Mit tegyek, melyik gyerekem ellen legyek?
A volt férjemmel van 3 közös gyerekünk: 2 fiú és 1 lány. A gyerekeim apjának van egy budapesti 55nm-es lakása, és egy balatoni nyaralója, továbbá Zala megyében, és Zala megyében egy 200 nm-es háza. Nekem Békés megyében van egy 42 nm-es lakásom.
A gyerekeim apja átírta a végrendeletét: a nagyobbik fiú kapja a zalai házat, a legkisebb gyerekünk pedig a pesti lakást és a nyaralót. A lányunknak nem ad semmit, mert a volt férjem eldöntötte, hogy ő az én kislakásomat örökli majd.
Ami egyrészt nem igaz: a 3 gyerek örökli egyforma jogokkal. Másrészt meg így rohadtul nem igazságos, mert egy 200 nm-es pesti ház nem egyenlő egy ózdi 42 nm-es kislakással, még köteles résszel sem. Harmadrészt meg nagyon kis esély van arra, hogy egyszerre halunk meg, így pedig egyáltalán nem jogos.
Jóban vagyok a gyerekeimmel, nem akarok velük kics.szni, így pedig a gyerekeim apja örökre megcsinálja a békétlenséget a családban.
Az exednek egyszer mondd meg, hogy ez hülyeség, mert mindegyik ingatlant 1/3-1/3 részben örökli mindegyik gyereke. Ha ő másként végrendelkezik, akkor majd a jogászok elcsámcsognak azon, miből mennyi a kötelesrész - vagy a gyerekek a végrendelettől függetlenül egyenlően elosztják egymás között.
Ha ezt nem érti meg, akkor többet ne foglalkozz vele. Ha a gyerekek között ez téma lenne, akkor a kötelesrész mibenlétéről világosítsd fel őket (ill. magadat is, ha te sem vagy tájékozott benne).
Aztán ennyivel zárd le a témát. Neked a magad ingatlanjaival kell foglalkoznod, máséval fölösleges.
A két lepontozo elarulja miért tette?
A magyar törvények értelmében minden végrendelet megtamadhato a jogos örökösök bármelyike alltal. Ha itt pl A gyerek 10, B gyerek 5, C gyerek pedig 0 értékben örökölne apuka vegrendelete szerint, B es/vagy C simán tamadhat, az eredmény pedig az lesz, hogy mindhárman azonos arányban orokolnek majd
24-es, pontosítanálak. Az lesz az eredmény, hogy C örökölné a kötelesrészt, ami ha jól számolom 5/3 érték, ezt levonnák az örökség összértékéből (15-ből), és a maradékot osztanák el 10:5 (vagyis 2:1) arányban A és B gyerek között.
Tehát C tényleg lényegesen kevesebbet kapna, csak kisemmizni nem lehetne.
'Hiába van végrendelet, azt a törvényes örökösök bármelyike megtamadhatja, ha jogtalannak erzi'
Ha be van tartva minden jogi forma, akkor nem jigtalan. Hogy valakinek nem tetszik, az lényegtelen.
Már meg sem kell szólaljak...
Szép kis kamu gumicsont... :-D
Már leírtam, hogy fáradt voltam, és annyira koncentráltam arra, hogy azt írjam bele, ami nem ugyanott van, hogy a valóst is meg a kitalált helyszínt is leírtam.
Azért akartam helyszínt is beleírni, mert egy pesti ingatlan sokkal többe kerül, mint egy vidéki. Utólag látva elég lett volna annyit írni csak, hogy az egyik pesti, a másik nem. Akik meg anyámat meg engem szidnak, azok saját magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt.
öööö... akkor most mégsem az anya vagy, hanem a gyerek, és az anyád nevében írtad ki a kérdést...?
Szerintem vonulj vissza, mert belegabalyodtál ebbe a szép kis kamu történetbe, mint kiscica a pamutgombolyagba. :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!