Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülőként, hány éves korú...

Szülőként, hány éves korú gyerek esetében mennél bele?

Figyelt kérdés

Csak elméleti kérdés, nem kell hazudozni, sem csontig nyalni, csak őszintén! Köszi a válaszokat!

Te és a párod külföldi munkát kaptok, kimentek.

Nem vagytok rászorulva az itteni lakás eladásra/kiadására, így megmaradna.

Ekkor a gyereketek aki ... éves, kéri, hogy maradhasson a lakásban, mert a suli miatt jobb lenne neki, és ebben igaza van.

Szóval, a kérdések:

A.: Hány évesnek kéne lennie a gyereknek minimum, hogy EGYEDÜL lakhasson, míg ti külföldön vagytok?

B.: Ha a fiatalabb testvére is maradni akarna, hány évesnek kéne lenniük, minimum?

C.: Hány évesnek kéne lenniük minimum, ha nem egyedül laknának, hanem egy megbízható, 18+ -os egyetemista (Aki rokonotok vagy családi barátotok vagy ex-szeretője valamelyikőtöknek vagy egy megbízható ismerős által kezeskedett személy.) is velük lakna?

2023. márc. 6. 22:40
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
100%
18
2023. márc. 7. 06:03
 22/37 anonim ***** válasza:
100%

Miután leérettségizett. Hiába 18+ amíg középiskolás ndm maradhatna otthon egyedül.

Fiatalabb testvért meg nem bizok idősebbre (nyilván pár órára igen de itt nem erről van szó). Hiába nagykorú, egy kamasz nevelésére, határok betartatására biztosan nem alkalmas

2023. márc. 7. 08:44
 23/37 anonim ***** válasza:
9%
Ha te nem élsz a lehetőséggel, én szívesen megyek helyetted .
2023. márc. 7. 10:27
 24/37 anonim ***** válasza:
72%
18 év alatti gyerekemet nem engedném SZÜLŐI felügyelet nélkül lakni. Ha a 17 meg 15 éves gyerekem akarná ezt, meg is ijednék, hogy ennyire éretlen a nagyobb is, hogy ezt egyáltalán komolyan megkérdezi.
2023. márc. 7. 10:57
 25/37 anonim ***** válasza:
92%

Minimum 18, ugyanis hogyha az egyik nagyon kedves szomszéd felnyom a rendőrségen, hogy a kiskorú gyerekemet egyedül hagytam, nagyon gyorsan haza kell költöznöm - és örülhetek, hogyha komolyabb büntetés nélkül megúszom, ugyanis törvényt szegek.

NEM arról van szó, hogy néhány órára, esetleg 1-2 napra egyedül hagyom (apa is kénytelen volt, amikor vidéken dolgozott), hanem amikor tartósan, akár hetekis, hónapokig.

2023. márc. 7. 11:08
 26/37 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként az első pont még egy olyan dolog, amin lehet gondolkodni, beszélgetni róla. De a többi? Még ha nagykorú, mondjuk 18-20 éves lenne a gyerekem, akkor sem bíznám rá a kamasz testvérét, mert az életveszély. Nagyszülőre talán, ha a gyerek és a nagyszülő is alkalmas rá.

A harmadik pont meg még nevetségesebb. Egy egyetemista uncsitesó tartson kordában egy kamaszt? Kinek jut ilyesmi egyáltalán az eszébe? És ha a kamaszgyerek drogozni kezd, vagy valami illegális dologba bonyolódik, vagy mit tudom én, halálos autóbalesetet szenved, ki lesz a felelős? A 20 éves unokatestvér? Vagy az ex-szerető? (egyre meredekebb az elképzelés).

Szóval nem, 18 alatt semmiképp sem maradhatnának felügyelet nélkül, és úgy sem, hogy az egyikük épp csak elmúlt 18. Az egyetlen megfontolandó lehetőség, hogy a nagyszülőhöz költözik a gyerek, ez sem működik minden esetben, de előfordulhat, hogy igen.

2023. márc. 7. 11:23
 27/37 anonim ***** válasza:
84%

Kezdésnek nem mindegy, hogy 2-3 hetente legalább egyikünk haza tudna-e menni egy hétvégére, vagy fél évig egy huzamban egyedül lenne.

Utóbbi esetben 18, előbbiben lehetne 16-17 is.

Ha van sokkal kisebb testvér is. Szóval nem 16-18 évesekről van szó, hanem mondjuk 12-18 évesekről, akkor a kisebb nem maradhatna egyedül a naggyal. Az még fiatal ahhoz, hogy egymagában meglegyen, s a belem jön ki, mikor meghallom, hogy az idősebb kell gondoskodjon a kisebbről valahol. Nálunk olyan biztos nem lesz...

A C alpontba nem tudom beleképzelni magam, abba viszont igen, hogy ha pl nagynéni vagy valaki hasonló csak pár utcányira lakik. De ekkor se mennék szerintem 16 alá.

2023. márc. 7. 12:23
 28/37 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvasom végig a kommenteket, bocs ha már írta valaki, de törvényt sért a szülő, ha életvitelszerűen nem él ő vagy kijelölt gyám/gondviselő a kiskorú gyermekkel.

Valószínűleg egy 17 vagy 17,5 éves gyerek esetén semmi olyan nem fog történni, ami kapcsán ez a hatóságok tudomására jut, de nemrég olvastam egy sztorit, hogy a jómódú szülők béreltek lakást Bp-en az oda gimibe járó 16 évesnek, és még csak nem is baleset vagy ilyesmi történt, hanem valami iskolai ügy kapcsán jött fel a téma egy tanár jelenlétében. A tanár vette fel a kapcsolatot a szülőkkel, hogy nagyon gyorsan tegyenek eleget a törvényben foglaltaknak, mert különben nekik hivatalból jelenteniük kell a gyámhatóság felé.

És hogy a kérdésre is válaszoljak:

A. Betöltötte a 17-et, minél közelebb van a 18-hoz, de csak úgy, hogy egy felnőtt időről-időre ránéz.

B. 2 gyereket... hát ha nagyon-nagyon megbízhatóak akkor úgy, hogy a fiatalabb már betöltötte a 17-et, ebből következik, hogy az idősebb meg a 18-at.

C. Nem tudok ilyen forgatókönyvet elképzelni.

2023. márc. 7. 13:55
 29/37 anonim ***** válasza:
90%

Nálunk pont ez a szitu történt meg a távolabbi rokonságban: Anyuka, apuka és a 2 éves kisgyerek kimentek Németországba (nem mozaik, tehát mindkettő közös gyerekük). A 18 évesnek még volt egy év érettségiig, és ő is benne volt, hogy itthon maradna addig, míg leteszi (ő fiú). Az volt a terv, hogy aztán csatlakozik a családjához, és majd Németországban megy főiskolára, de aztán inkább itthon beadta a jelentkezését, felvették, és itthon is maradt.

Nekik így utólag ez bejött, a srác sem szívesen adta volna fel a függetlenségét a családjához költözéssel, hamar megszokta itthon az önállóságot, már 26 éves, tetszik így neki az élet.

2023. márc. 7. 14:55
 30/37 anonim válasza:
35%

11- es voltam,mikor anyám és nevelőapám elváltak, eztán anyám hamar egy másik férfihez költözött, az iskolától kb 100 km messzire, ezért nem mentem vele. A legjobb barátnőmmel költöztünk albérletbe és vígan éltünk, nem volt semmi gond. Barátnőm 16, én 17 voltam.

Egyikünk se hozott fel pasikat, tanulás is normálisan ment. Nagyon jól éreztük magunkat.

2023. márc. 7. 15:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!