Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Idős es beteg az anyukám,...

Idős es beteg az anyukám, hazakőltöznétek hozzá, hogy ne legyene egyedül?

Figyelt kérdés
2022. febr. 19. 15:20
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
73%

Nem, őt költöztetném a közelembe. Én aktív felnőttként nem tudom feladni most a munkám meg minden egyebet, ami a lakhelyemhez köt. És azt sem akarom, hogy együtt éljünk, mert az meg mindenhogy kényelmetlen (sokáig vagyok ébren, zajongok, ami zavarná anyukám, illetve a páromnak is rettenetesen kényelmetlen lenne egy számára nem közelálló emberrel élni). Viszont keresnék neki lakást a közelben, hogy egy utcára legyen és bármikor át tudjak futni, ha valamire szüksége van, illetve itt tudjon lenni nálunk komolyabb utazás nélkül.

Számomra ez az egyetlen működő kompromisszum.

2022. febr. 19. 20:45
 22/35 anonim ***** válasza:
66%

Attól függ, ha lehet sejteni, hogy már csak 1-2 éve van hátra, akkor persze, hadd örüljön, hogy sokat lehettek együtt. Viszont, ha ápolni is kéne, akkor nem. Én munka után pihenni szeretek, fáradt vagyok az utazástól is, a melótól is, plusz még a háztartás, nem lenne erőm és kedvem se gondozni valakit, akkor sem, ha a saját anyám.

Csak akkor költöznék, ha ez nem járna azzal, hogy feladjam a munkám. Másik városba nem mennék, meg ilyenek. Hacsak nem akarok amúgy is munkát váltani. De akkor is csak max. 2 évre költöznék messzebbre, mert a baráti kapcsolataimat nem akarnám nélkülözni ettől hosszabb időre.

De az meg milyen lenne már, ha mégiscsak hosszabb ideig élne, mint 1-2 év, erre fel az ember magára hagyja utána, hogy most már elég az együtt élésből, kell vissza a régi életem... Nehéz ügy.

2022. febr. 19. 21:59
 23/35 anonim ***** válasza:
Ha tudnék segiteni persze.
2022. febr. 19. 23:28
 24/35 anonim ***** válasza:
78%
A férjem profi alkalmazottaikat vett fel az anyukája mellé. Naponta látogattuk. több mint tíz évet élt le így. Apunak vagy anyunak kellene neki is így be lenne.
2022. febr. 20. 00:10
 25/35 anonim ***** válasza:
100%
anyám ápolta mindenféle segítség és szakképzettség nélkül az anyósát-apósát, mert apám megmakacsolta magát hoyg szó sem lehet otthonról. két éven át én neveltem öcsémet, mire végre meghaltak (igen, tudom, ronda dolog ilyet írni, de egyrészt 12 voltam, ő 8, és az utolsó 14 hónapban már öntudatuk se volt többé csak két vegetáló test, de sokkal de sokkal fontosabbak, mint a két élőlény amit éppen fel kéne nevelni). utána anyám elment az ügyvédhez, és írattunk papírokat, hogy mikor és milyen esetben kell őt otthonba rakni (arra az esetre, ha túl gyorsan romlana le a tudata majd, és nem tudna már saját akaratából beköltözni, mert retteg hogy idős korára rá is rájön a nemmegyekotthonba hiszti). vannak megtakarításaik, öt év múlva mennek nyugdíjba, addigra öcsém és én is önállóak leszünk, ránk már nem kell költeni. van kinézett otthonok listája, több forgatókönyv, ügynökségek és ápolók elérhetőségei, arra az esetre, ha szükség lesz rájuk, ne kelljen kapkodni és minőségi szolgáltatást szerezzünk. szeretem annyira a szüleimet, hogy a létező legjobb, professzionális, biztonságos gondoskodást akarjam nyújtani nekik. (és nem, nem hiszem hogy a házilag barkácsolt emelőlift és a kétórányira lévő első elérhető szakképzett segítség jelenti a szeretetet ezekben az élethelyzetekben)
2022. febr. 20. 00:18
 26/35 anonim ***** válasza:
100%

20!

Az angol forditas egy nagyon leegyszerusitett változata az eredeti szövegnek. Ha gondolod, belinkelem neked, de nyilván nem beszélsz hollandul, különben azt linkeltem volna.

Valóban lehetséges az eutanazia demencia esetén-sőt, depresszió esetén is - ha megfelel az alapfelteteleknek, amik közül az egyik az, hogy tisztában van a tette kovetkezmenyeivel. Nos, a decens betegnél ez ugye kizárt, így nála írásos nyilatkozat kell erről még a betegség kezdete előtt. Tehát elvileg anyukád irhatna ilyet. Gyakorlatilag ha van egy ilyen nyilatkozat, akkor rendszeresen járnia kell a háziorvoshoz beszélgetni róla, hogy továbbra is fenntartja e. Emellett a nyilatkozat részletesen ki kell hogy terjedjen arra, pontosan mit jelent nála a "uitzichtloos en ondraaglijk lijden" -vagyis a kilátástalan és elviselhetetlen szenvedés. Ugyanis önmagában az, hogy demens ugyan kilátástalan, de nem fizikai szenvedés, így nagyon fontos egy részletes megfogalmazást adni róla.

Emellett azt is tudni kell, az orvost egy ilyen nyilatkozat sem kötelezi az eutanaziara ha 1,a páciens nem beszélgetett a nyilatkozata után rendszeresen róla a haziorvosaval 2, ha az orvos maga nincs róla teljes mértékben meggyőződve róla, hogy a páciens valóban ezt szeretné.

Miután anyukád veled együtt nyilvánvalóan magyar állampolgár és Magyarországon él, így nincs holland háziorvosa, aki követhetné az állapotát és akivel rendszeresen beszélhetne a nyilatkozat tétel után.

Közeli ismerősömnel megtortent, hogy az idős hozzátartozó évekkel korábban tett egy nyilatkozatot, amiben kijelentette hogy nem kér ujraelesztest és komoly beavatkozásokat, mint pl gépi lélegeztetés. Aztán amikor egyszer rosszul lett, kihívta a mentőket fulladás és légzési nehézségek miatt. Ez a hívás felulirta az x évvel ezelőtti nyilatkozatot, hiszen egyértelműen élni akar az, aki mentőt hív, így bizony lélegeztető gépre rakták...

A törvény nem egyszerű, annak követése sem az orvosoknak, mert amíg pl egy vegstadiumu rákos, folyamatos fizikai fájdalommal élő embernel egyertelmusitheto hogy nincs kilatas a javulásra és képes azt is jelezni, hogy ez számára elviselhetetlen, addig egy decens vagy egy depressziós páciensnel ez nem egyértelmű.

Maga az elgondolásod érthető, de a megvalósítása a jelenlegi törvények ismeretében kb esélytelen

2022. febr. 20. 06:43
 27/35 anonim ***** válasza:
100%
Illetve még az első kommentedre reagálva a "kapsz egy kis csokit es par perc alatt elalszol" mese. Infúziót kap, két injekcioval. Kb úgy képzeld el, mint a halalraitelteknel a mereginjekciot, ugyanis ugyanaz az eljárás. Nyilván itt nem szijazzak le, ott van mellette a család és akár a saját otthonában is sor kerülhet rá. De ez a csokis mese fájdalmasan nevetséges.
2022. febr. 20. 06:50
 28/35 anonim ***** válasza:
19%

Remélem az is egyedül rohad meg, aki magára hagyná a szűlőjét bármilyen formában...

Minap is láttam egy idős nénit, aki biciklijét megpakolva jött a Penny-ből, mondtam, hogy segítek neki szívesen, el is vittem a cuccait a házához.

Teljesen meg volt már hajolva.

2022. febr. 20. 08:15
 29/35 anonim ***** válasza:
88%

Persze rohadjon meg.. Lehet évekig verte a családot de már öreg... Megváltozott...

🐎 Fszt.

2022. febr. 20. 08:25
 30/35 anonim ***** válasza:
89%

Kizárt, mert van saját életem.

Anyukának fogadnék ápolót, meg sűrűbben látogatnám, de biztosan nem költöznék hozzá, hogy még 3-5-10 évig gondozzam, főleg, ha súlyosbodik a betegsége.

2022. febr. 20. 08:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!