Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mégis miért rontom el mindig...

Mégis miért rontom el mindig az ünnepeket?

Figyelt kérdés

A családi helyzetem elég rossz. Anyukám, apukám nincs, így a nagymamámmal élek és a testvéreimmel. Mindig de tényleg MINDIG elrontom a hangulatot és összeveszek a nagymamámmal. A testvéreimmel nem szokott veszekedni vagy legalábbis nagyon ritkán. Velem viszont folyton. Persze egy csomó mindenben ludas vagyok, de sokszór a semmiért köt belém és ez nagyon fáj. Kamasz vagyok így mondhatom normálisnak azt, hogy hamar felkapom a vizet, de sokkal udvariasabb és szófogadóbb vagyok a velem egykorúaknál. Általában az ünnepek előtt van a vita, és persze akkor sok a munka, a készülődés így nem csoda, hogy veszekszik. A testvéreim szerint a nagymamámon rengeteg teher van és mivel én vagyok a legkisebb rajtam vezeti le a dühét. Én is így látom, de ez totál nem normális.

Mégis mit csináljak? Vagy egyáltalán csinálhatok a helyzettel valamit? Persze tudom, hogy ez nem olyan nagy baj, de már teljesen kivagyok tőle. Kérlek mondjátok el a véleményeteket és segítsetek nekem.

2021. aug. 14. 19:39
 1/10 anonim ***** válasza:
98%
Esetleg megbeszélhetnéd ezt a nagymamáddal. Mondd el neki, hogy ez neked mennyire rosszul esik, és kérdezd meg, hogy miért csinálja ezt, aztán keressetek együtt megoldást a problémára.
2021. aug. 14. 19:56
 2/10 anonim ***** válasza:
98%

Idősödik és ezért már fogy is a türelme.

Meg persze ugye a sok teher+ az ünnepi készülődésekkel járó idegesség is nagyban okozhatja,hogy így viselkedik veled.

Beszéld meg vele ezt.

2021. aug. 14. 20:04
 3/10 anonim ***** válasza:
42%
Vagy maradj távol az ilyen ünnepektől, vagy maradj teljesen csenben ilyenkor, vagy valahogy immunizáld magad az ilyen reakciók ellen.
2021. aug. 14. 20:26
 4/10 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy távol maradni nem

tudok mert segítenem kell, így a beszélgetések elkerülhetetlenek.

2021. aug. 14. 20:30
 5/10 anonim ***** válasza:
78%
Akkor vagy eltűröd, vagy megmondod nekik a frankót, hogy békén hagyjanak végre (bár abből lehet sértődés, de nem biztos, hogy annak téged érdekelnie kell).
2021. aug. 14. 20:35
 6/10 anonim ***** válasza:
97%
Nagyon sajnállak a körülmények miatt. Talán én értem meg a legjobban a helyzetedet. Idős, beteg nagyi vagyok és nálam van a két kamasz unokám, most már 11 éve. A férjem és én is állandó orvosi "felügyelet" alatt végezzük a napi teendőket. Tudom, milyen nehéz kamasznak lenni, de ezt a szituációt, csak akkor fogod megérteni, ha te is megöregszel. Most jut eszembe a nagyim akit olyan sokszor ok nélkül bántottam. Próbáld meg egy kicsit kedvesebben kezelni a helyzetet. Te vagy a fiatal és neked, érted "dolgozik". Ráadásul nem tudom, hogy anyagilag, mennyire vagytok elengedve, mert gondolom a nagyid sem tudja sokszor, hogy mire költse azt borzasztóan magas nyugdíjat, amit kap. Sok sikert!!!
2021. aug. 14. 20:42
 7/10 anonim ***** válasza:
97%

Én hasonló helyzetben voltam, én és a testvérem kamaszként kerültünk nagyinkhoz, miután anyánk meghalt, apánk meg jóval ezelőtt lelépett.

Én megmondtam neki, ha nem tetszett valami, sokszor veszekedtünk, sokszor remegő gyomorral gondolok rá ma is, pedig már nem él. Viszont csak vannak békésebb időszakok a viták között, gondolj ezekre, ellágyulsz tőlük.

ha gondolod, írj privátban, szívesen segítek, ha tudok.

2021. aug. 14. 20:58
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Esetleg beszéld meg vele, ha úgy éreznéd, vita jön, vagy kellemetlen helyzet, azt ilyenkor jelzed neki. Pl egy egyszerű kérdéssel: segíthetek valamiben? Mit tehetek, hogy nyugodt maradjon a helyzet? Van szükséged valamire? - ilyen kérdésekkel egyrészről jelzed neki, hogy egy olyan vitába keveredtetek, amiről beszéltél neki, tehát segítesz felismerni neki a helyzetet. Másrészről meg kizökkentheted, ha nem visszatámadsz, vagy durca leszel, és érezteted vele, hogy felesleges az ilyen hűhő. Rád számíthat. És ha valamiben segítséget kér, próbálj együttműködni vele.

Ehhez az kell, hogy először mesélj neki az érzéseidről, és hogy mit gondolsz a helyzetről. Megbeszélhetitek, mi lenne a nagyid hasznára, hogyan tudnád úgy jelezni a helyzetet, hogy értse, miről van szó. Eleinte nehéz lehet. De talán neki is szüksége lenne egy támaszra az ünnepekkor.

2021. aug. 14. 21:18
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy ezek az ünnepek mindkettőtöknél benyomkodnak fájó pontokat, feltépkednek sebeket. Hiányokat. Ő elveszítette a gyermekét, te a szüleidet. Neki sem könnyű, neked sem az. Aztán egymásnak csattantok.

Nem biztos, hogy egymással van bajotok, csak hát fáj..

2021. aug. 14. 21:26
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Beszélnetek kéne.
2021. aug. 15. 02:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!