Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Sok anyuka miért reagál...

Sok anyuka miért reagál ennyire hisztérikusan a menstruációra? Miért tiltják a higiéniai termékeket, csinálnak úgy, mintha minimum prostituálódna az édes, pici kislányuk havi pár doboz tampontól?

Figyelt kérdés

Nem provokálni akarok, hanem tényleg, mélyebben érdekel a jelenség pszichológiája. Amit olvasok a GYK-s lányoktól, és hallok a környezetemben is, az már-már szürreális.

Miért csinálnak ilyeneket?

Pl.

Üvöltöznek a gyerekkel, ha betétet, pláne ha tampont kér, és nem akarnak neki venni, mert "minek az". Ugyanez van, ha fájdalomcsillapítót akar bevenni. Olyat is egyre többet hallok, hogy vesz egy csomag hat darabos szárnyas betétet, és azt ossza be a gyerek egész hétre, mert egy kicsi lánynak úgysincs olyan sok vére.

A tampont tiltják a leghevesebben, mert "egészségtelen, miért nem jó a betét, és mert milyen obszcén, mert naponta többször fogdossa a nemi szervét, és be is tesz egy idegen tárgyat magának". Olvastam valahol olyat is, hogy anyuka kb. azt mondta, hogy ha a lánya elkezdene tampont használni, akkor utána varázsütésre ribike lenne belőle, mert elvárná, hogy valamit mindig feldugjanak neki. (?!)

Aki nagyon görcsöl és összevissza van a ciklusa, annak nem akarnak fogamzásgátlót felíratni, mert biztos, elkezdene utána fűvel-fával lefeküdni meg elhízna.

Nem értem... Ha már beindult a vérzés, nyilván nem tudja a folyamatot visszacsinálni azzal, hogy nem ad menstruációs terméket. Csak annyit ér el vele, hogy még kellemetlenebb lesz az-az egy hét, mint amennyire muszáj. Vagy beteg lesz. Akkor mire jó ez?

2022. márc. 28. 00:08
1 2 3 4 5 6 7
 11/68 anonim ***** válasza:
95%

"hogy vesz egy csomag hat darabos szárnyas betétet, és azt ossza be a gyerek egész hétre, mert egy kicsi lánynak úgysincs olyan sok vére."

Nekem pl azt mondta anyám, hogy rakjak a betétre wc papírt is, azt cserélhetem, így napi 1 betétet használok. Ha meg nem megyek suliba csak otthon vagyok akkor elég a papír.

Szerintem mások is vannak ezzel a hülye felfogással. Talán nekik is így kellett megoldani, vagy spórolás az oka hogy így gondolkodnak.

2022. márc. 28. 07:03
 12/68 anonim ***** válasza:
93%

Egyáltalán nem értem, hogy hogy lehet az, hogy egyes szülők megszabják, hogy hány betétet használhat a gyerek. Ez már nekem az elhanyagolás kategória.

Az én anyám is tiltotta anno a tampont, szerintem azért, mert félt, hogy elveszem vele a szüzességem. Más oka nem nagyon lehetett, mert ő meg használta. Betét nyilván volt annyi, amennyit szerettem volna, megmutatta, hol az övé, mondta, hogy ha kell, vegyem ki onnan.

2022. márc. 28. 07:22
 13/68 anonim ***** válasza:
40%

Aki nagyon görcsöl és összevissza van a ciklusa, annak nem akarnak fogamzásgátlót felíratni, mert biztos, elkezdene utána fűvel-fával lefeküdni meg elhízna.

Erre pont nem megoldás a fogamzásgátló, sőt... Több bajt csinál, mint hasznot.

Itt egy cikk a témában:

NEKED IS AZT MONDTA A NŐGYÓGYÁSZOD, HOGY A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA “RENDSZEREZI” A CIKLUSODAT? ELÁRULOM, HOGY EZ MIÉRT HATALMAS CSÚSZTATÁS.

Naponta beszélek olyan 20-as 30-as éveik elején járó fiatal nőkkel, akik 10-15 éve tablettát szednek. Eredetileg nem családtervezési céllal kapták. Nem. 15-16 éves korukban az édesanyjuk elvitte őket a nőgyógyászati rendelőbe, mert kamaszlányként nem volt rendszeres a ciklusuk vagy éppen fájt a menstruáció, és szenvedtek ettől a fájdalomtól. Irány tehát az orvos. Aki mit csinált? Gyorsan felírta a tablettát megoldásként. Voila, probléma elintézve, két legyet egy csapásra: innentől rendszeres vérzések lesznek, amik nem fognak fájni. Hát nem csodálatos?

Egyvalamit azonban az orvos elfelejtett közölni a tinédzser lányokkal és az értük aggódó édesanyákkal. Azt, hogy a fogamzásgátló tabletta nem rendszerezi a ciklust, hanem megszünteti azt.

Tegyük fel, hogy fáj a lábad. Kitartóan fáj, megnehezíti az életedet, szenvedsz. Elmész az ortopéd orvoshoz, aki azt ajánlja, hogy bead egy bénító injekciót a lábadba: ezután nem fogod használni, hanem helyette a csípőcsontodra kerekeket csavaroznak, hogy azokkal közlekedj. Bolondnak néznéd, és futva menekülnél az őrült orvos rendelőjéből. Netán még fel is jelentenéd a megfelelő fegyelmi bizottságnál.

Vajon miért van mégis az, hogy ha mindez a nőgyógyászati rendelőben történik, akkor az teljesen normálisnak, társadalmilag elfogadottnak számít?

Azért, mert a tabletta valódi hatásmechanizmusával csak nagyon kevesen vannak tisztában.

Ez az egyetlen gyógyszer, amit nem gyógyításra, hanem egy egészséges testi működés megszüntetésére fejlesztettek ki. Ráadásul a tablettát 30%-ban olyan nőknek vagy tizenéves lányoknak írják fel, akik nem családtervezési céllal fogják használni: aknéra, rendszertelen menszeszre, menstruációs fájdalmakra. Gyors és instant eredményt hoz a használata, csak az vele a probléma, hogy valójában semmit nem old meg. Maximum elfedi a problémákat, mint egy ragtapasz, de a gyökérokok, amik miatt eleve ehhez a megoldáshoz fordultak, továbbra is ott pihennek a mélyben, végig a szedése alatt. Lehet, hogy a menstruációs fájdalom egy kezdődő endometriózis jele lett volna. Lehet, hogy a rendszertelen ciklus hormonális eltéréseket jelezne, melyeket még időben kellene kezelni. De ahelyett, hogy ezeknek a gyökérokoknak nőgyógyászati vagy endokrinológiai eszközökkel utánamennének és megoldanák őket, felírják a fogamzásgátlót. Mert az egyszerűbb. Mert összesen ezt az egy gyógymódot tanították az egyetemen.

Nem csoda, ha ezek a tünetek a tabletta szedésének abbahagyása után újból előjönnek, sokszor hatványozott erővel, újabb és erősebb szenvedéseket okozva. Nem véletlen, hogy az endometriózis és a policisztás ovarium szindróma (PCOS) átlagos diagnosztizálási ideje Magyarországon 2,5-3 év (!!!)

Réka tavaly keresett fel. 20 évesen írta fel neki a nőgyógyásza a fogamzásgátló tablettát “menstruációs fájdalom és görcsök” miatt. 10 éven keresztül szedte, 30 éves koráig. 10 éven keresztül egyetlen orvos sem mondta el neki, hogy a problémáját nem szüntette meg ezzel, csak elfedte, senki nem figyelmeztette arra, hogy mi lesz, ha abbahagyja. Réka migrénes tünetek miatt végül abbahagyta a fogamzásgátló szedését. Gyermeket nem tervezett még szülni, de nem viselte már el a 10 éve tartó hormonszedést. Egyszerre keresett élhető, hormonmentes védekezési módszert és megoldást a ciklikus, bénító menstruációs fájdalomra, mely visszatért az életébe. Azt mondta nekem, hogy ha tudja 20 évesen, hogy mit tesz a testével a tabletta, soha el sem kezdte volna.

De lássuk, mit is csinál a hormonális fogamzásgátló tabletta a testünkben!

1. Megszünteti az ovulációt

2. Sűrűvé, áthatolhatatlanná teszi a méhnyaknyákot, megakadályozva ezzel a spermiumok bejutását a méhbe (minden év tablettaszedés 2 évet öregít a méhnyak nyáktermelő sejtjein)

3. Elvékonyítja a méhnyálkahártyát, beágyazódásra alkalmatlanná téve azt

Mindhárom pont külön posztot érdemel, de most csak az első pontot fejtem ki.

A női ciklus agyi irányítás alatt áll, az agyalapi mirigy hormonjai (LH, FSH) folyamatos kapcsolatban vannak a petefészekkel. A tabletta megszünteti a kommunikációt az agyalapi mirigy és a petefészkek között, mesterséges hormonok bevitelével. Ennek az az eredménye, hogy nem jöhet létre az ovuláció, amely a női ciklus központi eseménye. A menstruációs vérzés az ovuláció következménye. Ha nincs ovuláció, nincs menstruáció sem.

A vérzés, amit a tabletta szedése alatt tapasztal valaki, nem menstruáció, hanem ún. megvonásos vérzés, melynek semmilyen élettani indoka nincs és valójában nincs is rá szükség.

Akkor miért van mégis beépítve a rendszerbe?

Azért, mert amikor a 60-as években az első fogamzásgátló tablettát, az Enovidot nincstelen puerto rico-i nőkön tesztelték, ők arra panaszkodtak, hogy megrémíti őket a rendszeres vérzés hiánya, attól félnek, hogy terhességet jelez, azaz azt, hogy a tabletta nem működik. Ezután a visszajelzés után építették be a havi egy hetes kihagyást a szedésébe, hogy akkor ún. megvonásos vérzés jelentkezzen. A mesterségesen létrehozott, mesterséges hormonok (progesztin, levonorgesztrel) által irányított megvonásos vérzés NEM menstruáció. Fontos különbség, mégis naponta találkozom ezzel a tévhittel.

Hogy tehetné helyre a tabletta a menstruációt, amikor valójában megszünteti azt? Mióta megoldás a gyógyításban a valódi okok felkutatása és megszüntetése helyett a teljes női reproduktív szervrendszer “lekapcsolása”?

Réka a cikluskövetés segítségével ma már pontosan tudja, hogy hogy működik a szervezete, milyen terméketlen és termékeny fázisokon megy keresztül a teste minden egyes ciklusban. Tudja, hogy mikor van a Csúcsnap, a legtermékenyebb nap a ciklusában és ebből következtetni tud arra, hogy mikor tapsztalja majd meg a következő vérzést. A vérzésre már nem mint “nem várt”, szenvedéssel teli eseményre tekint, hanem mint az egészsége fontos jelére, a folyamat egy logikusan következő részére. Réka látja a teljes képet: azt, hogy a ciklusban az ovulációnak és a menstruációnak is megvan a maga meghatározott szerepe, egymástól elválaszthatatlanok. A menstruációs fájdalmai étrend és életmódváltás hatására csökkentek, megszűnőben vannak. A megszerzett tudást pedig védekezésre is tudja használni teljes magabiztossággal egészen addig, amíg a párjával úgy nem döntenek, hogy megérkezhet az első kisbabájuk.

A cikluskövetés segítségével egy placebo helyett valódi tudást, valódi megoldásokat kapsz az egészségvédelemre és a családtervezésre is. És nem csak saját magad, hanem a lányaid számára is. Soha többet nem fogod magad tudatlannak érezni a nőgyógyászati rendelőben, akinek a kezébe nyomhatnak egy receptet “megoldás” címszóval. Ki fogsz tudni állni a saját egészséged és a lányaid egészsége érdekében is.

2022. márc. 28. 07:35
 14/68 anonim ***** válasza:
89%

Mert szeretnék, ha a lányuk sokáig lenne kislámy. Ezért nem világosítják fel, nem beszélnek a menstruációról, mintha ezzel késleltethetnék a dolgot. A menstruáció megjelenésével végérvényesen lezárul egy szakasz, és kezdődik egy új. Ez az időpont pedig egyre korábban érkezik el.

Én anno 13 évesen az elsők közt menstruáltam az osztályban. Ma már 10-12 évesek is átesnek az első alkalmon.

Volt olyan osztálytársam, akit kb bezárt az anyja, miután már megjött neki, mert "nehogy valaki felcsinálja"

Neki egyébként otthon nem volt szabad betétet használni, csak gézbe tekert vattát. A betét az anyja szerint arra való, ha el kell menni otthonról, amit ugye nem engedett. Szegény lány csak a suliban hordhatott betétet, ha cserélnie kellett, mindig valakitől kért, mert nem kapott otthon csak egyet, nehogy suli után csavarogjon.

2022. márc. 28. 07:48
 15/68 qkker1 ***** válasza:
67%

Szerencsére én nem találkoztam ilyen idióta szülővel a GyK-n kívül.

Párom mindkét lányunkat időben felvilágosította a menstruációról, vesszük a betétet , amennyi kell. Gyógyszert nem nagyon adunk nekik, inkább a melegvizes palackot preferáljuk itthon, iskolában van náluk görcsoldó, ott nem tudják a palackot használni.

2022. márc. 28. 07:57
 16/68 anonim ***** válasza:
93%
Elég szomorú, hogy léteznek ilyen anyák…főleg,hogy ők is átélik/átélték ezt a folyamatot.
2022. márc. 28. 08:21
 17/68 anonim ***** válasza:
59%

A fogamzásgáló tablettát ellenző válaszoló amúgy hol él?

"Elfedi a tüneteket"

szerinted ezt te tudod egyedül, és az orvosok az idióták?

Pont azért írják fel fiataloknak, mert a tüneteket megszünteti, amik pokoliak tudnak lenni, ha endometriózisod vagy pco-d van.

Megszünteti az ovulációt

Igen. Nem értem, miért probléma ez, ha nem akarsz gyereket. Millió ember abbahagyja a gyógyszert és gyereke lesz, a megfelelő időben. Kicsit más ezt párhuzamba hozni egy amputációval, nem gondolod?

"vérzésre már nem mint “nem várt”, szenvedéssel teli eseményre tekint, hanem mint az egészsége fontos jelére"

Ja, szupi az egészségem jele, amitől minden hónapban elájulok, hányok, mentő visz el. Szerencse, hogy van, ugye?

"megszerzett tudást pedig védekezésre is tudja használni teljes magabiztossággal "

Mondd, milyen tudást lehet védekezesre használni, ami ehhez kapcsolódik? Könyörgöm, ne a hőmérős meg ovulációkor megszakítós módszert mondd, mert kitépem a hajam a hülyeségedtől.

2022. márc. 28. 08:44
 18/68 anonim ***** válasza:
93%

Amit olvasok a GYK-s lányoktól, és hallok a környezetemben is, az már-már szürreális.

A gyk-t felezd meg, mert a fele kamu. A másik felének egy része (nagyobb része erős túlzás, és egyoldalú leírás). Marad néhány eset...

2022. márc. 28. 10:18
 19/68 anonim ***** válasza:
98%

A betétre is ordibálnak az anyukák...??? Tán vattát kéne használni, vagymi...??

Amúgy egyetértek az előttem szólókkal - ne vonj le messzemenő következtetéseket a GYK-n olvasott sztorikról.

Nagyrésze felnagyított, célzottan szélsőségesnek ábrázolt tinihiszti.

2022. márc. 28. 11:16
 20/68 anonim ***** válasza:
82%
oops, most látom, hogy a 18-as már megelőzött... :)
2022. márc. 28. 11:17
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!