Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy győzzem meg anyut arról,...

Hogy győzzem meg anyut arról, hogy forduljon pszichológushoz?

Figyelt kérdés

Nem normális, amit mostanában csinál, és hónapról hónapra egyre rosszabb, eddig csak kiakasztó volt, de most azért már aggasztóvá vált a helyzet.

Eddig ha otthon voltam kutakodott utánam, hallgatózott, még akkor is, ha csak online órám volt például, ráadásul folyamatosan gyanúsítgatott, hogy rejtegetek előle valamit, mert nem láthatja Facebookon az ismerőseim, néha pont akkor lapozok beadandóírás közben, amikor látja, vagy azért mert itthon a városon belül, ha bárkit is(rokont, havert, ismerős idős nénit) meglátogatok, ugyanazt a táskát viszem magammal.

Amióta ritkábban járok haza, rosszabb. Mostmár meg van győződve arról, hogy én tuti meg akarom ölni és folyamatosan ezzel gyanusítgat. Ha megbotlott teregetés közben az, azért van, mert el akarom tenni lábalól, az is, ha a fürdőszobában ráesik a szappan, ha bármi új cucc van nálam, akkor az tuti azért van nálam, mert haza akarom hozni vele a covidot, hogy belehaljon. Szóval ilyen abszurd dolgok. És az a pláne, hogy csak velem csinálja ezt négyszemközt, apámmal normalis, rokonokkal normális, munkahelyen normális. Szóval senki nem hiszi el, hogy baj van vele. Én már próbáltam mondani neki, hogy forduljon szakemberhez, de annyira jutottunk, hogy ő kiakadt, hogy ő márpedig nem bolond. Másra nem hallgat egyébként semmiben, illetve más nem is mondaná neki, hogy forduljon pszichológushoz, mert csak én tapasztalom ezt a problémát.

2022. ápr. 19. 11:35
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
94%
Egy beteg ember sem fogja neked elismerni hogy az. Szerintem menj el te magad a pszichológushoz és beszéld meg vele a helyzetet. Ha rajta nem tud segíteni, mert nem megy be hozzá, akkor legalább neked segít hogy el tudd viselni.
2022. ápr. 19. 11:48
 2/18 anonim ***** válasza:
76%
Nem fog dokihoz menni, ellenben te segítséget kérhetsz az orvosotoktól. Sajnos sanszos hogy anyukád paranoid skizofrén. Hány éves? Ez általában bizonyos életkor-sávban jön elő.
2022. ápr. 19. 11:48
 3/18 anonim ***** válasza:
97%
Apukád, egyéb rokonod van? Arra számolj hogy az olyan emberek mit anyud, veszélyesek lehetnek másokra, rád is.
2022. ápr. 19. 11:49
 4/18 anonim ***** válasza:
98%

Vedd fel telefonnal, játszd le a rokonok előtt

Nem kell úgy tenni, mintha meg se történt volna

2022. ápr. 19. 12:02
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Könnyen lehet, hogy üldözési mánia, vagy egyéb.

Kényes a kérdés, hogy mikortól indokolt a kényszergyógykezelés, mikortól pedig erősen elhurcolni és rábeszélni.

A nagymamám sztorija:

Kb. 60 évesen vagy korábban jelentkeztek nála a nagyon súlyos üldözési mánia tünetei, nyilván nem egyik napról a másikra, de ekkor volt az, hogy a tutyimutyi apám rászánta magát, és elvitte valahogy. A doki meg is állapította nála az üldözési mániát, a nagymamám elkérte a diagnózist, és csak annyit értett belőle, hogy a doki szerint ő hülye, de nem az, és így nem ment többet.

A paranoia viszont egyre fokozódott, és nagyon megkeserítette az életét: ha látott egy drótot, akkor tuti, hogy megfigyelik azon keresztül, stb., a szomszédok is mind megfigyelik, bla-bla.

Egyszer nagyon idős korában tudtam vele beszélni, elmondta ezt a sztorit, hogy a doki hülyének nézte. Ekkor elmondtam neki, hogy nem, és valóban igaza volt, valóban üldözési mániája van, és ha akkor hagyta volna magát kezeltetni, akkor nem súlyosbodott volna az állapota. És sorra hoztam az észérveket, hogy egy naphosszat az ágyán üldögélő nénit mi a fenéért figyelnének folyamatosan, mennyi pénz lenne bérelni a megfigyelésére a környező lakásokat... kinek mi érdeke lenne ebben... és valóban nem tudott ezekre válaszolni, és belátta.

Határozottan de nem erőszakosan kell vele beszélni, lehetőleg apának, férjnek, nem neked, gyereknek, de ha nincs más, akkor nincs mese.

2022. ápr. 19. 12:15
 6/18 anonim ***** válasza:
64%
Szerintem is paranoid skizofrén anyud.
2022. ápr. 19. 12:16
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: ha ez igaz amit leírtál, akkor egyrészt nem pszichológus kell, másrészt nem fog elmenni, harmadrészt pedig pszichiáter kell.

Háziorvosnak be tudsz számolni az állapotáról, de valószínűleg más rokon kell hogy gondodat viselje, amíg nagykorú nem leszel. Ez amit állít, ahogy viselkedik, abnormális.

Nem lehet tudni hova fokozódik ez még.

2022. ápr. 19. 12:41
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

Egy rejtett kamerát szerezz be és vedd fel, miket művel veled szemben!

Bár, ezzel is az a baj, ha valahogy megtalálná, bekattanna és ki tudja, mit művelne veled...

2022. ápr. 19. 13:26
 9/18 anonim ***** válasza:
100%
A rejtett kamera mire lenne jó? Mi célt szolgálna?
2022. ápr. 19. 13:28
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

Hangfelvétel is jó lesz telóval.

Ha valaki gyerekét ilyesmivel vádolja, az súlyosan problémás.

2022. ápr. 19. 13:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!