Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tudnám túltenni magam...

Hogyan tudnám túltenni magam édesanyám halálán?

Figyelt kérdés

Szegény beteg volt, egyre rosszabb állapotba került. Hosszú évekig ápoltam apuval, de volt egy nagyon nehéz időszak, amikor engem depresszióval kezeltek, teljesen el voltam nyomva a gyógyszerek miatt, anyu pedig már nem tudott enni rendesen, iszonyatosan lefogyott, már a szobavécéjére se tudott felkelni, hogy ráüljön.

Végül bevittük egy otthonba, mert úgy gondoltuk, ott majd jobban fogják ápolni, etetni, de sajnos nem így lett. Nagyon rossz véleményem van az ott dolgozókról és a munkájukról. Végül kb. másfél év után kapott valami tüdőgyulladás-szerűséget, nem tudták meggyógyítani, és meghalt.

Ennek már több, mint két éve, nekem viszont még ma is sokszor ő jár az eszemben, azon rágódom, hogy nem lett volna szabad bevinni az otthonba, mert akkor lehet, hogy nem is hal meg, vagy legalább nem ilyen rossz helyen.

Úgy érzem, nem álltam mellé, amikor kellett volna, pedig ő felnevelt engem. És úgy érzem, hogy ezt már soha nem tudom megbocsátani magamnak.

2022. febr. 12. 00:54
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
86%

"[...] úgy gondoltuk, ott majd jobban fogják ápolni, etetni [...]."

Nem rosszindulatból vagy nemtörődömségből adtátok be, gondoztátok, ameddig erőtőkből tellett, ezzel is csak a legjobbat akartátok neki. A jövőt pedig nem láthattátok előre. Megtettétek, amit lehet.

Emellett ha úgy érzed, megakadtál a gyászban, érdemes lehet egy szakembert felkeresni.

2022. febr. 12. 01:01
 2/19 anonim ***** válasza:
72%
Sok idő fog kelelni az biztos, sajnos nem nagyon lehet ezt gyorsítani. Próbálj barátokkal,, rokonokkal soakt elnni.
2022. febr. 12. 01:18
 3/19 anonim ***** válasza:
84%
Szomorú dolog ez, az biztos, hogy sok idő kell a feldolgozásához, ha egyáltalán sikerül. Járj emberek közé, sportolj, kapcsolódj ki minél többet.
2022. febr. 12. 02:27
 4/19 anonim ***** válasza:
82%
Részvétem, tudom mit érzel! Nekem tavaly júliusban halt meg az anyukám, én se tudtam magam túltenni magam a halálán. 5 évig gondoztam, majd kórházba került, onnan otthonba akartuk vitetni, de sajnos már olyan rossz volt az állapota, hogy oda nem vihették. Az elfekvőben halt meg másfél hónappal később. Szörnyen leépült, és mindig elsírom magam, mikor arra gondolok, ahogy ott a kórházi ágyban feküdt kiszolgáltatva, és már semmi esély nem volt arra, hogy valaha felépüljön. Soha nem felejtem el a tekintetét, ahogy rám nézett. Tudom, hogy már jobb neki, hogy nem szenved, és jó helyen van a mennyekben, de annyira de annyira hiányzik, hogy azt el se tudom mondani!:(
2022. febr. 12. 05:20
 5/19 anonymousreview60 ***** válasza:
66%
Vannak gyászra szakosodott vagy azzal is foglalkozó terapeuták.
2022. febr. 12. 06:23
 6/19 anonim ***** válasza:
72%

Nálatok is meghalt volna, ezen ne emészd magad.

Mi is amíg tudtuk gondoztuk anyát, aztán kórházba került (12 voltam akkor), ahol három hét után intenzívre került.

Egyszerűen addigra teljesen tönkretette a betegsége, és mindenképpen belehalt volna.

2022. febr. 12. 07:20
 7/19 anonim ***** válasza:
17%

Persze, nálatok is meghalt volna, itt nem ez a baj... Nem amiatt kell fájjon a fejed, hogy pár hónappal korábban vagy későbben halt meg a környezetváltozás miatt!

Hanem itt nyilvánvaló, hogy magad is tudod, csúnya dolog volt, hogy beadtad, és nem törődtél tovább vele. Az idős emberek többsége nem arra vágyik, sőt egyenesen tiltakozik az ellen, hogy beadják idegenek közé, és idegenek "gondozásában" haljon meg. A legtöbben úgy vannak, hogy ha nincs is szakszerű segítség, mégiscsak jobb otthon, és egyszer csak csöndben meghalni...

Te pedig tudhatod, hogy a mai Magyarországon nincs olyan, hogy ezekben a bizonyos otthonokban profi és lelkiismeretes dolgozók lennének... Nekik az a munka ugyanolyan idegtépő, mint neked... Kevés a fizetésük, és ők is csak letudják a napi 8 órájukat. Azt is ki becsületesebben, ki kevésbé.. Tisztelet a kivételnek... Mégis ki ellenőrzi őket?!

Szóval nem csoda, hogy bánod a dolgot.

Egyedül annyi van, hogy vissza az időben nem tudsz menni és változtatni.

Az viszont elég valószínű, hogy tényleg nem ezen múlt, hogy mikor halt meg anyukád.

Az otthonba adás ténye bajos. Mondjuk valamilyen szinten meggyónhatod ezt, ha te magad jelentkezel egy otthonba, hogy ott dolgozzál! Mutasd meg, hogy lehet ezt jól csinálni! VIgyázz gondosan néhány bent lévő idős emberre, és adózz ezzel anyukádnak és az emlékének!

2022. febr. 12. 08:05
 8/19 anonim ***** válasza:
87%

Az otthonban dolgozók sem tudnak csodát tenni. Már úgy vittétek be, hogy nem tudott rendesen enni és felkelni sem tudott. Ők mindent megtettek amit tudtak és még 1,5 évig élt. A betegséget ők sem tudják eltüntetni. A fekvő betegeknél sajnos előfordul a tüdőgyulladás. Ne emészd magad, nem biztos, hogy ha otthon marad tovább élt volna. Gondolj arra, hogy neki màr nem fáj.

Nem tudod, hogy milyen évekig úgymond tehetetlenül feküdni bezárva a saját testedbe. Gyászold meg anyukádat, de ne rágódj a mi lett volna ha kérdéseken, ettől nem jön vissza és neked sem lesz jobb.

2022. febr. 12. 08:10
 9/19 anonim ***** válasza:
79%
De jó hogy itt ennyi szakember van.
2022. febr. 12. 09:03
 10/19 anonim ***** válasza:
87%

Most komolyan, az itt válaszolók hányan ápoltak otthon haldokló hozzátartozót? Nagy szólamok, hogy eldobták, lelketlenek,de valószínűleg soha nem kellett nekik beteg embert etetni, pelenkázni, emelgetni.

Évekig ápolták otthon, de van olyan állapot mikor már a hozzátartozó nem kompetens, mikor szakszerű személyzetre van szükség.

2022. febr. 12. 09:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!