A szülők miért akarják annyira hogy a gyerekük diákmunkázzon?
"Véleményem szerint a gyereknek az a dolga hogy tanuljon, és besegítsen a házimunkában, esetleg tesókra, állatokra vigyázzon. "
Szerintem ezek a dolgok lehangolóbbak, mint egy átlag diákmunka. De lehet csak nekem jók a tapasztalataim. Én voltam leltárazni, szórólapozni, színpadot bontani, pultoztam is, később egyetemen pedig irodai, majd szakmai munkát végeztem diákként.
Ha az embernek a pénz kell, akkor egyetértek, a diákmunka depresszív. Nekem az órarendem sokáig nem tette lehetővé a főállást és már rég magamról kellett gondoskodnom nagyrészt, mikor ezt az időszakomat éltem. Na akkor jó nagy pofon volt nekem is, hogy a főállású kolléga keres 400 nettót, engem meg megdobálnak egy 1200 forintos órabérrel, ami 160 órára átszámolva is kevés, de mivel a fos órarendem miatt nem tudtam annyit dolgozni, tényleg a minimumért meg a hozzá tartozó járulékos szakmai tapasztalatért szoptam a diákéveim alatt.
VISZONT!
Mikor még otthon éltem és a diákmelós pénzem nem kajára meg lakhatásra költöttem, nagyon klassz volt. Elmentünk barátokkal ilyen éjszakai leltárra meg hasonló baromságokra, pakolásztunk, közben kipletykáltuk magunkat, szórólapozás közben is szórakoztattuk magunkat azzal, hogy ki fogja elvenni tőlünk a lapot, sokszor teljesen spontán akadtam jó társaságba és alakultak ki barátságok vagy épp ücsörögtem a recepción naphosszat és rajzoltam. És mindezért fizettek, én meg az egészet magamra költhettem. Vehettem szép ruhákat, új mobilt, gazdálkodhattam, kicsit a magam ura lehettem. És szerintem pont ez a tapasztalat vezet pénzügyi tudatossághoz: ha engedik, hogy megkeresd és használd a saját pénzed, érezd a súlyát annak, hogy ha elfogy, újra el kell menni, ott kell lenni, bele kell tenni a munkát és nincs belőle végtelen. És nem mellesleg, sok dologra megtanított jó korán az egész, ami felnőtt munkavállalóként nagyon jól jön: hogy mire kell figyelnem, hogy hogyan ne hagyjam azt, hogy bármit meg lehessen velem csinálni, hogy hogyan kezeljem a versengést vagy hogyan kérjek segítséget, teremtsek kapcsolatokat.
Nem rossz dolog ez. Feltéve ha a szülő tényleg jutalomnak, extrának szánja azt, amit a gyereke megkeres és nem veszi el tőle meg nem abból kell magát fenntartania, mert a kaja meg az otthon szülői kötelesség úgy gondolom.
19:
Ez mind szép és jó, csak Hollandia nem Magyarország. Gyanítom, ott nem frusztrált a szülők többsége, és Mo-on kicsit más fizetések és körülmények vannak diákmunkán.
22!
A lényeg az ugye nem jött át...
23, de átjött, igazából a te hozzászólásod volt totál értelmetlen. jöttél itt azzal, h ott is dolgoznak.
erre írtam, h teljesen más, mint ha itt Mo-on Proli Bözsi elküld vmi lepra diákmunkára a gyerekéket, mert ő szív(ott) munkahelyen.
Anno én is diákmunkáztam. Abból lett jogsim.
Megtanultam mi az a munka és értékelni a pénzt.
Egyik rokon most 20 éves. A szüleinek hasonló hozzáállása volt, mint a kérdezőnek. Úgy alakult aztán, hogy nem vették fel tavaly egyetemre (idén meg majd meglátjuk). Egész évben nem dolgozott semmit, nem ment, hiába küldték. Egy évig otthon ült.
Azért nem kell félteni a magyar fiatalokat sem, egyes felmérések szerint a magyar diákok töredéke dolgozik, mások szerint a fele ami a holland átlagnak felel meg. A fele meg a pár százalék között valószínűleg az a különbség mit számítunk "tanulás mellett foglalkoztatott diáknak" nyilván ha ez eltérő akkor nehéz az összehasonlítás. Az szerintem nem irreális, hogy nyáron a magyar diákok fele dolgozik. Hollandiában meg általában Nyugaton egy sokkal rugalmasabb rendszer működik, ennek ellenére 24# egyébként ott is többnyire "lepra munkát" végeznek a diákok. Csak ott oké, hogy az átlag megy 8-15 órát tanév közben, itt meg úgy kezdődött a legtöbb multihoz is a hirdetés hogy heti minimum 20 óra vállalása szeptembertől is. Ami nem túl korrekt, mondom ezt úgy, hogy 40 órát dolgoztam gimi mellett egész évben és emlékszem mindig pattogott a főnök, meg rázta az öklét azoknak akik kevesebbet mentek hogy kirúgja őket.
De abban igaza van 24#-nek is, hogy ezek "lepra helyek". Tehát pont az nem életszerű, hogy azért küldünk oda valakit hogy belekóstoljon a munka világába. Hacsak nem azt a sorsot szánod neki, hogy élete végéig mekizzen, a Praktikerben pakoljon, meg szórólapozzon. Akkor tökéletes. Nekem is ilyesmik voltak az első munkáim, évekig csináltam, utólag látom hogy rengeteg rossz minta rögzült és amikor először dolgoztam normális helyen esett le hogy van ahol nem így van, és ez nem volt normális. Nehéz tényleg értelmes diákmunkát találni, ha menne a gyerekem biztos közölném vele hogy ne ezt tekintse a sztenderdnek, csinálja meg amit kell a pénzért aztán felejtse is el az egészet nem kell sem a gyorséttermi idegbajt, sem az ilyen éjszaka raktárban röhögcsélünk, alszunk tróger hülyeségből semmit eltanulni.
Más értelme nincs. Kap érte pénzt. Aminek van más értelme is, hogy egyetem mellett amint lehet elmegy gyakornoknak. Mert jóval versenyképesebb ha nemcsak egy papírral, hanem szakmai tapasztalattal lép ki a munkaerőpiacra. Gimisként ha nem kell, én nem erőltetném hogy elmenjen ilyen munkákra. Többre megy vele, ha ugyanennyi időben nyelvet tanul vagy bármi olyat csinál ami a jövőbeli tervei szempontjából releváns. A karrierépítés szempontjából kb. minden felmérés szerint azok vannak előnyben akik minél előbb eldöntik mivel szeretnének foglalkozni és célirányosan azokat a készségeket fejlesztik, olyan tevékenységet folytatnak amik ehhez kapcsolódnak. Hogy ő kukoricát címerezett, raktárban pakolt, szórólapozott, mekiben csinálta a Bigmacet a kutyát sem fogja érdekelni amikor vegyészként keres állást, vagy gyakornoki helyet.
Én sem írtam ezeket bele az önéletrajzomba. Senki nem is kérdezte. A diákmunka nagy személyiségformáló erejéről meg ismételten annyit tudok mondani mint az előbb: 0. A legtöbben úgy mentek ki, ahogy bejöttek amilyen morállal, stílussal eleve rendelkeztek 16-18 évesen. Egy embert sem láttam, hogy hú de megtáltosodott volna, max. azt hogy belejött az adott munkába. Ellenben egy szar helyen, csomó rossz mintát fogsz ellesni.
Amúgy azt meg zárójelben mondom már csak, hogy baromi unalmas az hogy mindent túlmisztifikálnak a fiatalság előtt, már minden miatt előre pánikoltatják őket. Már óvodás kortól, hogy majd az iskolában mik várnak rád, ott már nem lehet ám így viselkedni és jajj meg jujj. Ha azon túljutott na majd a gimnáziumban meglátod milyen nehéz lesz aztán hú az érettségi ott dől el az egész életed, azon is túl következik az egyetem ez eddig semmi amit csináltál majd ott megtapasztalod mi a kőkemény tanulás szenvedni fogsz, sírni egész nap a kódexek felett. Aztán a boss level ellenfél a munka, az önálló nagybetűs ÉLET, arra már nincsenek szavak milyen kőkemény, azt csak akkor szívhatod magadba ha megtapasztalod első kézből. Hát ezért kell a diákmunka is. Enélkül bár az életed során több tucat közösségbe beilleszkedtél már a munkahelyibe nem fogsz tudni. Millió utasítást, szabályt, szokás meg tudtál tanulni de a munkahelyivel nem fogsz boldogulni. Olyan hülye leszel a pénzhez hogy 2 tonna narancsot fogsz rendelni az első fizetésedből.
"Hacsak nem azt a sorsot szánod neki, hogy élete végéig mekizzen, a Praktikerben pakoljon, meg szórólapozzon. Akkor tökéletes."
24-es vagyok.
örülök, h vki végre érti is, miről beszélek.
pont az baj, hogy Magyarországon a normális diákmunka fehér holló kategória.
voltam fősuli előtt közmunkás, közben éjjeles tescoban. kis pénzen kívül egyiknek sem volt semmi értelme, azon kívül h láttam, hol fogom végezni, ha nem tanulok.
persze egy érettségizett árufeltöltő anyuka nyilván így akarja bevezetni a munka világába a csemetét, hiszen ilyen munkákat végzett egész életében.
A lanyom 4 a fian 2 eve dolgozik ugyan abban a mekiben.
Jol is keresnek. De most tenyleg! Es szeretik! Jo a tarsasag is. A lanyott ott talalt part maganak. A fiam haverokat.
A lanyom a 4 ev alatt (ebben benne van a covid miatt kiesett ido) ugy 1.7 millat rakott felre, ugy h minden mas maganak fizetett. A fiam 800e-1m kozott . Neki kevesebb a kolteni valoja.
A lanyom igy talalta meg a szeptetmbertol az uj melojat egyetem mellett. Egy iskolaban fog angolul korepetalni matekot es kemiat plusz a kemia labor felugyelete a kiserletek elokeszitese es hasonlok.
Tanarnak keszul 🥰
Egyiket sem kuldtem diakmelora. A fiam alig varta h vegre mehessen. Nagyon jol beosztjak a penzt.
Tanulja meg, hogy a pénznek értéke van.
A diákmunkával megtanulhatja.
Ezen felül nem otthon fekszik egész nap meg gépezik fél napokat.
És urambocsá ha a gyerek szeretne egy új karórát, fényképezőgépet televíziót stb akkor ne apu meg anyu vegyen már fel még két műszakot hogy pistikének meglegyen rá a pénz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!