Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek? Mivel enyhíthetek...

Mit tegyek? Mivel enyhíthetek a helyzeten? Nagyon leszorítanak

Figyelt kérdés

Idén töltöm a 17.leány életévem

Jó tanuló vagyok,sportolok és mindig engedelmeskedtem a szüleimnek. Viszont sose engednek el sehová.

Pestre nem engednek, akár barátnőkkel sem, akár moziról vagy akár csak egy gyors kajás ünneplésről legyen szó. A bulit meg se akarják hallani, mert még “kicsi vagyok” hogy én este rohangáljak haza vagy kora hajnalban.

Mindig tudni akarják kivel vagyok, hol és mit csinálok illetve miről beszélek velük.

Mivel tudnám enyhíteni ezeket? Kellemetlenül érzem magam a leszorítások miatt, és hiába beszélnék velük erről, mindig az a válasz hogy fiatal vagyok még

2022. jan. 27. 00:02
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
92%
Lázadni kell, tágítanod kell a határokat. Már az sem normális, hogy nem engednek el sehova. De az már beteges, hogy tudni akarják kinek mit mondasz. Neked kell tenned a mostani helyzet ellen, mert ők egyébként nem nagyon fognak változni szerintem.
2022. jan. 27. 09:05
 12/16 kombika ***** válasza:
86%

Általában ez minden családban így van. Sajnos tény, hogy a lányokat nehezebben engedi el az ember, mert félti őket. Fokozatosan kell hozzászoktatnod a szüleidet ahhoz hogy eljársz. Nem azonnal azt mondani, hogy "buliba szeretnék menni, és majd hajnalban jövök", hanem először azzal kezdeni, hogy kicsit később érek haza, mert beülök a barátnőimmel beszélgetni egy kávézóba. Szépen lassan, fokozatosan kell kitolni a határokat. Így a szülők is hozzászoknak, hogy eljársz, látják, hogy nem történik baj, és szépen lassan eljutsz odáig is, hogy hajnalig is gond nélkül elengednek. A szüleid, féltenek. Sajnos egy fiatal sportos, szép lányra valóan sok veszély leselkedik, és ezt sokszor a gyermeki naivitás nem érzi. Felnőttnek érzed magad, de a veszélyeket nem objektíven látod még. Meg kell nevelned a szüleidet, és szépen fokozatosan egyre többet fognak megengedni!

Nemsokára vége a sulinak, leérettségizel, menj olyan egyetemre tovább ami más városban vagy más országban van. Így muszáj lesz önállósodnod, egyedül laknod. Neked is jobb lesz, és a szüleid is megértik majd, hogy felnőttél.

Okosan, türelmesen kell csinálni, de nem szabad mindig "jókislánynak" lenni.

38F (18 éves a kislányom)

2022. jan. 27. 09:19
 13/16 anonim ***** válasza:
82%

Én is ezt akartam mondani, hogy LÁZADNI kell. Nem 0-ról egyből 100-ra, hanem szép fokozatosan.

Pár héten belül több kérdés is volt, ahol huszonsok évesek panaszkodtak, hogy pórázon tartják őket a szülők. Mert ők sem lázadtak soha.

2022. jan. 27. 10:30
 14/16 anonim ***** válasza:
25%
Szerintem meg nem jó ötlet úgy lázadni, hogy aláásod a feléd való bizalmat. tehát amit itt az egyik válaszadó ír, hogy nem jelentkezel időben, és a beszélgetésbe való belefe3ledkezésre hivatkozol. Szerintem inkább úgy kell lázadni, hogy betartod a szabályokat, de azt megbeszéled a szülővel, hogy mik azok a szabályok, amiket betartasz - előre! Pl. azt mondja fél óránként hívd fel, te meg mondod, hogy egy óránként fogod felhívni, de azt betartod. Ez most csak egy példa volt. Barátnőd szüleivel is össze lehet beszélni, hogy hátha ők meg tudják győzni a tieidet, engedjenek el a barátnőddel ide-oda. Ha a finomabb módszerek nem válnak be, ha nem válik be az, hogy megbízható vagy, de nagyobb szabadságot kérsz, igényelsz - akár még valami iskolapszichológus is segíthet meggyőzni a szüleidet, ha bemégy hozzá és elmondod, hogy ez a gondod, hogy nagyon szoros pórázon fognak - szóval, ha semmi más nem megy, akkor is egy év múlva már hivatalosan felnőtt leszel, legkésőbb akkor elkezdheted te is alakítani a szabályokat. Csak soha ne hazugsággal meg sunyiskodással tedd, hanem karakán módon állj ki magad mellett, de egyenesen! Szerintem.
2022. jan. 27. 11:49
 15/16 anonim ***** válasza:
73%
13as, a huszonévesek lázadhatnak azzal hogy elköltöznek:-D Míg a mamahotelben élnek és a papabank szolgáltatásait használják, addig bizony gyerekek maradnak
2022. jan. 28. 13:57
 16/16 anonim ***** válasza:
70%
Kérdező, és egyébként jó a kapcsolatod a szüleiddel? Ez az egyetlen probléma velük, hogy nagyon szoros pórázon tartanak?
2022. jan. 29. 17:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!