Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Így megéri apukámnak kertet...

Így megéri apukámnak kertet fenntartani?

Figyelt kérdés

Igen, tudom, semmi közöm hozzá, hogy hova teszi a munkája gyümölcsét. Nem is szóltam bele, csak elgondolkoztam, vajon jó-e ez neki.

Mióta nyugdíjas lett, rendesen műveli a kertjét évről évre. Gyümölcsfák, gyümölcsbokrok, krumpli, hagyma, legalább tízféle zöldség, szőlő, még kukorica is volt az egyik évben. Igazi édenkert. De tényleg nagyon megdolgozik érte. Majdnem minden nap hajnalban kel kora tavasztól késő őszig. Állandóan a kertben van, komoly szerszámokkal dolgozik. Iszonyú pénze van benne. De van is eredménye.

S itt jön a lényeg: amikor viszont beérik a termése, megijed, hogy jaj, ennyi gyorsan rá fog romlani, és két kézzel osztja a szomszédoknak. Ami nem is lenne baj egyszer-kétszer, de gyakorlatilag ott tart apukám, hogy ő az utca zöldségese, és a szomszédokra dolgozik.

Erre akartam jószándékúan felhívni a figyelmét, mert látom. A szomszédok persze rákaptak, ki utasítaná vissza a potyát, s már ott tartanak, hogy csüngenek az kapuban, hogy X bácsi, mikor jöhetünk a paradicsomért, megérett már?

Borzasztóan bánt, hogy így kihasználják. Mondtam már neki, hogy neked ki fog adni bármit is ingyen, ha megszorulsz? Mert ha neki kell segítség, akkor is valamiért cserébe mennek el apunak: oké, nem pénzért, de sör, pálinka, újabb termény már szinte JÁR nekik.

Apu azt mondta erre, hogy nem tehetek róla, én ilyen vagyok, inkább megromoljon? Hiába mondom, hogy sok gyümölcs pl nem másnap romlik meg, ő már másnap odaadja. Természetesen úgy, hogy ő fárad még a leszedésével is, a szomszédoknak csak a karjukat kell kinyújtani a leszedett termésért. Sokszor mondtam, hogy akkor hívja át őket, és szüreteljenek maguknak, de azt mondta, azt nem lehet, mert nem fogja magára haragítani őket.

Én már erre nem találok szavakat, komolyan. Sajog a szívem, hogy egy 70+-os idős, jókedélyű bácsi, az én apukám ilyen szinten ki van használva, gyakorlatilag valahol meg is van alázva, és ez még neki jó is.

Persze, én is vihetek, amennyit akarok, nem az irigység szól belőlem. Ő is főz be magának tonnaszámra, nagyon ügyes. De azt gondolom, mégsem ezért dolgozik, hogy a munkájának több, mint a felét potyára lefölözze valaki más.

Eladásról hallani sem akar. A piacon már szinte lehetetlen veszteség nélkül kijönni, annyi a költsége, na meg vesződni sem akar vele. A szomszédoktól meg még tizedárat sem akar kérni. Azt mondja, ha adja, ingyen adja.

Nem tudom, hogy jöhetne ki jól ebből.

2022. aug. 5. 22:52
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
61%
Beszéld le valami nénivel a piacon, hogy odaviszed a cuccot, ő meg eladja. A hasznon osztoztok. Apukád meg nyugodtan mondhatja az ingyenélőknek, hogy a fiam elvitte, eladja a piacon, lesz egy kis zsebpénze belőle.
2022. aug. 5. 23:00
 2/14 anonim ***** válasza:
87%

Nyilván nem éri meg. Ez viszont nem a szomszédok hibája.

Apukád hozzáállásán kellene változtatni, ha meg ez nem megy majd az idő megoldja. Egyre kevesebb energiája lesz, kevesebb területen fogy veteményezni, a gyümölcsfákat meg nem fogja tudni leszedni, kénytelen lesz azt mondani a szomszédoknak, hogy szedjenek maguknak.

2022. aug. 5. 23:02
 3/14 anonim ***** válasza:
84%

Macerás az eladás. Nem lehet csak úgy értékesíteni papír, adózás nélkül és egyéb feltételeknek is meg kell felelni. Ha csak úgy elkezd pénzt elfogadni, igen kellemetlen helyzetbe kerülhet. Csak jóakaró kell hozzá.

Apukádnak ez amolyan hobbi, fizikilag és szellemileg is karban tartja, ha a fotelban üldögélne, lehet már le is robbant volna. Ez önmagában nyereség. És azért magának és nektek is jut belőle.

Az más kérdés, hogy a szomszédoknak illene viszonozni valahogy. Esetleg besegíteni a nehezebb munkákba.

2022. aug. 5. 23:04
 4/14 anonim ***** válasza:
93%
"egy 70+-os idős, jókedélyű bácsi" - Ha apukádnak ez okoz örömet, ne bántsd. A kertet szereti, az embereket szereti... Örülj hogy ilyen idősen még ilyen dolgok teszik apukádat boldoggá.
2022. aug. 5. 23:12
 5/14 anonim ***** válasza:
91%

Én közelebb állok apukádhoz életkorban, nekem is van kertem, és jobban értem, hogy működik mindez apukád lelkében.

Először is, a kert, akármennyire fárasztó, neki öröm, sikerélmény és életcél. Ha csak ülne a szobában és tévét nézne, akkor sokkal hamarabb meghalna.

Másrészt, nekem is volt (amíg ki nem száradt) egy hatalmas cseresznyefám. Amikor jó termés volt, az tényleg annyi volt, hogy ha nem is az egész utcának, de több embernek is adtam vödörszám (pl. az utcánkban lakó autószerelőnek, az egy utcával feljebb lakó villanyszerelő havernak, meg másoknak is). Miután persze már adtam a szüleimnek és a testvéremnek is, valamint gigantikus mennyiséget eltett a feleségem kimagozva mélyhűtőbe.

És természetesen én se fogadtam volna el senkitől pénzt érte.

Apukádnak jólesik az a sok "köszönöm", meg hálás pillantás, ez az ő fizetsége. És persze jólesik neki az is, hogy keresik, hogy számítanak az ő terményeire, vagyis ő sok embernek fontos! Egy nyugdíjas ember esetében ez is szempont ám!

Apukád nem akar ezen keresni, mert a pénzénél van. Viszont akarja érezni, hogy fontos ember mások szemében. Szerintem amikor segítenek neki, akkor nem is várnák el az italt vagy terményt viszonzásul, csak apukád nem bírná ki, hogy ne adjon valamit érte.

Egyébként az én apukám is hasonló alkat, társasházban lakik, a volt nagyszülői házban kertészkedik, és különösen régebben a lépcsőházbelieknek sok mindent adott. Az más kérdés, hogy senki sem várta, csak megköszönte, ill. adott esetben bármikor számíthatott ő is a többiekre.

2022. aug. 5. 23:23
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Őt ez teszi boldoggá, akkor ez miért baj? Szeret kertészkedni és adni másoknak, ha neki ez az örömforrás az életébe én nem szólnék bele, persze nem azt mondom, hogy szépen viselkednek a szomszédok vele, de ez már egy másik téma.
2022. aug. 5. 23:26
 7/14 anonim ***** válasza:
89%
Addig örülj, amíg csinálja, és akarja csinálni! Nem szabad ebben visszatartani egy öreget. Ha berakod egy szobába, hogy tessék, nézd a TV-t és ne csinálj semmit... Akkor megrövidíted az életét.
2022. aug. 5. 23:39
 8/14 anonim ***** válasza:
31%
Tul sok vele a amcera.
2022. aug. 6. 00:35
 9/14 anonim ***** válasza:
62%
ha a bolti ár feléért adná, akkor is megkapná a hálás pillantásokat. Így meg csak szimplán baleknak nézik és kihasználják. Van egy mondás- Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. Talán értesd meg vele, hogy jobban értékelik majd az emberek, ha nem csinál bolondot magából.
2022. aug. 6. 07:33
 10/14 anonim ***** válasza:
87%
Nem gondolod, hogy élt ő már eleget, tapasztalt már eleget... És már eljutott arra pontra, amikor már nem azt nézi, hogy mit kap cserébe, ha jót cselekedik?
2022. aug. 6. 09:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!