Anyam "megbolondult". Megszallottja lett, hogy megnyerje az otos lottot es soha ne dolgozzon egy percet se. Mit tudok tenni?
Egyedul nevelt fel engem. Regen is rendkivul kivanta, hogy nyerjunk, de most (ez a masodik hete) mintha elpattant valami a fejeben. Altalaban egy mezovel jatszik, elozo heten ot szelvenyt toltott ki, mindegyik mezovel, emellett vett vagy tiz kaparos sorsjegyet. Ma pedig en vettem at delutan a csomagjat, benne "szerencse gyertyaval", valami fura teknos figuraval, harom elefant figuraval es egy kicsi Buddhaval. Ki is rakta lakasba. Igyekszik normalisan beszelni, nem ingerulten reagalni igazsagtalanul, en azonban latom rajta, hogy kivan, nagyon lehangolt. Beszeltem vele. A munkahelyet szereti, ezt mondta is, jo kollegai vannak, nem is kell 12 oraznia. Nem akar penzert dolgozni, csak mert kell. Nem igy akar elni, nem akar keretek kozott letezni, nem igy akarja leelni az eletet - nem akar dolgozni, se a jelenlegin, se mashol. A sorsjegyekrol letett, nem vett ujat, a lottorol azonban nem. Nem tolt ki ezer szelvenyt, csak egyet, negy mezot, de ha nem valnak be, sot mi tobb, megnyeri valaki mas, talan el is sirja magat. En meg tanulo vagyok. Felajanlottam, hogy elmegyek diakmunkat vallalni, de elutasitotta, hogy tanuljak csak, es bar rendes tolem, nem azt akarja, hogy kicsivel tobb penzunk legyen, hanem kenyelmesen, bekeben legyunk. Megjegyzem, nincs mar hitel anyam nyakan, a lakas pedig a mienk, vagyis anyame, meg nagypapa az eletben rairatta lakast. Beavat a penzugyekbe mar miota, hogy legyen tudomasom a dolgokrol, ezert ugy gondolom, alapvetoen nincs okunk panaszra, "csak" elege lett mindenbol. Probaltam jobb kedvre deriteni, nem jott ossze. Kifogytam az otletekbol.
Amugy a csaladunk nem valami szerencses, senki nem mondhatott el maganak jo hazassagot vagy kapcsolatot, a szulok se mintapeldanyok (anyam kivetel, szerintem, nem akarta ugy csinalni, mint anyam vele es dedim a nagyimmal), nem is gyakran fele, nem hianyolja, en se szeretem kulonosebben. Anya nem a szerencse gyermeke, megis mindig igyekezett pozitivan hozzaallni mindenhez, hogy csak a megoldasra koncentraljunk. Ugy latom, kezdi elhagyni magat (lelkileg).
Tudok valamit tenni, segiteni neki valahogy? En nem erzem at, nem dolgoztam soha, csak az itthoni teendoket latom el, a fozest leszamitva, csak azt erzem, hogy neki nagyon rossz.
Függő lett, és mindenféle amulettekben, talizmánokban hisz.
Sajnos, ez orvosi, addiktológiai eset. Tehát: Orvos. Addiktológus, pszichológus, stb.
Az amuletteket kihajítani a fenébe, és a pénzt elzárni előle, hogy véletlen se tudjon semmilyen szerencsejátékot játszani.
Most még kis tételben nyomja, de a nyerni akarás előbb-utóbb el fog hatalmasodni, és a tét egyre nagyobb lesz. Ha poénos akarnék lenni, akkor az És megint dühbe jövünk -ből idéznék: "Ha kicsi a tét, a kedvem sötét".
De ez sajnos marha komoly, nem sok idő kell, hogy egyre nagyobb tétekkel játsszon.
Tehát: Mindenféleképp szaksegítség.
Nem tudom, hogy ez mennyire komoly. Ha valaki rendszeresen lottózik, de csak 1-1 szelvényt vesz, hátha és babonából vesz 1-2 szerencs gyertyát, hátha, az még szerintem nem tekinthető szerencsejáték függőnek. Ezt szerintem még el lehet fogadni.
Az is szép gondolat, hogy első sorban azért dolgozom, mert szeretem csinálni és nem a pénzért, az is egy szép gondolat. Szerintem ezzel sincsen baj.
Inkább azt érzem ki a szavaid mögül, hogy úgy érzed, anyud kezd kiégni és meggyőződése, hogy a megoldás majd az ölébe hull egy olyan módon, amire minimális az esély. Ez kis túlzással nevezhető téveszmének is, amin talán egy jó pszichológus tud segíteni. Esetleg egy olyan terpáiás csoport, ahol ilyesmivel foglalkoznak. Nem tudom van-e olyan, csak alternatívaként jutott eszembe, mert egy pszichológust rendszeresen látogatni nem kis pénz sajnos.
Egyébként mikor voltatok utoljára nyarlni/kikapcsolódni? Nem lehet, hogy anyudnak csak kéne egy szusszanásnyi szünet? Menjetek el pár napra, ha hosszabb idő nem áll rendelkezésre akár csak egy hétvégére is valahova kikapcsolódni, a lényeg, hogy kiszakadjon a szokásos környezetéből. Akár csinálhattok rendszert is belőle, hogy mittudomén vasárnap reggelente felpattansz, szendvicseket csinálsz, beszálltok a kocsiba és mondjuk elmentek túrázni valamerre. Sokat tud segíteni ha néha kicsit kimozdul az unalmas hétköznapokból az ember.
Ötös hsz:
Változatosan teszi a napjait. Mivel én korábban megcsinálom a takarítást, főzni pedig több napra főz, miután hazajön, itthon tevékenykedik (olvas, fest, sorozatot néz, közben tornázik, zoknikból plüsst varr, stb). Miattam régebben túlélt néhány nyaralást, de aztán elhagytuk - én mentem a barátokkal. Régebben is, a nyaralásokból azt a részét várta a legjobban, hogy hazaérjen. Szeret kínaiba menni, nézelődni, de az ilyen kis kiruccanásokon kívül, az otthonán kívül nem szeret lenni hosszabb ideig. Nem azért, mert fél, hogy pl: betörnek vagy nem lenne pénz rá időnként, csak neki így kényelmes. Szóval neki a nyaralás felejtős. Én annyit tudok tenni ilyen feltételek mellett, hogy viszonylag gyakran, amikor hazaér, előkészítek neki lavór vizet, és kicsit megnyomkodom a lábát, aztán a hátát, közben beszélgetünk, kinek milyen napja volt. A munkahelyét tényleg nem kényszerből csinálja. Azt az egyet még régen eldöntötte, hogy olyan helyen nem dolgozik, ahol nem szeret lenni. Tartaléka is van, ha munkát akarna váltani, legyen mihez nyúlni.
6# "Én annyit tudok tenni ilyen feltételek mellett, hogy viszonylag gyakran, amikor hazaér, előkészítek neki lavór vizet, és kicsit megnyomkodom a lábát, aztán a hátát, közben beszélgetünk, kinek milyen napja volt."
Ez nagyon kedves. Jó gyerek vagy. Bárcsak én is így lettem volna az anyámmal!
Talán a diákmunka mégis jó ötlet. Mennyit lehet azzal ma keresni, ami még nem megy a tanulás rovására? Mert lehet, ha egy kicsit is, de már érezhetően jobban menne, lehetne engedni a gyeplőn és meglenne az a habzsidőzsi érzet, kizökkentené anyádat ezekből a rossz gondolatokból.
A diákmunkából látvány-lakásfelújítás sk.? Festés, új szőnyeg, egy új ülőgarnitúra (vagy újszerű, másodkézből)?
Valamiféle életközepi válság lehet nála?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!