Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Kit illet meg a lakás bérleti...

Kit illet meg a lakás bérleti díja? Engem vagy édesanyámat?

Figyelt kérdés

Évekkel ezelőtt vettek a szüleim 1-1 lakást, ami be lett ígérve nekem, illetve húgomnak. Én elköteleztem az országból egyetem miatt nagyjából 5 éve, úgyhogy értelemszerűen itt albérletet kell fizetnem. Az elején sok támogatást kaptam a szüleimtől (csak amíg nem volt munkám), azóta viszont szinte 100%-ban én tartom el magam. Azért csak szinte, mert most fogom befejezni a mesterképzést, úgyhogy jelenleg csak részmunkaidőben dolgozom, édesanyám pedig havi 200€-val támogat, és ennyi.

Sajnos édesapám időközben elhunyt, lezajlott a hagyatéki tárgyalás, és a szóban forgó lakás az én nevemre került, a másik pedig húgoméra. Ennek ellenére mindkettő kiadott lakás bérleti díja édesanyám számlájára megy (húgom még a családi házban lakik, úgyhogy az ő lakása is ki van adva). Anyának egyébként vagy egy 3. kiadó lakása is, szóval annyira nem érzem jogosnak, hogy szinte minden ebből származó bevételt ő tegyen zsebre. Azt tudni kell, hogy a 2 új lakáson van még valamennyi hitel, általában erre hivatkozik, hogy havi szinten törlesztenie kell őket. A törlesztő nagyjából havi 100 ezer Ft körül van a 2-re (a 3. hitelmentes), úgyhogy egyáltalán nem vészes. Nem mellesleg nekem is van már több millió Ft-os hitelem (kb 11 ezer €), mert a tandíjat végig hitelből finanszíroztam, ugyanis ebben az országban nincs államilag támogatott oktatás. Írtam, hogy havi 200€-val támogat engem édesanyám, de mivel a lakás már egy ideje az én nevemen van, ezért úgy gondolom, hogy a bérleti díj teljes egésze engem illetne, ami nagyjából 2-3x annyi, mint amivel anyám támogat jelenleg. Ha Magyarországon élnék, nyilván abban a lakásban laknék, ami most jelenleg ki van adva, szóval semmi bevétele nem jönne onnan, és a hitelt is ugyanúgy ő törlesztené. Nekem a jelenlegi albérletem így is drágább, mint a budapesti kiadott albérlet.

Ti mit gondoltok ezen tények tudatában, kit illet meg a kiadott lakás bérleti díja?

(25 éves vagyok.)

2022. nov. 26. 13:58
1 2 3 4 5
 41/49 anonim ***** válasza:
77%
8, és akkor azt is megkérdezhetjük, miért nem kapta meg az anya a (nem közösen lakott ingatlanon kívül) gyermekrészt, mert az neki jár.
2022. nov. 26. 19:12
 42/49 anonim ***** válasza:
100%
Azt kellene megérteni, hogy amit a szülők ketten vállaltak, két keresetből, azt nem lehet elvárni, hogy az anya egyedül is tudja teljesíteni. Bár a lakbért akkor sem kaptad meg míg apud élt, csak többel támogattak mint most anyud tud. Hálás legyél inkább, úgy is alakulhatott volna, hogy most, hogy apu nincs, abbahagyhatod a tanulást és eltarthatod magad valahogy. A lakás megvan, családban változás állt be, tudomásul veszed, alkalmazkodsz.
2022. nov. 26. 19:52
 43/49 anonim ***** válasza:
12%
A tulajdonost illeti meg kivéve, ha haszonélvezeti jog van az ingatlanon, mert abban az esetben a haszonélvezőt illeti!
2022. nov. 26. 20:34
 44/49 anonim ***** válasza:
100%

De most tényleg belegondolok, van egy lakás a neveden, ami ki van adva, a bérleti díjból anyud fizeti a torlesztojet. Ez így tök rendben van. Támogat téged , külön kuld ki pénzt is.

És akkor te azt várod, hogy te kapd a bérleti díjat, és ő zsebből fizesse a törlesztő, vagy mi? Illetve ha hazaköltöznél, akkor is ő fizetné?? És hol van itt a te részed? Pofám nem lenne , a popód alá van minden rakva. Ezért nem szabad egy gyereket így elkényeztetni.

2022. nov. 26. 20:49
 45/49 anonim ***** válasza:
100%

Ha a tied a lakás de anyukád fizeti a lakásod törlesztőjét plusz még havi 200 eurót is küld akkor szerintem nagyon becsületesen jár el. Azt tudod ugye hogy a lakbérből adózni kell, a lakáson bármi javítandó van, intézni, fizetni kell, a bérlőkkel foglalkozni kell, ami idő=pénz. Ha külföldön vagy, akkor ezeket csak valami ügynökségen keresztül tudnád intézni, akik kemény százalékokat legombolnának rólad.

Azt nem értem hogy gondoltad, hogy ha hazaköltöznél akkor hagynád hogy anyukád fizesse annak a lakásnak a törlesztőjét továbbra is, amiben pöffeszkedsz. Kicsit nézz magadba, és ne használd ki özvegy anyukádat. 25 éves vagy már, nem kisgyerek. Nem támaszthatsz irreális elvárásokat anyukád felé.

2022. nov. 27. 11:04
 46/49 A kérdező kommentje:
Köszönöm, elgondolkodtató válaszok érkeztek.
2022. nov. 27. 17:39
 47/49 anonim ***** válasza:
65%
Én egy kicsit átgondoltam, és rájöttem, hogy lehet,hogy ti úgy állapodtatok meg, hogy akkor mondtok le a családi ház és a 4. lakás tulajdonjogáról ha ő fizeti a fennmaradó törlesztőket. Ha ez benne volt a megállapodásban akkor persze jogos, hogy ő fizesse.
2022. nov. 27. 18:22
 48/49 anonim ***** válasza:
100%
#45-öst olvasd el jó sokszor, magam sem tudtam volna korrektebben összefoglalni
2022. nov. 27. 20:08
 49/49 anonim ***** válasza:
58%

Ugye úgy gondolod, hogy ha a bérleti díj a tiéd, akkor a lakással járó összes költség is igaz? Plusz akkor már nem kéne hogy támogasson anyukád.

Meg gondolom nem ő kényszerített téged külföldi fizetős szakra. Amúgy meg nem tudom melyik országban nincs ösztöndíj? maximum nem vagy elég jó tanuló hozzá.

2022. nov. 28. 16:36
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!