Kit illet meg a lakás bérleti díja? Engem vagy édesanyámat?
Évekkel ezelőtt vettek a szüleim 1-1 lakást, ami be lett ígérve nekem, illetve húgomnak. Én elköteleztem az országból egyetem miatt nagyjából 5 éve, úgyhogy értelemszerűen itt albérletet kell fizetnem. Az elején sok támogatást kaptam a szüleimtől (csak amíg nem volt munkám), azóta viszont szinte 100%-ban én tartom el magam. Azért csak szinte, mert most fogom befejezni a mesterképzést, úgyhogy jelenleg csak részmunkaidőben dolgozom, édesanyám pedig havi 200€-val támogat, és ennyi.
Sajnos édesapám időközben elhunyt, lezajlott a hagyatéki tárgyalás, és a szóban forgó lakás az én nevemre került, a másik pedig húgoméra. Ennek ellenére mindkettő kiadott lakás bérleti díja édesanyám számlájára megy (húgom még a családi házban lakik, úgyhogy az ő lakása is ki van adva). Anyának egyébként vagy egy 3. kiadó lakása is, szóval annyira nem érzem jogosnak, hogy szinte minden ebből származó bevételt ő tegyen zsebre. Azt tudni kell, hogy a 2 új lakáson van még valamennyi hitel, általában erre hivatkozik, hogy havi szinten törlesztenie kell őket. A törlesztő nagyjából havi 100 ezer Ft körül van a 2-re (a 3. hitelmentes), úgyhogy egyáltalán nem vészes. Nem mellesleg nekem is van már több millió Ft-os hitelem (kb 11 ezer €), mert a tandíjat végig hitelből finanszíroztam, ugyanis ebben az országban nincs államilag támogatott oktatás. Írtam, hogy havi 200€-val támogat engem édesanyám, de mivel a lakás már egy ideje az én nevemen van, ezért úgy gondolom, hogy a bérleti díj teljes egésze engem illetne, ami nagyjából 2-3x annyi, mint amivel anyám támogat jelenleg. Ha Magyarországon élnék, nyilván abban a lakásban laknék, ami most jelenleg ki van adva, szóval semmi bevétele nem jönne onnan, és a hitelt is ugyanúgy ő törlesztené. Nekem a jelenlegi albérletem így is drágább, mint a budapesti kiadott albérlet.
Ti mit gondoltok ezen tények tudatában, kit illet meg a kiadott lakás bérleti díja?
(25 éves vagyok.)
#1 Köszönöm a választ!
Úgy adja ki, hogy nyáron volt a hagyatéki tárgyalás, azóta van a lakás a nevemen, viszont már tavasz óta ki van adva, amikor is anyám nevén volt a fele alapból, valamint a másik fele húgomén, enyémen és anyámén (apa fél része 3 felé oszlott, mint örökség). Anyám szerződött a bérlővel még tavasszal, azt nem tudom, hogy jogosan csinálta-e, de az biztos, hogy nincs haszonélvezeti joga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!