Milyen elvek mentén nevelnéd a gyerekeidet?
Anno anyámék nevelése a bizalomra épült. Kiskoromtól mindig megbeszélték velem az az aktuális dolgokat azon a szinten, amin megértettem. Bevontak a családi döntésekbe is (eleinte azon a szinten, hogy mi legyen az ebéd, később, hogy hova menjünk nyaralni, később komolyabb dolgokba is). Ez nem azt jelenti, hogy az volt, amit én mondtam, de figyelembe vették a véleményemet. Illetve ha valamit tiltottak, akkor azt soha nem úgy, hogy nem szabad, mert nem, hanem mindig elmagyarázták, hogy az adott dolog miért veszélyes, miért rossz. Amikor nagyobb lettem, akkor is elengedtek kb mindenhova, de tudni akarták, hogy kivek leszek, hol és mikor számíthatnak az érkezésemre. Ha valami változott, akkor elvárták, hogy jelezzem.
Nekem ez nagyon bejött. Mindig motiváltak. Így részt vettem egy csomó buliban, de mindig a korlátokat betartva, megtapasztaltam illetve tanultam egy csomó dolgot. Ennek köszönhetően talpra esett, céltudatos, nyitott felnőtt lettem.
Az én lányom még csak négy éves. Hasonló szellemben neveljük. És az eddigi eredmények igen bíztatóak.
Konzervatív nevelést kaptam.
Én lazábban nevelem, a mai kornak megfelelően, de a liberalizmustól nagyon távol állok és nagyon károsnak tartom.
"nem zavarja még az sem őket, hogy fusztrált lelki nyomorékok"
Látnok vagy? Meg alapból mi közöd hozzá, más hogyan nevel?
Volt egy kérdés, amire mindenki helyes választ adott, mégis aki nem libsi, az le lett pontozva. Ki akkor a lelki nyomorék? :D
Én nem a liberális-konzervatív tengely mentén fognám meg a dolgot. Két gyerekem van, szerintem engedékenyen neveljük őket, elég sok mindent szabad nekik, de ez részletkérdés, nem hiszem, hogy múlik azon bármi, hogy az én gyerekem ehet nyalókát és játszhat a telefonon a barátnője meg nem.
Inkább ami nagyon fontos, az a nyílt kommunikáció és az őszinteség. Mindent megkérdezhetnek, és mi mindig, mindenre a koruknak megfelelően, de nyíltan válaszolunk. Számomra döbbenetes például, hogy a 21. században a 10 éves lányom világosítja fel a barátnőjét a menstruációról, mert vele nem beszélgetnek ilyesmiről a szülei. És egyszer az egyik anyuka megkérdezte tőlem, hogy én mit felelek arra, ha a gyerek megkérdezi, mi az az LMBTQ. Mégis mi a búbánatot feleljek? Nyilván azt, ami.
Engem hasonlóan neveltek, és volt néhány olyan helyzet, amikor életmentő volt, hogy tisztában vagyok a világgal.
Igen, valóban azok, viszont jobb a jobboldali elveket követve, betartva nevelni egy gyereket. 8-as válaszoló voltam.
8. "Arra tanítanám, hogy nem jó, ha valaki a saját neméhez vonzódik"
Arra ugyan taníthatnád, ha melegnek születik, meleg lesz, max titkolja előtted.
19-es:
Csakhogy a világ fejlődik és a fejlődéshez mindig a liberalizmus vezetett. Vagy tán te most nem nadrágba ülsz a gép előtt hanem bokáig érő szoknyába és a férjed engedélyével?
Férfi vagyok és ne gondold túl a dolgot, mert ahogy látom, ártalmas neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!