Milyen módon működhet az, hogy egy "mostohaanyuka" elérje azt, hogy egy 12 év körüli kislány picit vigyázzon a rendre?
Mindent megcsinál inkább a kislány helyett, szó nélkül pakolja el a szobából nap, mint nap az üdítőspalackokat, földön, ágyban hagyott szemetet,ételmaradékokat, földre dobott szennyes ruhákat stb.
A kislány a szeretetteljes, nyugodt kérésre azt válaszolja, hogy "majd!" és mérgesen mondja, hogy ne nyúljon a mostohaanyuka az ő holmijához.
Édesanyja nagyon szép rendet tartott míg élt.
Sőt az apuka is szereti a rendet, tisztaságot, a kislány sosem élt rendetlenségben, mert mindig volt aki elpakolt, rendet rakott, ha ő nem tette.
Pszichológushoz jár a kislány.
Állítólag amíg egészséges volt és élt az anyukája ez már akkor is gond volt, hogy rendetlen volt a kislány.
csináljátok együtt, apuka nevezze ki főnöknek (helyettesnek) újanyukát.
Vagy hagyni kell, nem a te bajod. Nem?
Hát, akkor meg valószínűleg tényleg ennyire megszokta, hogy más pakol helyette. Kicsi gyerek után még részben oké, ők nyilván nem tudnak mindent megcsinálni, de azért azt az ovisok is tudni szokták, hogy a szennyes ruha a szennyesbe való, nem a szoba közepére vagy az ágy alá. Vagy hogy a piszkos tányérokat nem az íróasztalon/éjjeli szekrényen gyűjtögetjük, hanem minimum a konyháig elvisszük. A konkrét szemétről (mint az üres palackok, csokipapírok) nem is beszélve. Ezeket nem csak egy 12 évestől, hanem egy 6-7 évestől is simán el kellene várni. Tőlem 12 évesen már rég elvárták, hogy kiporszívózzak és letörölgessek a szobámban, mosogassak, hasonlók, és hidd el, nem élveztem, mert én sem voltam az a rendszerető típus. De kérdező, légyszi mondd, hogy ezek azért a kislány számára sem ismeretlen fogalmak!
Ha mindig tisztaságban élt, akkor azért valahol mélyen remélhetőleg van is rá igénye, szóval idővel talán feltűnne neki, hogy nyakig ül a szemétben. Vagy ha más nem jön be, akkor csináljatok valami táblázatot a házimunkákkal, amin látszik, hogy mit kell megcsinálnia, ha pl. telefonozni vagy gépezni akar (ezt bármi helyettesítheti, amivel motiválható). De már korábban is írtam, hogy ez elsősorban mind az apuka felelőssége.
Viszont a pszichológusnak azért ezt az egészet megemlíteném, mert a kislány gondolom nem arról szokott vele beszélgetni, hogy hány üres palack között ücsörög a szobájában. Viszont igenis fontos ez a családotok életében, ha problémát okoz, úgyhogy jobb erről is tudnia.
Nem bírt el ezzel a dologgal az édesanya sem, folyton vita volt ebből már évek óta.
Igyekezett elkövetni ami tőle tellett és egyébként mindig szép rendet tartott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!