Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Gyűlölöm anyámat. Hogyan tovább?

Gyűlölöm anyámat. Hogyan tovább?

Figyelt kérdés

25 éves vagyok, nappalis egyetemista. Jogot tanulok, kitűnően. Sportolok, régebben a válogatottban is benne voltam. Rengeteg matekversenyt nyertem meg. Jól beszélek idegennyelveken. Dolgozom, sokat keresek, ügyes vagyok a munkahelyemen.

Na de a lényeg hogy anyámnak soha nem elég semmi, állandóan b.sztatott hogy kevés vagyok, nem csoda ha elhagyott a párom, bezzeg a másik mennyivel jobb, nem viszem semmire. Ha valamit jól csináltam azért is leszidott. Elköltöztem 16 évesen (akkor még csak koliba) de érzelmileg ugyanolyan bénító hatással volt rám. Állandóan szorongok, utáltam magam mert sosem voltam elég.

Az utóbbi időben egyáltalán nem beszéltem vele miután egy nagy sikerem után minősíthetetlen módon leordított, utána úgy éreztem magam hogy vagy felvágom az ereimet vagy nem beszélek vele többet.

Ma ismét beszéltem vele mert a bejelentett lakcímem miatt muszáj volt és azt éreztem hogy annyira intenzíven gyűlölöm még mindig hogy legszívesebben addig ütném amíg csak bírom.

Nem vagyok agresszív, amúgy kifejezetten kedves és behódoló vagyok általában ezért ez nem jellemző rám.

Mit tegyek?

Tudom hogy pszichológus kell de azon túl

2021. dec. 3. 22:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
84%
Nem neked kell pszichológus, ha a másik az elmebeteg. Már én is megöltem volna apámat, ha nem lenne BTK. Felejtsd el oszt csá, az nem mentség a patkányságra, hogy az anyád. Ez olyan, mint gyilkosságbál az alkohol, meg hogy nem emlékszem semmire... nem mentség.
2021. dec. 3. 22:34
 2/11 anonim válasza:
96%
Szerintem mondd meg neki, kerek perec amit gondolsz nézd meg, hogy reagál rá, és ha ugyanazt tolja akkor hagyd ott menj tovabb.
2021. dec. 3. 22:37
 3/11 anonim ***** válasza:
97%
Menj be a lakcímed szerinti postára kérd át oda a leveleid ahol most élsz, és szakítsd meg anyáddal a kapcsolatot.
2021. dec. 3. 22:42
 4/11 anonim ***** válasza:
98%

A gyűlölet egy természetes, archaikus reakció arra, ha valaki sérülést okozott. Akkor fog megszűnni (akkor viszont "magától"), ha ez a sérülés meggyógyul. Nulladik lépésként érdemes távolságot tartani tőle, lehetőség szerint nem kommunikálni vele, ez segít egy kicsit lenyugodni. A problémát viszont csak az fogja végérvényesen megoldani, ha magadban rendbe teszed ezeket a dolgokat. Ez nem könnyű, mert az anya-gyerek kapcsolat kitüntetett jelentőségű egy ember életében, és ha nem működik, az nagyobb károkat okoz, mintha pl. csak egy tanárod fúrt volna.

A következőket tudom tanácsolni:

1. Gondolj sokat arra, hogy igenis értékes vagy, és láthatóan megállod a helyedet. Legyél magadra büszke. Tartsd számon (pl. akár egy naplóban írd le) minden sikeredet. Örülj olyan apróságoknak is, hogy pl. jól sikerült a vacsora. Ha az önértékelésed rendben van, akkor a kritika (különösen a láthatóan alaptalan és primitív kritika) nem fog megérinteni, felkavarni.

2. Nem baj, ha dühös vagy. Ha megengeded magadnak, hogy ilyen gondolataid legyenek, kisebb lesz a feszültség, mintha küzdenél ellene "de én nem vagyok agresszív" címen. Természetesen nem kell megtenni, amit gondolsz! De nem vagy rossz ember attól, ha átfut az agyadon, hogy legszívesebben megütnéd.

3. Szerintem teljesen normális és ésszerű dolog elmenni egy szakemberhez ezzel. Ez nem jelenti azt, hogy bármi "baj" lenne veled. A profi segítség fel tudja gyorsítani a folyamatot, amíg túllendülsz ezeken a nehézségeken, és nem mindegy, hogy meddig kell egy ilyen terhet cipelni magaddal.

2021. dec. 3. 23:07
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Hogyhogy mit tegyél? Semmi különöset. Élj.
2021. dec. 3. 23:47
 6/11 anonim ***** válasza:
95%
Pszichologussal beszélni is elhetne néha szerintem, ártani nem ráthat.
2021. dec. 3. 23:49
 7/11 anonim ***** válasza:
97%
Nem veled van a baj, az anyád nem normális. Bárcsak a felét elérném annak, amit te elértél.
2021. dec. 4. 00:25
 8/11 anonim ***** válasza:
80%
Anyádat nem KELL szeretni.
2021. dec. 4. 05:21
 9/11 anonim ***** válasza:
86%

Hát szerintem valamilyen szinten a anyádnak köszönhető, amit eddig elértél. Nem a legjobb módszert választotta ugyan, de az ő elvárásai miatt vagy kitűnő, miatta voltál válogatott sportoló.

Az is nyílvánvaló, hogy ez a sok elvárás gyerekként nagyon megterhelő volt és érthető, ha nem érzel szeretetet iránta. Felnőttként meg van rá a lehetőséged, hogy minden kapcsolatot megszüntess vele. A sérelmeid feldolgozásához pedig keress egy jo pszichologust.

2021. dec. 4. 06:53
 10/11 anonim ***** válasza:
81%
Sématerapeutát keress, lehetőleg Pszichoterapeuta végzettséggel vagy klinikai szakpszichológust.
2021. dec. 4. 09:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!