennek éreztem magam - hiszen egész életemben azt hallgattam, mekkora sz... vagyok, olyan, aki semmire nem viszi, és még sorolhatnám.

Nem tartom vele a kapcsolatot - néha találkozunk, akkor elvseverészek vele az időjárásról, de semmit nem tud rólam.

2023. máj. 5. 07:57
 17/20 A kérdező kommentje:

#16 Én is pontosan így érzem magam, annyiból jobb, hogy egészséges párkapcsolatban élek, így tudom, hogy azért van, aki tud engem szeretni (bár néha még mindig megkérdőjelezem ezt, ha épp nem vagyunk együtt hosszú ideig vagy összeveszünk).

Nekem anyám már kamaszkorom óta sulykolja belém, hogy én nem fogok kelleni senkinek, mert dagadt vagyok, mert nem öltözködöm nőiesen (ő úgy fogalmazott, hogy nincs bennem semmi nő, mindezt 12 évesen, amikor szerintem sok gyereket még nem az érdekel, hogy szoknyában vagy nadrágban megy-e ki az utcára), mert cserepes volt a szám, vagy a személyiségem miatt. Amikor párkapcsolatban voltam is képes volt olyat mondani, hogy szakítani fog velem hamarosan, mert dagadt vagyok. Vagy amikor bevitt egy társaságba és nem anyám ízlése szerint öltöztem, azt mondta, hogy nem lesz büszke rám a barátai előtt.

Ja és amúgy semmi nem volt jó neki, ha beszólt valamire és mondta mi lenne a helyes, majd a "helyes" dolgot csináltam, az sem volt hirtelen jó. A lényeg, hogy elégedetlen legyen velem.

Én emiatt egész életemben úgy gondoltam, hogy "bottal se" kategória vagyok, ha valakin mégis láttam érdeklődést, esetleg szerelmet, úgy voltam vele, hogy biztos nem is ismer, na majd ha megismer úgyis kidob. Nem hittem el, hogy tetszem nekik, mert hát az én testem objektíven ronda. Engem lehetetlen szeretni. Főleg hogy anyám a legtöbb srácnak elmondta, hogy én mekkora szar vagyok, ilyenkor mindig azon izgultam, hogy mikor fog kidobni, mert most "lebuktam".

Nem szándékozom tartani vele a kapcsolatot. Ha mégis egyszer újra beszélünk, csak egyet kell beszólnia és ugyanúgy nem fogok vele beszélni.

2023. máj. 5. 08:06
 18/20 1112 ***** válasza:
100%
Önbizalmam az rendben van, magamban mindig is bíztam, a környezet felé voltam bizalmatlan, mert tudtam, láttam, milyen gonoszok tudnak lenni az emberek egymással. 31 leszek idén, mostanság fogom beindítani a "költözés-prodzsektet", de amúgy Gyakorin mondták itt már az egyik kommentem után, hogy "már 18 éves koromban le kellett volna lépnem". Igenám, de nagyon nehéz volt úgy felépíteni magam, hogy itthon itt a nyakamon volt anyám, és nagyon nehezen tudnam magam felépíteni annak ellenében, hogy ő itt volt ( itt van) a "nyakamon" (nem fizikailag ez, átvitt értelemben); és folyamatosan rombolt. Depressziós voltam, 1-2 évig nem is mentem dolgozni, ő meg "rugdosott" tovább (ezt sem fizikailag), hogy egy "xar vagyok"; pedig miatta voltam lehúzva lelkileg, és pont akkor dobott be valami nagyon nagy bunkóságot, amikor már majdnem felépítettem magamat, és mindig kezdhettem újra az 'építkezést'. De amúgy folyamatosan g3nyóskodott, de valami nagyot mindig akkor "dobott be", amikor már majdnem összeszedtem magam annak ellenére, hogy ő nyakamon volt. Nem volt egy támogató hátterem itthon, ehelyett ponthogy lehúzott; és szemlátomást örült, ha "vissza tudott rántani a 'xarba' ", mert akkor még tovább használhat arra , hogy tovább "rugdoshat". Szerintem fél, hogy itthagyom , és nem lesz tovább kit rugdosnia. Borzalmas egy személy, de mostmár itthagyom nemsoká. :):) És nem fogok hozzá visszajárni, ez egy mérgező szülő-gyerek kapcsolat; én ezt nem vagyok hajlandó elviselni, erre én nem vagyok kíváncsi. Őt nem is tartom anyámnak. Bár apám meghalt, még mindig úgy vagyok vele, hogy apám van; anyám viszont sohasem volt. Najó, kiskoromban igen, amiért hálás vagyok anyámnak az az, hogy kiskoromban tényleg volt velem meg a tesóimmal foglalkozva, rengeteget, játszott is velünk, mesélt, mondókázott. Szóval mindannyian tök hamar megtanultunk beszélni. De akkorsem anya-minőségben volt inkább, hanem bébiszitter, vagy inkább kiszolgálószemélyzet. Mert nem szeretett minket. Szeretet nem volt benne; néha megpróbált úgy csinálni, mintha szeretne bennünket. És ez egy darabig hihető is volt; de nekem pl , amikor "öntudatra ébredtem", észrevette, hogy vannak saját gondolataim -de nem bontottam rendet, jó gyerek voltam- akkor megpróbált engem visszanyomni abba a kis 'gyufásdobozba', amit ő elképzelt nekem. Mert zavarta, hogy már lettek önálló gondolataim, és nem vagyok rá utalva. És érezte, hogy kezd kicsúszni az én irányításom az ő kezei közül. Igazából egyre bátrabban állok hozzá az élethez, de ezt magamnak köszönhetem; hogy annak ellenére, hogy ő mekkora teherként van rajtam már tök erős tudtam lenni, és tudom egyre könnyebben venni szóval a Világ dolgait. Remélem, mindent jól írtam, és mindent érthetően. Meg amúgy anyám szóval utána már ráadásul amikor valamennyire már nagyobb lettem, akkor átcsapott már csak egy ilyen "rossz kiszolgálószemélyzetbe", szóval amikor nagyobb lettem , már annak se volt jó; mert folyton bunkóskodott is; tehát akkor már végképp köze nem volt az anyasághoz. Az nem elég, ha megszülöd a gyereked, meg kiszolgálod. Szeretet is kell neki, meg kedvességgel kell állni hozzá. Ja és amúgy az ő anyja is ilyen volt vele, és nem értem, hogy ő miért nem volt olyan okos (mert amúgy esze az van, de akkor az érzelmi intelligenciája fejletlen, mint neki az anyjáé (mamámé) is) ,hogy akkor ne ezt a példát kövesse, és belássa, hanem "elrettentő példaként" tekintsen úgymond a mamámra; hogy akkor ő ne kövesse el ugyanazokat a hibákat, mint ő. De pedig sikerült neki elkövetni. Meg még, egyszer korábban olvastam jópár évvel ezelőtt itt egy kommentet a Gyakorin; hogy "A szülőben él egy kép ,hogy a gyerekének milyennek ""KELL"" lennie, és ha a gyereke nem olyan, mint a kép amilyet ő elképzelt róla, akkor ő (a szülő) haragszik rá (a gyerekére)", vagy gyűlöli, vagy utálja, vagy nem tudom, hogy' fejeződött be a mondat. Vagy pl lehet, hogy lenézi; de mondjuk lehet, hogy lenézi alapból is; valszeg sokesetben igen.
2023. máj. 5. 20:12
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
#18 Ugyanez az én anyám is, akár én is írhattam volna. Amikor vele éltem próbálta rám hárítani a dolgot hogy ezek az én tévképzeteim, hogy ő rosszat akar nekem. Addig forgatta volna a dolgot hogy magát hozza ki a legjobban a helyzetből a család előtt, majd úgy tett mindig mintha mi sem történt volna. Utána ugyanúgy folytatta. Nagyon nehéz volt nekem is ebből kikerülni.
2023. máj. 5. 21:05
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
A rendszeres sportnak koszonhetoen lett onbizalmam.
2023. máj. 7. 10:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!