Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A legtöbb szülőt igazán addig...

A legtöbb szülőt igazán addig érdekli a gyereke amíg cuki?

Figyelt kérdés

Érthető lenne, ha így lenne, habár eléggé állatias.

Személy szerint én egyértelműen így érzek, kb 5.,6.-as korban mintha lett volna egy váltás, megnövekedő elvárások stb..

Mit gondoltok, elmondhatjuk, hogy a kisgyerek cukisága az lényegében a túlélését szolgálja, és amint megszűnsz cukinak lenni egyre kevésbé érdekled a szüleidet?

Aki esetleg így érez felnőtt korában a gyerekkorára az milyen indokkal vállalt gyereke? És mit fog másképp csinálni?

2023. jan. 22. 19:35
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
80%
Szerintem teljesen igazad van abban, hogy a kisgyermek cukisága a túlélését szolgálja. Egy kisgyerek rengeteg törődést, energiát igényel a szülőktől, akik ezért viszonzásképpen kapják a cukiságot. Ahogy nő a gyerek, már nincs szüksége olyan intenzív gondozásra, az 5-6.-os kör már a kiskamasz kor kezdete. Teljesen normális dolog, hogy megkezdődik a leválás a szülőről. A gyerek egyre önállóbb, egyre nagyobb privát szférát igényel. Nem lenne egészséges, ha a kamaszt úgy kezelnék a szülei, mint egy kicsit. Persze igényli a szeretetet ő is, de másképp kell azt kimutatni, ami sokszor nem is egyszerű.
2023. jan. 22. 20:44
 12/23 anonim ***** válasza:
48%
én így vagyok, amióta megvan a tesóm, csak rajta aggódnak, én meg oldjam meg. Velem mi van az nem számít, tehát van olyan igenis, ahol a kicsi a cuki, akkor is ha már az is felnőtt
2023. jan. 22. 20:50
 13/23 anonim ***** válasza:
86%

Nem.

Mi már harmincas éveinkben járunk, háromból ketten már máshol élünk, de anyukánk még mindig aktívan érdeklődik felőlünk. Persze, nyilván nem olyan stílusban, mint ahogy hároméves korunkban pátyoglatott minket, de nem azért, mert már ne érdekelnénk, hanem mert másak az életkori sajátosságaink.

De pl. amikor iskolások voltunk, akkor is állandóan segített a tanulásban, ha szükségünk volt rá, mindig megkérdezte, hogy hogy telt a napunk, stb. Egyetemen is. Sőt, amikor tavaly megromlott barátnőmmel a kapcsolatunk, akkor is rendszeresen kérdezte, hogy hogy vagyok, meg próbált tanácsot adni, hogy esetleg hogyan hozhatnánk helyre.

És nem csak anyánk, de nagyszüleink is rendszeresen érdeklődtek felőlünk.

Szóval: nem, nem igaz, amit állítasz. Vannak persze rá példák sajnos. De nem ez a normális.

2023. jan. 22. 20:51
 14/23 anonim ***** válasza:
45%
Én egyáltalán nem találom cukinak a kisbabákat és a kisgyerekeket, sőt nagyon taszítóak számomra. A problémát úgy oldom meg, hogy sosem lesz gyerekem.
2023. jan. 22. 21:04
 15/23 anonim ***** válasza:
76%

Az enyémek most kicsik. Őket imádnivalónak találom (amikor épp nem idegelnek ki), de rajtuk kívül, magamtól sosem voltam oda a kisgyerekekért. Nem is azért vállaltam, mert "babát" vagy "kicsit" akartam, hanem az egészért.

Mikor egy kolléganőm bemutatta a nagykamasz gyerekeit, láttam rajta a büszekeséget (jogosan, mert szép, okos ifjú majdnemfelnőttek voltak), és az nagyon megérintett. Én is mindig úgy képzeltem, jó lesz a gyerekeimet a felnőtté válás útján kísérni, egyre érdekesebb és mélyebb vagy komolyabb dolgokról beszélni velük, látni a kibontakozó személyiségüket, és egyre kevésbé "fogni a kezüket", míg lassan önállóak lesznek. Én is büszke leszek.

(És nem, nem fogom a 15 éveseknek is a szobába hordani a hamikát, viszont elvárom majd, hogy maguk menjenek el év elején a tankönyveikért, ha ilyesmire gondoltál. :) Ez nem a szeretet hiánya, hanem a része. Nem akarom őket önállótlansággal nyomorítani.)

2023. jan. 22. 21:33
 16/23 anonim ***** válasza:
76%
Én is ezt érzem. Kb óvodás-kisiskolás koromban szeretett, aztán meg volt egy váltás, amikor már csak pattogtatásra és az egójának a növelésére használt. Felnőttként pszichológushoz kerültem és akkor derült ki, hogy olyan nárcisztikus nevelést kaptam, mint a huzat. A magyarázat pedig nem a cukiságban rejlik, hanem a hajlíthatóságban. Minél idősebb vagy, annál inkább szeretnél önállósodni és ezt a nárcisztikusok nem tűrik.
2023. jan. 22. 21:34
 17/23 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem ez hülyeség. Az egyik gyerekem szinte baba, a másik kisgyerek. Semmivel nem találom cukibbnak a kisebbet.

Azt se gondolom, hogy az elvárások hirtelen növekednének meg, normális helyen ez fokozatos.

2023. jan. 22. 22:13
 18/23 anonim ***** válasza:
60%
Ez is egy valós probléma, amit a 21:34 hozzászóló ír. Nem is kell hozzá nárcisztikusnak lenni. Mert egy kisgyereket szeretni ösztönös dolog, egy kamaszodó gyereket viszont ésszel, tudatosan kell szeretni, sokszor az ösztöneink ellenében.
2023. jan. 22. 22:24
 19/23 Metionin ***** válasza:
39%
Nem jelenteném ki, hogy a legtöbb szülőnél így van, de van alapja. Attól függetlenül, hogy idővel nőnek az elvárások, ami tök normális. Maga a "cukiság", a babás jellegek egyfajta jelzés, hogy az illető még gyerek, ezért megkülönböztetett figyelmet igényel. Mint az állatoknál a "kölyökszag", a felnőtt állatok sokkal elnézőbbek, amíg ez érződik az egyeden. Embernél inkább azt mondanám, hogy akkor áll be egyfajta változás, amikor a gyerek önálló személyisége kezd megmutatkozni és ellenállást fejthet ki olyan dolgok iránt, amiket korábban csinálhatott vele a szülő ahogy akarta. Nálunk pl. ott volt egy ilyen töréspont, amikor kiderült, hogy nem vagyok bújós és már voltam akkora, hogy ki tudjak bújni az ölelésből, ki tudjak felezni ellenállást. Anyám onnantól láthatóan kevésbé ajnározott, minden bizonnyal elvesztettem a cukiságfaktort.
2023. jan. 22. 22:45
 20/23 anonim ***** válasza:
85%
Én mindig azt mondtam, hogy nem értem, egy 6év fölötti gyereket még hogy lehet szeretni. Egészen addig, amíg a húgom el nem múlt 6 éves (nagy korkülönbség) és észrevettem, hogy még mindig szeretem. Egyébként most is azt gondolom, hogy a 6.év vízválasztó. Addig alanyi jogon jár a szeretet, pont azért, mert cuki. Utána már a személyisége miatt szereted, ha szerethető. Ha nem, hát nem. Gondolom, saját gyereknél nem érvényes, őket szörnyű természettel is lehet azért 😂
2023. jan. 22. 23:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!