Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerinted melyik elgondolás a...

Szerinted melyik elgondolás a helyes?

Figyelt kérdés

Gyerekek támogatásával kapcsolatban kétféle felfogást látok. Olyan szülőkről beszélünk, akik középosztályúak: van saját, adósságmentes házuk, autójuk, valamennyi tartalékuk, nincsenek anyagi gondjaik, de nem is áll halomban a pénzük. A gyerekeik pedig huszonévesek.

Van az egyik felfogás, amikor a szülő azt mondja, hogy amilye van, azt egyedül szerezte, tegyen így a gyereke is és egy garassal nem támogatja. A nagyszülőktől származó örökséget is magukra költik. Így a gyerek anyagi támogatás nélkül marad és majd egyszer örököl, ha a szülei sokáig élnek, akkor kb 50-60 éves korában vagy még később.

A másik felfogás, amikor a szülők lehetőségeikhez képest támogatják a gyerekeiket anyagilag, a nagyszülői örökséget nekik adják, így azok még az életük elején ha hitellel is, de tudnak saját lakást venni.

2022. máj. 4. 10:29
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
89%
Mi támogatjuk a gyerekeknet. De! A legnagyobb támogatás hogy minket nem kell támogatni idős korunkban. Van elég tartalék ápolóra vagy egy jó minőségű otthonra. A gyerekinknek magukat és a majdani gyerekeiket kell eltartani. Mi öngondoskodásra törekszünk
2022. máj. 4. 11:10
 12/24 anonim ***** válasza:
41%

Azt gondolom, alapvető dolognak kellene lennie, hogy a generációk segítsék egymást. Én a saját környezetemben is azt látom, hogy azok jutnak előre, azok boldogulnak, akik kapnak némi segítséget, hiszen nyilván előnyben van az, aki kap pl. Önerőt és a saját lakását fizeti, mint az, aki albérletben élve más zsebét tömködi. Ők járnak úgy, hogy alig tudnak gyereket vállalni, mert nincs hova, mivel nincs mögottük családi háttér, ami segítene, ezért félnek is kevésre vállalni, jogosan.

Amúgy nálunk úgy van a családban, hogy az én szüleimet (meg testvéreiket) segítették a szüleik (őket is a saját szüleik) telekkel, építkezéssel, lagzi fizettek, otthon lakhattak, míg építkeztek meg ilyesmi, de mi már azt kaptuk, hogy oldjuk meg magunknak, örüljünk, hogy felneveltek meg eltartottak, anyagi támogatást senki nem kapott, még nekünk kellett befizetni, mikor iskola mellett dolgoztunk. Az unokatesóimnál ennyire durva nem volt, de támogatást ők se kaptak. Na ez a hozzáállás szerintem gáz.

A férjem szülei egyedül értek el mindent, tőlük kaptunk is valamennyi pénzt, nem lakásra, azt mi gyűjtöttük össze, hanem miután meglett az otthonunk, azután kaptunk nagyobb értékű dolgokat bele. De mondjuk előtte évekig annyira nem, ők is inkább talán azért kezdtek el adni, mert látták, hogy sok ismerősünknek segítenek a szülei, talán rosszul érezték magukat vagy nem tudom. De azért mégis adtak, nem úgy álltak hozzá, mint az enyémek.

2022. máj. 4. 11:20
 13/24 anonim ***** válasza:
87%
Nálunk nagymama jó minőségű idősotthonban van, de a gyerekei állják a czehet. De ők is kaptak rengeteg anyagi segítséget, amikor fiatalok voltak. Szerintem az a helyes, ha mindenki segít, amikor épp tud és a legjobbat akarja. Porszem akkor kerül a gépezetbe, ha valaki nem tud segíteni, mert nem keres olyan jól - de családként működve jó esetben ez is megoldható lenne, ha valódi szeretet lenne.
2022. máj. 4. 11:25
 14/24 anonim ***** válasza:
84%
Én 28 évesen megkaptam apai nagyanyám halála után a házát apámtól. Nem vártam el semmit, de azt mondta, hogy neki van pénze és így nem kell hitelt felvennem. Viszont én is egész gyerekkoromban segítettem otthon. Nyírtam a füvet, vágtam és hordtam a fát, begyújtottam mire megjöttek stb. Szerintem ez így normális. Segítjük egymást, de nem csak a markunkat tartjuk a másik felé.
2022. máj. 4. 11:48
 15/24 anonim ***** válasza:
37%

Természetesen a második elgondolás a helyes.

Keményebben fogalmazok: a normális.

Az első meg abnormális.

Ha megkérdezi a gyerekem, mivel viszonozza, akkor megmondanám neki, hogy nekem semmivel, de ha lesz gyereke, majd ő is így tegyen vele.

2022. máj. 4. 12:01
 16/24 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem a kettő között jó. Támogatni, de nem mindent csak úgy 'alátenni'. Sajnos sok helyen látom, hogy akik csak úgy mindent megkaptak, azok nem értékelik, nem is fogják fel az értékét. Ez az egész életükre kihat. Minden területen azt várják, hogy valaki oldja meg a dolgaikat. Szóval jó támogatni, ha van rá lehetőség. De közben ne legyen a gyerek életképtelen.
2022. máj. 4. 12:10
 17/24 anonim ***** válasza:
89%

"A nagyszülőktől származó örökséget is magukra költik."

Én ebben semmi rosszat nem látok. Persze ha elveri szerencsejátékra az nem jó, de az egy teljesen észszerű dolog, ha abból egy jó részt félretesz a saját időskorára.

A napokban volt itt egy kérdés, ahol a nagymama örökségét még életében elosztották az unokák között, a kb. kisemmizett nagyi most idősotthonba menne, az unoka meg teljesen ki volt akadva, hogy elvárják tőle azt, hogy beszálljon ennek a költségeibe. Teljesen megértem azt, aki nem akar ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülni, és inkább tartalékol a saját időskorára.

Épeszű szülő egyébként támogatja a gyerekeit, ki így, ki úgy. De nem mindenáron, és pláne nem úgy, hogy a nagy támogatás vége az legyen, hogy idős korában majd a gyerekeknek kell eltartaniuk őt is.

2022. máj. 4. 12:18
 18/24 anonim ***** válasza:
16%

Szerintem aki ismeri a fogamzásgátlás fogalmát és alkalmazza is, ha jónak látja, annak nincs oka arra, hogy direkt kib#sszon a gyerekével, csak mert neki is rossz volt. Egyszerűen a szülőség állapotával, a gyereked iránti szeretettel szembe megy, ha ilyen piti sz#rságok miatt az ember direkt keresztbetesz a saját gyerekének. Természetesen előállhat olyan helyzet, hogy a gyerek nem érdemli meg a támogatást, de ezt is meg lehet beszélni értelmesen, normális szülő nem a saját sanyarú múltja miatti bosszúból cselekszik.

Nálunk természetes, hogy szeretjük egymást a családban és mindenki azzal támogatja a másikat, amivel tudja. A szüleim a továbbtanulásom alatt tudtak támogatni, hogy ne kelljen egyetem mellett dolgoznom. Idén végzek és ha végre dolgozom, akkor pedig szívesen támogatom őket olyan dolgok megvásárlásával, amikre tudom, hogy régóta vágytak vagy szükségük van rá. A saját szüleik örökségével természetesen azt csinálnak, amit akarnak. Soha fel sem merült bennem, hogy bármi közöm van hozzá. Attól, hogy valaki nem épp most építi fel az életét még biztos, hogy tud mit kezdeni az örökségével, egyáltalán nem kötelessége nekem adni.

2022. máj. 4. 13:34
 19/24 anonim ***** válasza:
28%

Mert az miért is jó, ha csupasz seggel kitesszük a gyereket a nagyvilágba, hogy boldoguljon, ha tud?

Még az állatok se csinálnak ilyet. Előbb megbizonyosodnak arról, hogy az utód tud vadászni, s életben marad egyedül is...

2022. máj. 4. 13:46
 20/24 anonim ***** válasza:
81%
Ha addig normálisan nevelted, akkor akkor is meg fog tudni állni a saját lábán, ha nem tudsz alátolni egy lakást indulásnak.
2022. máj. 4. 13:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!