Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Őszintén, egy szülőnek nem...

Őszintén, egy szülőnek nem azt kellene mondani a gyereke céljára, amiért egyébként meg is dolgozik, hogy ha más meg tudta csinálni, akkor neked is menni fog?

Figyelt kérdés

Puszta félelemből engem inkább “visszahúznak”. Nem azt mondják, hogy fiatal vagyok és annyi lehetőség van még előttem, meg ügyes vagyok, hanem azt, hogy attól még, hogy X-nek sikerült, nem biztos, hogy neked is fog. Ami egyébként tök igaz, mert 50-50% az esély mindkettőre, viszont valahol rosszul esik ez a fajta hozzáállás.

Hasonló szituban én a gyerekemet bátorítanám, hogy igenis harcoljon meg az álmaiért és még ha gondolnám is, akkor se mondanék neki ilyet, mert nem akarnám visszatartani.

2022. jan. 26. 00:05
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
66%

18: "Nem. A szülőnek azt kell mondania, amit valóban gondol. "

Ez az állítás helyes viszont mit gondol a szülő? Sokszor a saját kicsinyességét, vagy kishitűségét is belefűzi.

A gyereken keresztül akarja megélni azokat a dolgokat amiket ő nem tudott.

Viszont a gyereknek jót tesz az ha elsőkézből tapasztalhat meg dolgokat.

Az hogy ha nem sikerül az legalább letöri a szarvát és szerényebbé teszi. Neked mint szülőnek nem kell lespórólnod neki a tanuló"pénzt"

A gyerek meg nagyjából tisztában van vele hogy mire képes és mire nem.

(gyerek alatt 12 év felettit értek)

19-esnek is mondom hogy a kudarc jó dolog. Jellemet épít.

Sok fiatal retteg attól hogy elbukjon mert a szülők meg a tanárok súlykolják hogy hogy semmik sem lesznek ha nem szereznek jó jegyeket.

Pedig jobban is lehetne nevelni a gyerkeket.

Az nem baj ha elbuksz. Sokszor fogsz még. Állj fel utána és menj tovább.

Mint mondtam, nem kell pénzt adni olyan szakmára amit nem támogatsz. Viszont legyen már az ő döntése hogy mit akar kezdeni az életével.

2022. jan. 26. 09:07
 22/29 anonim ***** válasza:
96%

19-esnek is mondom hogy a kudarc jó dolog. Jellemet épít.

Nem egyformák ám az emberek...

2022. jan. 26. 09:22
 23/29 anonim ***** válasza:
86%
22: Szerintem meg de. Csak ott van elbaszva a dolog hogy az emberek félnek hibázni mert ezt nevelték beléjük
2022. jan. 26. 09:48
 24/29 anonim ***** válasza:
82%
Nem. a szülő jó ha a realitásnál marad, mert a gyerek könnyen el tudja cseszni az életét ábrándozással.
2022. jan. 26. 10:02
 25/29 anonim ***** válasza:
94%

Most erre kívülállóként szeretnék valamit mondani.

Tesóm úgy döntött, nem matek érettségivel hanem más emelttel, két nyelvvizsgával neki fut egy 90%-ban matek alapú szaknak. Mert hogy matekból amúgy nagyon rossz. Nem azért, mert nem tanul, hanem egyszerűen hiányzik belőle a logikai készség, mint a családunk összes tagjából.

De ő úgy gondolja, majd sokat tanul és lesz valahogy.

Én, mint kívülálló ember, úgy ismerem őt, mint aki mindig stresszel a tanulmányain, aki baromi sokat tanul, hogy jó legyen. De ami nem megy, az nem megy. Például a matematika.

Őszinte leszek, vele is az voltam. Azt mondtam neki, hogy szerintem ez neked nem fog sikerülni, vagy tropára teszed az agyadat 3,5 év alatt. És hogy szerintem xy szakkal jobban járnál, mert illik a személyiségedhez is és a képességeidhez.

Nem azért mondtam, hogy önbizalmat leépítsek, vagy épp küzdeni akarást ébresszek benne. Egyszerűen a kudarctól akartam megkímélni.

Nem mindenki gonosz ám...csak mert nem tetszik a véleménye.

2022. jan. 26. 10:04
 26/29 A kérdező kommentje:
Más dolog elmondani azt, hogy figyelj, szerintem ez nem reális vagy nem neked való, viszont az én szüleim hónapokkal ezelőtt még tök jó ötletnek tartották és amikor egyre komolyabban kezdtem beszélni a témáról, előálltam tervvel, hogy hogy és mit kellene csinálni ahhoz, hogy megvalósítható legyen utána kezdtek el így viselkedni. Jöttek az összehasonlítgatások, az enyhén rosszindulatú beszólások. Tudom, hogy azért csinálják, mert azt hitték, hogy csak egy plátói álom, de szerintem meglepődtek, hogy valóban komolyan gondolom.
2022. jan. 26. 11:17
 27/29 anonim ***** válasza:
100%
Ja, hogy először támogattak, utána meg kifaroltak? Úgy kicsit más a téma.
2022. jan. 26. 11:31
 28/29 anonymousreview60 ***** válasza:
76%

A szülők 3 ok miatt tehetnek lehúzást alapvetően.

1. Tanult tehetetlenség. A családot vagy tagjait, akár generációkkal korábban sok tragédia érte, ami miatt pesszimista, fatalista felállást vettek fel és adtak tovább. Ekkor viszont nincs kezdeti támogatás sem.

2. Kontrollálási szándék miatt akarják az önmegvalósítási szándékot elfojtani.

3. Saját sikertelenségük, gyávaságuk kelt rossz érzést, emiatt akarják a gyereket is lehúzni.

2022. jan. 26. 11:41
 29/29 anonim ***** válasza:
100%
Hát, fiatalon inkább lelkesíteni, támogatni kéne a gyereket, úgyhogy szerintem ne foglalkozz vele, mert csak elveszik a kedved. Aztán menet közben úgyis kiderül, hogy mi való neked, és mi nem.
2022. jan. 26. 12:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!