Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » "Igazi anya". Hogyan lehet...

"Igazi anya". Hogyan lehet ezt megfelelően kezelni?

Figyelt kérdés

30 éves nő vagyok, gyerekvállalás előtt.

Mindig is szerettem volna gyereket, már ovis koromban is pesztrálgattam a nálam kisebbeket, tehát mondhatni "erre születtem", a gondoskodás a szeretetnyelvem.

Az anyám sokszor tesz mindenféle témában bicskanyitogatónak ható kijelentéseket, de összességében mindig azzal takarózik,hogy ő csak jót akar, meg aggódik, stb (általánosan, bármiről is van szó; egyébként mártír és mérgező szülő-kategória szerintem).

Nemrég más miatt feljött a téma és azt mondta, hogy aki nem tudja szoptatni a babáját, az nem igazi anya és aki császármetszéssel szül, az sem teljes értékű.

Amikor hitetlenkedve visszakérdeztem, hogy hogy mondhat ilyet?! Ha valaki x hónapig a testében hordozza a gyerekét, aztán vajúdik, majd akár hagyományos úton kipréseli magából a babát, akár egy fájdalmas, komoly hasi műtétettel segítik világra a babáját, ezután pedig éjjel-nappal rendelkezésre áll és csak az újszülöttről való gondoskodás tölti ki az életét - etetés,pelenkázás,fürdetés, ringatás (legyen az a testéből táplálás vagy a tápszer kevergetése állandóan), azt hogyan lehetne nem nevezni anyának??

Erre azt a választ kaptam, hogy a szoptatás olyan intim, bensőséges dolog, hogy aki nem csinálja, az nem válhat igazi anyává + egy császármetszéssel nem szenvednek annyit a nők, csak "kiszedik" a gyereket, ott márpedig nem lehet rendes kapocs, meg ugye a szenvedés hiánya.

Nincs még gyerekem, ahogy fentebb írtam, de nagyon várjuk a párommal, hogy legyen; viszont iszonyatosan frusztrál, hogy ha véletlenül császármetszéssel kellene szülnöm valamiért, vagy nem lesz tejem, akkor már jó előre el vagyok ítélve, gyerek nélkül is potenciálisan "bezzeg én"-kritikát kaptam.

Nagyon zavar, rosszul érzem magam ettől, de az ő véleményét hallottam, ez van.

Az meg már egy másik téma, hogy a nagyszülői jelenlétet úgy képzeli el, hogy már a kórházból hazatérés első napján ott kell lennie, gondolom bele kell szólnia mindenbe, szerintem viszont azok az első napoknak, heteknek arról kellene szólnia, hogy anyuka és apuka összeszokjon a babával, családdá alakuljanak és kialakuljon a kis rendszerük.

A nagyszülők meg ugorjanak be egy héten 1-2x mondjuk fél órára-órára, és ha segítséget kérünk, akkor abban segítsenek, ne abban, amit ők kitalálnak. Ez alatt ne azt értsétek, hogy én tudok mindent jobban és senki ne szóljon hozzám; de egyrészt van aránylag friss tapasztalatom babaellátásban, másrészt hülyét kapnék attól, ha nem férnék oda a saját kisbabámhoz, mert majd azt más jobban tudja, én meg nézhetem és hallgathatom a kioktatást...

Ti mit tennétek? Főleg az első problémával kapcsolatban vagyok kíváncsi a véleményekre :)

2022. jan. 16. 22:20
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
91%
Ha annyira igazi anya lenne, nem felnőtt korában okítgatná meg kritizálná a saját nevelése eredményét.
2022. jan. 17. 02:07
 12/18 anonim ***** válasza:
89%

Miért veszed magadra a nyilvánvalóan ostoba véleményt?

Értem én, hogy az anyukádé, de pontosan tudod, hogy ha van rajtad sapka, az a baja, ha nincs, akkor meg az. Minek foglalkozol egy ilyen ember véleményével?

Bízom benne, hogy párod mindenképpen teljes értékű anyának tekintene. Hát nem az a fontos?

2022. jan. 17. 02:34
 13/18 anonim ***** válasza:
89%

Nekem is ilyen volt anyukám, egyszerűen nem beszéltem vele .

Tanuld meg elengedni az ilyen mondatokat,ha sokáig ezt hajtogatja meg hasonlókat ne is keresd ,szüntesd meg kommunikációt.

Ne anyukád hülyeségeivel foglalkoz .

2022. jan. 17. 06:37
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Miért tartod a kapcsolatot ilyen mérgező emberrel, mint az anyád?
2022. jan. 17. 07:41
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
11 és 14 -nek totál igaza van. De a dolgot még a baba születése előtt tisztáznotok kellene, mert utána neked nem lesz erre energiád. Abban a lelkiállapotodban anyád simán a föld alá fog döngölni. MOST kell elrendezni, amikor még lelkileg stabil vagy. Az a módszer,amit anyád csinál - megrág, kiköp- az csak arra való, hogy azt csinálhasson veled, amit akar. Meg kell tanulnod szinte mindenben NEM-et mondani neki. Le kell választanod magadról, mert több kárt okoz neked, mint gondolod.Nyisd ki végre a szád, szállj vele szembe, mert ha nem vennéd észre , szép alattomosan épp most teszi tönkre a te életedet.
2022. jan. 17. 09:27
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Figyu, anyukád buta, sajnálom, de aki ilyeneket mond az nem okos, ne törődj a zagyvaságaival.
2022. jan. 17. 09:40
 17/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, én is érzem, hogy nem normális, de kívülről könnyebben átlátja az ember az ilyen helyzeteket, mint belülről.

Ő nagyon manipulatív, mindig sajnálni kell, mártírkodik, én pedig nem bírom, ha valaki szomorú, rossz dolga van és tudnék rajta valahogy segíteni. Ezt használja ki. Ha olyat mondok, ami nem tetszik neki, eléri, hogy totál szarnak érezzem magam, mindezt úgy, mintha én lennék az érzéketlen gonosz, ő a megbántott és eltiport őzike.

Lehet, hogy benevezek egy pszichológushoz még szülés előtt, hogy egy kicsit helyretegyem a dolgokat.

2022. jan. 17. 12:40
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem, ha megszületik a babátok, akkor érdemes minimálizálni a kapcsolatotokat, mert az tuti, hogy már az első pillanattól fogva ott lesz körülöttetek és mindig mindent jobban fog tudni.

Az én anyám akkor az ő szemében egyáltalán nem is anya, mert császármetszéssel születtem ÉS még teje sem volt :) ahhoz képest egész jól elvagyunk :)))

2022. jan. 17. 13:31
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!