Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szüleim folyton pénzt kérnek...

Szüleim folyton pénzt kérnek tőlem, miért?

Figyelt kérdés

Én mindig is gyűjtögettem a pénzem. Anyu pedig mindig is kéregetett tőlem. Hol egy ezrest, hol kettőt, hol tizet. Voltak nagyon komoly esetek, amikor tényleg szükség volt a pénzre. Akkor nagyon sok pénzt adtam nekik (mindössze 14 évesen). Kb 100-200ezer forintot. Majd pár év mulva 170ezer forintot. Közbe közbe néha egy 10es, egy 20as. Magamra ruházkodtam, illetve különböző hobbikba kezdtem, amik elvitték a pénzem. Most ott tartok, hogy van összvissz 50ezer forintom, és megint kölcsönkér anyum egy 20ast. (A nagyobb összegeket apum kérte.)

Ezeket nemigen láttam viszont, pedig úgy volt hogy visszaadják a pénzt. Most 20 éves vagyok, tanulok. Tehát nem tudok munkát vállalni, csak azokat rakom félre amiket szülinap, névnap vagy karácsony alkalmából, illetve alkalmi munkákból kapok. De mivel már idősebb vagyok, így szükségem lenne pénzre. Vagy legalábbis nem akarom csupasznak érezni.

Anyum azért kér mindig tőlem kölcsön, mert már apától nem mer. Mert ha tőle kér, megy az ordítás, hogy neki sincs pénze. (De amúgy van, mert sokat maszekol, és nem keres rosszul.) Ő bele se gondol, hogy ezzel a viselkedésével a saját gyerekétől veszi el az évek alatt összekuporgatott pénzét.

Apu azért kért kölcsön, mert akkor tényleg kellett a pénz. De azóta kihevertük azt.

Ha nekem kell valami, nagyon sokszor hisztibe torkollik, hogy mennyire örül a plusz kiadásnak.

Tudom, eléggé toxikus. De mit tehetnék? Asztalra csapni nem merek, mert full felesleges. Nem hallgatnak meg. Vagy ordítás lesz a vége, hogy én nem tudhatok semmit.

2022. szept. 22. 16:35
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
12%

5,6!

Sehol nem írtam olyat, hogy normális, de azt sem értem, mi a probléma azzal, ha kölcsön kérnék. Van gyerekem. Egy évvel fiatalabb mint kérdező. O szokott kölcsön kérni. Akkor nem kell adnom neki, ugye? Hiszen ha a szülő nem kérhet q gyerektől, akkor a gyerek se a szülőktől, ugye?

2022. szept. 22. 18:15
 12/23 anonim ***** válasza:
57%

Akik lepontoztak (10-es voltam), azok esetleg megosztanák a tudást, hogy 14 évesen és 20 évesen suli mellett, hogyan lehet többször többszázezret keresni?

Mert a kérdező nem válaszol, ti meg csak leugattok a lepontozással.

Köszi!

2022. szept. 22. 18:45
 13/23 A kérdező kommentje:
Elmondtam. Több éven keresztül gyűjtöttem a szülinapi, karácsonyi pénzem. Ha pedig te is szeretnél több százezret keresni 10 év alatt, akkor te is rakd félre a szülinapi pénzt. Neked is összejöhet a 200k ami nekem 14 éves koromra lett meg. 14 éves koromtól pedig nyaranta dolgozom. Onnan lett a 170k.
2022. szept. 22. 19:08
 14/23 A kérdező kommentje:
#11. A szülőnek az a dolga, hogy eltartsa a gyerekét. Nem fordítva. Majd a gyerek is az lesz a dolga, hogy eltartsa a szüleit, miután megöregedtek.
2022. szept. 22. 19:11
 15/23 anonim ***** válasza:
88%

Igen, de te egy felnőtt vagy, aki fel tudja fogni, ha rossz a család anyagi helyzete. Én 20 évesen azért már megkérdezném, hogy "Anyu, az utóbbi időkben sokszor fordult elő, hogy pénzre volt szükségetek. Mondd csak, fenntartható az a helyzet, hogy eltartsatok még a tanulmányaim alatt? Bírjátok anyagilag? Mert ha nem, akkor beszéljük meg, hiszen akkor valahogy bevételt kell keresnem. Mert ez így most elég rossz, hogy van is pénzem meg nincs is, mert folyton elkéritek. Szeretném, ha őszintén és nyíltan tudnánk beszélni az anyagiakról is."

Engem amúgy nagyon sokáig támogattak pénzzel a szüleim, jóval tovább, mint az normális lett volna, mert egyedül maradtam terhesen egyetemista koromban, de őszintén meg tudtuk beszélni, hogy meddig lehet ezt a támogatást így fenntartani, mire számíthatok, nekik meddig és mi fér bele, nekem mik a szükségleteim. És soha nem gondoltam, hogy nekik ez a dolguk, hogy a felnőtt gyereküket eltartsák, mindig baromi hálás voltam érte.

A szülői kötelességeket emlegetve egyáltalán nem mindegy, mekkora gyerekről van szó. Ahogy a háromévesemnek kitörlöm a fenekét, a tizenháromévesemnek már nem szívesen tenném. Az eltartás sem egy lejárat nélküli szülői feladat.

20 éves vagy, itt az idő, hogy tekintettel legyél a körülötted élőkre, és észrevedd, ha gondjaik vannak. Nem lesz attól valaki feltétlenül mérgező, hogy az anyagi problémáiban partnernak tekinti a vele együttélő felnőtt gyerekét, és rosszalja, ha az nem akar partner lenni.

Nem azt mondom, hogy tartsd el magad, valószínűleg a szüleid sem ezt szeretnék. De mondjuk egy havi 20-30 ezres, szinte jelképes hozzájárulás az életetekhez a részedről már kihúzná a helyzet méregfogát.

2022. szept. 22. 22:36
 16/23 anonim válasza:
79%

Itt egy oszinte beszelgetes kellene arrol, hogy van-e penzunk teged tanittatni. Nekem felnottkent kb 80 ezer kell csak etelre. Es akkor meg nem vettem berlwtet, ruhat, tanszert stb. Nem lehet hogy tulsagosan megterhelo nekik teged eltartani, es egyszeruen kifutnak a penzbol? Mennyit keresnek a szuleid ketten osszesen, es hanyan vagytok a csaladban?

Nekunk anyukank mindig elkerte a masoktop kapott zsebpenzunket, de tanitonenikent egyedul nevelt, ea nem volt penzunk semmire, igy azt is a kozosbe tettuk amig tanultunk, es tanulas mellett dolgoztunk. Szerintem eron felul tanittatnak, ennyi.

2022. szept. 23. 09:52
 17/23 anonim ***** válasza:
86%
Legközelebb megmondod, hogy anyuka nincs pénzem, mert mindig kölcsönkéritek, vissza meg nem adjátok. Bocs.
2022. szept. 24. 01:00
 18/23 anonim ***** válasza:
11%
Anyuka meg majd azt mondja, hogy tudod, Jancsika, apád meg én simán megélünk a kettőnk fizetésből, ha téged nem kell eltartani.
2022. szept. 24. 03:10
 19/23 A kérdező kommentje:

De tudjátok. Anyuka és apuka simán el tudnak addig tartani, míg tanulok, hiszen nagyon jól keres az apuka. Csak annyi, hogy fukar és anyukának nem ad annyi pénzt amennyi elég lenne egy hónapban, ezért anyuka a "jancsikától" kér pénzt.

És mint említettem. Valóban volt nagyon rossz anyagi helyzetünk, de abból már bőven kilábaltunk

2022. szept. 24. 13:28
 20/23 A kérdező kommentje:

20 éves vagyok, igen. A családban 3an élünk. Anya, apa, én. A szüleim keresete nagyjából havi 500 ezer forint.

Ha egyetemre járnék, biztos lehettek benne, hogy dolgoznék. Viszont középsulis vagyok (nem, nem buktam, hanem érettségi utá technikumba jelentkeztem. Nappali, és elég nehéz suli), így nem tudok dolgozni, hisz napi 8 órám van. Az utolsó órámnak 4kor van vége. Esélyem sincs dolgozni, max hétvégén. Amit csinálok is, de még nem indult el a biznisz annyira, hogy ebből többet keressek, így hétvégente kb 3000 ftot keresek. (És magam vettem meg hozzá mindent, önerőből, tehát a szüleim pénze nem kellett hozzá.)

2022. szept. 24. 13:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!