Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A legtöbb szülőt igazán addig...

A legtöbb szülőt igazán addig érdekli a gyereke amíg cuki?

Figyelt kérdés

Érthető lenne, ha így lenne, habár eléggé állatias.

Személy szerint én egyértelműen így érzek, kb 5.,6.-as korban mintha lett volna egy váltás, megnövekedő elvárások stb..

Mit gondoltok, elmondhatjuk, hogy a kisgyerek cukisága az lényegében a túlélését szolgálja, és amint megszűnsz cukinak lenni egyre kevésbé érdekled a szüleidet?

Aki esetleg így érez felnőtt korában a gyerekkorára az milyen indokkal vállalt gyereke? És mit fog másképp csinálni?

2023. jan. 22. 19:35
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
93%
EGyáltalán nem érzem így. Visznt valóban növekednek az elvárások. Nyilván mást várnak el egy 4 évestől, mint egy 14 évestől, de ez így is van rendjén.
2023. jan. 22. 19:40
 2/23 anonim ***** válasza:
86%
Ez úgy hülyeség ahogy van. Én 27 éves vagyok, de az anyukám azt mondja, hogy még mindig a kisfiaként tekint rám, és ugyanúgy szeret.
2023. jan. 22. 19:41
 3/23 A kérdező kommentje:
Nem a szavai mutatják meg, hogy milyen emberek, hanem a tetteik. Magyarul mondhat bármit, ha másképpen cselekszik.
2023. jan. 22. 19:42
 4/23 anonim ***** válasza:
91%

Hát nem tudom. Engem kicsiként sem kezeltek cukinak, szerintem nem értem el a szüleim ingerküszöbét (pedig szófogadó, normális kislány voltam). Tehát én nem érzek "váltást" kiskamasz korban, mert eleve sem szerettek különösebben.

Nekem viszont a lányom még 26 évesen is cuki, ha jön, elolvadok, megölelem, nagyon szeretem, eskü, még a babaillatot is érzem rajta.

Amúgy én mindig azt mondtam (amikor nagyokosok kérdezték, hogy "melyik időszak/kor volt a legszebb?"), hogy mindig az a legszebb, amelyikben éppen van a gyerekem.

De pl. volt olyan kolléganőm, aki azért akart másodikat, mert idézem: "Olyan jó lenne egy kicsikét (kicsi gyereket) babusgatni." Megjegyzem, akkor volt, 1,5 éves neki a "nagy".

2023. jan. 22. 19:47
 5/23 anonim ***** válasza:
81%
Amúgy azon vagy kajak kiakadva, hogy egy 14 éves kamasz felé több elvárást támasztanak, mint egy óvodás felé??
2023. jan. 22. 19:49
 6/23 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem a jelenség nem annyira az érdeklődésről vagy annak hiányáról szól. A "szülőséget" nem tanítják sehol, és egyszerűen arról lehet szó, hogy sok embernek fogalma sincs, mit kell tenni a gyerekkel, ha az már nem gyermekkorú. És ebben a bizonytalan helyzetben a legtöbben talán úgy vannak vele, hogy ha nem cselekszenek aktívan, nem is okozhatnak nagy kárt. Ez a passzív hozzáállás kívülről ugyanúgy néz ki, mint az érdektelenség.
2023. jan. 22. 19:50
 7/23 anonim ***** válasza:
94%
Szerintem a jelenség, amit leírsz, alapvetően nem a saját, hanem az idegen gyerekekkel szemben érzékelhető. A sajátját a szülő (jó esetben) akkor is szereti, ha megnő - hogy az elvárások nagyobbak egy idősebb gyerek felé, az természetes. Idegen gyerekekkel szembem viszont tényleg az van, hogy ha "cuki", akkor "jobban szeretik" (pl. ha egy balesetben áldozatul esik egy kisgyerek meg egy 16 éves, biztos a kisebbet sajnálják jobban, vagy neki próbálnak inkább segíteni, akkor is, ha *pontosan* ugyanannyira védtelen az adott helyzetben mind a kettő). Ez ösztön. Ha nem így lenne, mindenki kerülné a 6 év alattiakat, mert objektíven nézve baromi fárasztóak.
2023. jan. 22. 19:55
 8/23 anonim ***** válasza:
90%
A gyerek is pont 5-6-os korában kezd változni. Nem csak a szüleinek, a gyereknek is rossz ez.
2023. jan. 22. 19:58
 9/23 anonim ***** válasza:
78%
"Személy szerint én egyértelműen így érzek, kb 5.,6.-as korban mintha lett volna egy váltás, megnövekedő elvárások stb." Ez teljesen normális. Nyilván több dolgot képes megcsinálni egy nagycsoportos, iskolás, mint egy bölcsis.
2023. jan. 22. 20:20
 10/23 anonim ***** válasza:
44%

Valószínűleg a kérdést egy kamasz írta, aki nem tudja kezelni a szüleivel lévő kapcsolatát az élete jelenlegi szakaszában :)

Kedves kérdező, úgy gondolom 17 éves fejjel, hogy jogosak a szülők magasabb elvárásai. Lassan a felnőtt élet kapuja fele haladsz, nem fognak mindent megtenni helyetted. Elvárják, hogy segíts a házimunkában (ezzel is önállósodsz), tanulj rendesen, hogy képes legyél az áhított munkát végezni felnőtt korodban.

Az én szüleim elvárják, hogy a szintemnek megfelelően tanuljak, de ,,azt csinálsz, amit szeretnél” módon kezelnek. Ha valamit úgy látnak, helytelenül teszek ezt mondják, hogy ezzel segítsenek.

De emellett ugyanúgy foglalkoznak a kedvemmel, ha olyan van, anyukám csinál nekem szendvicset, hoz nekem inni, stb. Nem azért, mert képtelen vagyok megtenni, hanem törődik.

Az elvárások meghozatala is egyfajta törődés.

2023. jan. 22. 20:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!