Szülőként, hány éves korú gyerek esetében mennél bele?
Csak elméleti kérdés, nem kell hazudozni, sem csontig nyalni, csak őszintén! Köszi a válaszokat!
Te és a párod külföldi munkát kaptok, kimentek.
Nem vagytok rászorulva az itteni lakás eladásra/kiadására, így megmaradna.
Ekkor a gyereketek aki ... éves, kéri, hogy maradhasson a lakásban, mert a suli miatt jobb lenne neki, és ebben igaza van.
Szóval, a kérdések:
A.: Hány évesnek kéne lennie a gyereknek minimum, hogy EGYEDÜL lakhasson, míg ti külföldön vagytok?
B.: Ha a fiatalabb testvére is maradni akarna, hány évesnek kéne lenniük, minimum?
C.: Hány évesnek kéne lenniük minimum, ha nem egyedül laknának, hanem egy megbízható, 18+ -os egyetemista (Aki rokonotok vagy családi barátotok vagy ex-szeretője valamelyikőtöknek vagy egy megbízható ismerős által kezeskedett személy.) is velük lakna?
Erettsegi utan megengednem neki. Addig nem, egyreszt mert ha kiskoru, akkor torvenyileg se lakhat egyedul, masreszt meg ilyenkor meg a tinik szeretnek elkallodni, nem a tanulasra koncentralni, figyelni kell rajuk.
Szoval elso korben legyen meg a suli, aztan utana.
Olyat foleg nem csinalok, hogy fiatalabb testverrel hagyom ott. Megvarom, amig mindketten vegeznek.
Azt gondolom, hogy mi vagyunk a szuleik, nekunk kell gondoskodni roluk, amig gyerekek, nem ok akartak megszuletni.
Masra nem hagynam, se rokonra, se senkire.
Egyértelmű hogy a 18 éves gyerek írta ki, úgyhogy elmondom hogy a mostani legjobb barátaid 5-6 év múlva nem lesznek a legjobb barátaid, főleg a mai világban..kint megtanulod a nyelvet és nyugi, biztos hogy találsz új barátokat, az számít hogy ez egy olyan lehetőség ami tényleg fontos, nem a haverok fogják megvenni neked az autót meg a jó életet, hanem az ha tanulsz, tapasztalsz és a karrieredre, tanulásra összpontosítasz. 10 éves érettségi találkozón lehetsz te a lúzer, akinek se félretett pénze és semmire nem vitte magától, mert nekem ne mondja senki hogy 2 kiskorú ellátja magát és tanul is, felügyelet nélkül, vagy lehetsz az aki boldogan él egy másik országban, aki bátor volt és kitartó, így sikeres lett.
Ja és ne rontsd el a szüleidnek a jó munka lehetőséget azzal hogy hisztizel, örülj hogy így alakult és legyél büszke a szüleidre.
Csaladban volt ilyen. 15 vagy 16 eves volt a gyerek. Nagynenjehez koltozott. Nagykorusag utan mar lakhatott egyedul.
A jogi hrlyzet az, hogy nagykorusag (itthon 18. eletev), nem lehet gyam nelkul lenni. Barmi a.it 18 alatt elkovet egy gyedek a szulot terheli vagy ha baleset tortenik vele akkor is a szulot veszik elo. (persze ez arnyltabb, de roviden ez a lenyegw).
Tehat 18 alatt nem engednem egyedul hasznalja a lakasunk es akkor se ha tesoja van. Viszont ha lenne egy nagyszulo vagy nagybcai/nagyneni, akihez mehetne vagy akit hozzank be lehetne koltoztetni akkor ugy okes. Ha csak 1 gyerekrol.van szo es annyira erett mar, hogy pl 15-16 evesen kepben van es tud mosni, fozni, takaritani, postara menni tudja mi az ugyintezes kepes udvariasan vagyis udvariassagbol a szomszedokkl beszelgetni, bevasarolni. Akkor meggondolnam, hogy mrdhat es csak latogatna egy rokon, de nem ulne mindig a nyakan. De ehhez tenyleg az kellene, hogy mar most bizonyitsa kepes ezekre.
Persze ebben az esetben is vlami olyan lenne megbeszwlws lpja hohy csak egy botlas (pl ivos hanyos belwfekvos prti llasban es a megbizott gyam nem tud rola...na ott ugrana a bizalom es mehetne koleszba vagy rokonhoz lkni).
Amugy baromira kar felni egy kiutazastol es kinti elet megproblastol, mert legrosszabb esetben is 1 evet veyzitene gyerwk. kimegy megprobalja nem jon be hazajon, de a nywlvet ennyi ido alatt is kivaloan el lehet sajtitani akar nullarol is. Az itthono haverok aki igazi barat az megmarad, aki nem azert nem is kar. Tehat egyedul hu de kamasz vagyok a baratok a legfontosabb amiert il?enkor a gyerekek nem akarnak a szulovel tartni. Egyebkent meg iskolaval lejetne egyezkedni, mert letezik olyan hogy kulfoldre kimennek a szulok es a gyerek kint hlad az osztalyaval majd hazajon es leteszi az osztalyozot (igy evet se halaszt...).
en szulokent nem hagynam itthon a kmasz gyerekem , hanem peldul nyr elejen indulnek ki, es akkor ott van 3 honap hogy megszokj a kulfoldi letet es ha nagyon haldoklik...akkor talan hazakuldenem. vagy erettsegizzen itthon ha most 12.es es most mennenk ki. De ha csk 10.es akkor jojjon
Ha te vagy aki nem akarnal menni, gondold at...most friss az agyad es most alkalmas nyelvtanulasra, rugalmassagra. Kesobb egyre nehezebb. Es ha kint eredeti anyanyelvi kornyezetben lehetsz, akkor ha utana haza is jossz (mert 1 ev utan a szuleid is belatjak jobb neked visszajonni), akkor is hatalmasat nyersz vele a jovodet nezve.
Es elarulom sajnos a kozepsulis brtok kozul nagyon kevea mrd meg...kb. 1-4 de az is lehet irto messze fog lakni toled 10 ev mulva a sajat kis csaladjaval es pont az a nagyon keves ha most kiutazol kulfoldre iy megmaradna es nyranta hazajarhatnal.
Persze iszonyat nehez po t ebben a korban es szuloi karatra dobbantani, de gondold at.
Hmm, én 17 éves koromtól laktam egyedül, diákmunkáztam suli helyett, szülők is támogattak valamennyire, utána átmentem estire, később továbbtanultam, diplomát szereztem. De volt pár zűrös kalandom, szerencsére a józan eszem megmaradt, minden hülyeségbe nem mentem bele, a haverjaim azt hitték, szabad a kégli, szabad a buli, hajmeresztő,életveszélyes dolgaik voltak. Néha nekem sem kellett sok, hogy elvesszek a nagy szabadságban. A jó oldala, hogy hamar önállósodtam, megtanultam a saját szám íze szerint vezetni a háztartásomat.
Most hogy van gyerekem, neki tuti nem engedném ezt. Legalább az érettségit tegye le, nagykorúság alap, legyen folyamatban tanulmány, munka, részemről önkénteskedhet is, de mindenképp legyen sínen minden téren, mielőtt ezt megengedném. Ha lenne fiatalabb testvére, rá is ezek vonatkoznának.
A C verzión tényleg megbízható rokon, ismerős esetén olyan 16-17 körül elgondolkoznék, ha a gyerekem személyisége, érettsége megfelelő, nem csak karácsonykor találkoznánk, ez sok mindentől függ.
A: 18, feltéve, hogy normális, felelősségteljes gyerek akiben megbízok, hogy tanulna, nem bulihelyet csinál a lakásból.
B: A kisebb is legyen minimum 18. Mivel a tesók közt azért általában nincsenek óriási különbségek nem bízok rá egy éppen felnőttre egy kiskamaszt vagy kamaszt annak minden nehézségével és felelősségével együtt. Elég nagy a veszély, hogy a tesó nem fogja tudni rábírni a tanulásra, meg egyébként is, neki is lesz elég baja.
C: Egyetemistára nem bíznák kiskorú gyerekeket. Felnőtt, idősebb rokonra, nagyszülőre talán, ha tudja hosszabb távon vállalni, ami ezzel jár.
Amúgy a testvérek együtt laknak verziónál belegondoltak egyáltalán, hogy ez mivel jár? Mert onnantól nem csak a tanulás lesz a dolguk, de a háztartás vezetése, bevásárlás és a pénz beosztása is. Megoldható, persze, csak elég sok időt elvesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!