Hogyan ellenőrzöd a gyereked telefonját? Mit tennél ilyen helyzetben?
14 éves kamaszlány, elszólta magát, hogy 40-50 éves fószer(ek?) írogatnak neki. Nem csak neki, barátnőknek is.
Volt az elején telefonátnézés, lelkére beszélés, kísérlek a suliba, mik a veszélyei, nem tűnik úgy, hogy felfogta. Működött egy-két hétig, aztán nyilván felhergelték a barátnők, már nem engedi magát ellenőrizni (pedig korrektül volt kezelve, a privát szféra megmaradt, a gyanús ismerősök volt a lényeg). Változtatgatja a jelszavát, törölgeti a beszélgetéseket, tagad mindent, ő a szegény áldozat a zsarnok szülők mellett.
Ha elveszik a telefonját, oltári balhét csap. 0-24-ben nem lehet kísérgetni se.
Mi a megoldás ilyen esetben? Valami alkalmazás lenne jó, látni, merre jár, és a tudta nélkül figyelni-rögzíteni a telefonos tevékenységeit, de ez még szülői felügyeleti appokban sem hiszem, hogy megvan legálisan, mindenre kiterjedően.
Vagy létezik ilyen?
Rendőrségre gondolom nemigen lehet menni, tekintve, hogy úgyis kamufiókok, a lány meg törölgeti a beszélgetéseket, így bizonyíték sincs egy esetleges zaklatásra, pedofil szándékra.
19-nek igaza van. Kap egy nyomógombos telefont és akkor lehet hisztériázni, meg patáriázni, majd megunja. Mondja azt, hogy szar szemét szülő vagy, neked kell tudnod magadban, hogy ez az ő érdekeit szolgálja és ettől nem vagy szar szülő. Ezeket indulatból mondja és azért, hogy megtörjön, ami lássuk be, sikerül is neki ezekszerint. Sőt, én még azért felhívnám a figyelmét a barinők szüleinek is a helyzetre, hátha ők is tesznek valamit és nem tudják majd egymást befolyásolni.
Egyébként ahogy látom, hogy ez ebben a korosztályban gyakori lesz sajnos, legalább is az, hogy hamarabb kezdenek el érdeklődni a szexualitás iránt, mint mi. Én 23 éves vagyok, a húgom idén lesz 14 éves, nem élünk együtt, de én akkor csaptam neki patáriát, mikor megláttam, hogy Instragrammon olyan kérdéseket válaszol meg, hogy benne lenne-e barátság extrákkalban, ő meg azt válaszolta, hogy attól függ kivel. Olyan beszélgetést rendeztem neki, azt hiszem egy életre megemlegeti, azóta bír is magával.
Az én lányom is 14 múlt. Eleve úgy beszéltük meg, hogy amikor telefon kap majd (11 évesen), akkor mi szülők szuroproba szeruen néha bele fogom nézni, mert nem benne nem bízunk, hanem a csaló rossz emberekben.
Ezt szépen megertette. Nem is ágált ellene.
Sőt, ha valami fura hívás vagy üzenet jött, szólt azonnal.
Most is belenezhetnenk, tudjuk a jelszót, de két éve nem tettük. Most is azonnal szól, ha valami fura dolog vagy üzenet jön, tiltjuk is a számot.
Facebookon mincs fent, az enyémet használja, így egy gonddal kevesebb.
Szerintem beszéljétek meg vele, hogy ez az ő érdekében kell és fontos.
Na várj, egy dolog nem világos itt nekem. Csak a pasasok írogatnak neki, vagy vissza is ír a lányod? Sajnos sok ilyen aberrált barom van, aki 50 éves korára képes 14 éves lányokra ráírni, akár szexuális tartalmú üzeneteket is. Ignorálni, vagy ha nem veszi észre magát, akkor tiltani és kész. Sajnos a rendőrség nem fog csinálni semmit, pedig jó lenne az ilyeneknek egy kicsit megszorongatni a tökeit.
Ha a lányod visszaír neki, az már egy kicsit más tészta. Ezek a barmok idővel egyre több dolgot akarnak majd megtudni róla, pl. hol lakik, hova jár iskolába, az elvetemültebbek képesek személyesen is megjelenni... Ülj le és beszélgess a lányoddal, mondd el neki, hogy milyen veszélyei lehetnek ezeknek. Mondd el neki, hogy ezek a férfiak veszélyesek, mert gátlástalanok és képesek bármeddig elmenni. Nem válaszolunk nekik, letiltjuk őket, ismerősnek semmiképpen se jelöljük. Posztolni csak privátban, publikusba csak olyat, amiből nem derülnek ki érzékeny infók. Azt viszont semmiképpen nem tartom jó ötletnek, hogy nézegesd vagy elvedd a telefonját. A fiatalok szeretnek lázadni és ha ilyen módon korlátozod, azzal az ellenségévé válsz. Ugyanúgy fogja tovább csinálni, csak a tudtod nélkül. Szerez egy olcsó használt mobilt, vagy belép a számítógépen, barátnője mobilján, regisztrál egy másik accot, stb. Ez nem vezet eredményre, csak ha beszélsz vele és támogatod.
A pedofilia fogalmával a gyakorin valahgoy nem nagyon vannak tisztában. Ha 8-10 éves lenne a lány, akkor lehetne erről beszélni. Vagy ugye 13 vagy az alatti.
Ettől még nyilván tényleg nem kéne beszélgetnie azokkal az emberekkel, csak legyünk már tisztában, mi mit jelent. Meg amúgy a 14-15 évesek egy része is él szexuális életet, akkor ők is pedofilok?
25-ös vagyok, még egy dolgot tennék hozzá. Minden fiatal lánnyal kötelező jelleggel megnézetném a Csapda a neten című dokumentumfilmet. Sajnos az iskolákban a kormányunknak köszönhetően szigorúan tilos ilyenekről beszélni, pedig nagyon fontos lenne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!