Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért nem lehet megérteni,...

Miért nem lehet megérteni, hogy nem akarok sem segítséget, sem tanácsot kérni a rokonoktól?

Figyelt kérdés

Anyámnak mániája, hogy ha valami új történik velem, amit ő nem ért, rólam meg nem tudja elképzelni, hogy meg tudom oldani (tehát mindig minden esetben), akkor neki feltétlen tanácsot/segítséget kell kérnie vagy a nagynénémtől, vagy valamelyik unokatesómtól, esetleg ehhez még magával is rángat, hogy inkább én kérdezzem meg, vagy éppen azért, mert nekem kell hallani az információt, mert ő úgysem érti, szóval nem tudja nekem elmagyarázni... Ezzel egyébként semmi baj nem lenne, ha jó lenne a kapcsolat, de nem az. Csak ilyen felszín-jópofáskodás van, ha nagynéném tart valami családi összejövetelt, meg ha véletlenül összefutunk mamámnál, akkor beszélünk, holott amúgy egy településen élünk nagynénémmel (unokatesókkal már nem, mert elköltöztek). Anyám is csak akkor keresi a testvérét, ha muszáj, vagy segítség kell, amúgy meg folyton rosszakat mond csak róla.

És szerencsére egy ideje már nem volt szükség ilyen anyám kérésére adjon már nekem bárki is full kéretlenül tanácsokat helyzet, de sajna megint eljött az ideje, lévén, hogy továbbtanulok, és tervek szerint, ha első helyre vesznek fel, akkor pont egy városban leszek unokanővérem, ráadásul ő is oda járt, akkor milyen jó lenne ha tanácsot kérnék tőle, legalábbis anyám szerint jó lenne. Én meg egyébként nem akarom senkinek a nyakába varrni magam, pláne csak azért, mert az anyám paranoiás. Ráadásul unokanővéremmel ilyen semmilyen a kapcsolatunk, biztos aranyos egyébként, de ha mi beszélgetünk, az ilyen kellemetlen fél mondatok a fél család jelenlétében, amibe természetesen az én anyám is beledumál, meg a nagynéném is. Ráadásul a nagynéném ilyen erőszakosan faggatózós típus, szóval ha közli vele az ember, hogy nem akar beszélni egy adott témáról, akkor még fennhangon faggatózik tíz percig minimum. A továbbtanulásommal kapcsolatos kérdéseit is igyekeztem lerázni, először azzal, hogy nem tudom hova, meg milyen irányba (holott ötödik óta nagyjából megvan a terv), aztán jelentkezési határidő után azzal, hogy nem szeretnék beszélni a döntésemről. Pusztán azért, mert nem akarok kéretlen tanácsokat, faggatózást minden egyes tervezetlen találkozáskor és stb.

És szerintem ezek függvényében pofátlanság lenne bármiféle segítséget kérni, hogy ténylegesen jóba se vagyunk, nagynéném kérdéseit és tanácsait minden egyes alkalommal inkább leráztam.

Komolyan, hogy értessem meg anyámmal azt, hogy ne erőltesse rám a segítség kérést, és a nevembe se kérjen tanácsot? Egyáltalán miért olyan nehéz ezt felfogni?

2022. máj. 9. 10:27
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha valaki úgy akar tenni mint ha nem értené, mit akarsz, azzal semmit nem tudsz kezdeni. Sok próbálkozás után én taktikát váltanék. Magával rángatni senki nem tud sehova, közlöd, hogy nem mész, és tényleg nem mész. Megmondanám neki, hogy anyu, ezt egy életre befejeztük, innentől ha te kellemetlen helyzetbe hozol, én is így fogok tenni. Aztán mikor előadja, hogy téged ez meg ez érdekel, simán közlöd a rokonnal, hogy ez nem téged érdekel hanem anyádat, beszéljék meg ők ha akarják. Egyszer csak az előadás érdeklődés hiányában elmarad.
2022. máj. 9. 10:46
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

"Miért nem lehet megérteni, hogy nem akarok sem segítséget, sem tanácsot"

Meg lehet érteni, sőt, meg is érti az anyukád, efelől ne legyen semmi kétséged. Csak telibe.sz4rja. A tisztelet teljes hiánya amit tankönyvi példa szintjén leírsz. Igaza van az egyesnek, mond meg anyádnak, hogy mostantól más világ következik, mostantól ő saját magáról beszélgessen a rokonokkal, oda megy és ahhoz akihez akar és mostantól amit kitereget, vagy amiben tanácsot kér az az ő saját szennyese. A rólad szóló csámcsogás tabu! Amikor meghallod, hogy rólad dumál -tanácskérésnek álcázva akár- abban a percben erőt veszel magadon, sarkadra állsz és hívod fel a rokont és megmondod neki, hogy anyu már nem teljesen beszámítható, mostantól kezeljék fenntartással amit mond mert gondok vannak vele. Persze jönni fog a duma, tán még a bőgésre is rázendít, hogy ő csak segíteni akar. Akkor mond meg, hogy ő ne "akarjon" a te életedben, arra van a sajátja. Ugyan kínai neki, de tartsa tiszteletben a te kéréseidet, ennyi dolga van. T-i-sz-t-e-l-e-t. Betűzd neki, hátha úgy érthetőbb. A saját élete az övé azt élje, a tiédet nincs joga elvenni és azt nem kapta meg bónuszban sem.

Az egyetemi kollégiumból nem szükséges hétvégente hazautazni, javaslom élj ezzel a lehetőséggel.

2022. máj. 9. 11:15
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Előttem szólóknak igaza van.

Kérdező: itt neked kell rendkívül határozottnak lenni.

Határozottan közlöd anyukáddal, hogy ennek végérvényesen vége van, önálló vagy, ha pedig szükséged lenne rá, akkokr majd eldöntöd kitől, milyen formában és hogyan kérsz tanácsot, segítséget.

Ha nem érti meg, akkor azt kell tenni amit #2 írt.

2022. máj. 9. 12:43
 4/13 anonim ***** válasza:
86%
Anyád direkt csinálja ezt, nem szeret téged, szándékosan aláz meg rendszeresen mások előtt. Gonoszság, amit művel. Tervezd úgy az életedet, hogy 18 évesen elmehess dolgozni, és ne szorulj rá anyagilag.
2022. máj. 9. 12:52
 5/13 anonim ***** válasza:
18%
Amíg otthon laksz, ezzel ő nem fog felhagyni. Nagyon is jól tudja, hogy bánt, azért csinálja, hogy bántson, mert rosszindulatú. Anyukád nem szeret téged.
2022. máj. 9. 12:52
 6/13 anonim ***** válasza:
18%
Szerintem meg inkább túlszeret. Elmész az új sulidba, és végre önállóbb lehetsz majd, nem kell neked ott már keresni senkit akit nem akarsz, most meg még valahogy kibírod, ha anyukád nem ért a szóból.. A rokonság már úgyis megszokta, Neked meg már nincs sok hátra. :)
2022. máj. 9. 13:17
 7/13 anonim ***** válasza:
44%

Nem szabad hidakat felégetni magad mögött. Kellhet anyád segítsége még, ha nem most., majd évek múlva akár. Egy szülőnek nehéz megélnie, hogy a gyereke kb. felnőtt, nem igényli a tanácsot.

Határozd meg meddig mehetnek el, de ne állat módjára szállj bele anyádba, rokonaidba. Még az is lehet, nem feltétlenül csak baromságot beszélnek.

Az meg hogy nem szeret, hülyeség, még a tömeggyilkost is szereti az anyja.

2022. máj. 9. 15:49
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Anyád nem szeret, mert a csak neki szánt, elmondott magánügyeidet kiteregeti a rokonoknak is. Nemcsak nem szeret, nem is tisztel. Baj van a hozzád való kapcsolódásával. Kárt okoz neked, megtöri a benne való bizalmadat, kérésed ellenére is elárulja a magánügyeidet másoknak. Anyád nem szeret, nem is tisztel, ráadásul sajnos még rosszindulatú is.
2022. máj. 9. 16:09
 9/13 kovpet ***** válasza:
44%

Hogy rángat magával?

Milyen témák ezek amúgy? Szakértő a kedves rokon, aki osztja majd az észt?

2022. máj. 9. 16:34
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Tökmindegy, milyen a rokon, nem arról van szó, hanem hogy anyuka kikiabálja a gyereke bizalmas magánügyeit, méghozzá a gyerek kifejezett kérése ellenére.
2022. máj. 9. 17:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!