Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit reagálnál, ha a lányod...

Mit reagálnál, ha a lányod gimnázium után nem feltétlenül tervez egyetemre menni?

Figyelt kérdés

Csak érettségije lesz, tehát valamit kéne utána tanulni. Eddig az volt az elképzelés, hogy felsőoktatásban folytatja a tanulmányait. Ez az elképzelés még neki is megvan, csak nem abban a formában, hogy mindenképp szeretne és ha igen, akkor mindenképp gimi után. Konkrétan az az ötlete van, hogy jelentkezéskor csak egy helyet jelöl meg, mondván, hogy vagy az, vagy pár év (1, max 2)múlva újrapróbálja. Abban a pár évben, 1-2 évre inkább kimenne au pairnek külföldre, mivel hasznos tapasztalat lenne, meg nyelvtanulás szempontból is jó lenne neki. Aztán, ha hazajött akkor próbálkozik újra a felsőoktatással, de ha nem jönne össze, akkor van ötlete, hogy milyen szakmát tanulna.

Illetve au pairnek a tanulmányai után is kimehetne, mert annál a programnál, amit kinézett a felső korhatár 28 év, de úgy gondolja, ha ő gimi után rögtön egyetemre/főiskolára megy, vagy rögtön szakmát tanul azalatt történhet vele bármi, amivel leköti magát (munka, párkapcsolat, stb), és ha azután megy ki, akkor ezeket fel kell rúgni, amit nyilván nem akarna, így ha úgy adódik, hogy nem veszik fel elsőre oda, ahová nagyon szeretne menni, akkor inkább vár egy-két évet a tanulási terveivel.

Nyilván direkt nem cseszi el, hogy fixen ne vegyék fel, arra fog törekedni, hogy felvegyék oda, ahová szeretne menni, ha felveszik, akkor nem megy ki külföldre 1-2 évre, hanem majd azután ha végzett és nem kötelezte el magát, akkor, talán.

Mit szólnátok ehhez?

2021. aug. 12. 10:05
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
100%
18 Másfél évig éltem Angliában au pairként, később fél évet Izraelben és 4 évet Írországban. Pontosan tudom, mit jelent a külföldi élet, tapasztalatszerzés. És mint írtam, én az au pairkedés után lediplomáztam, mint még nagyon sok ismerősöm is. (A többi országban már diplomásként voltam)Nem törvényszerű, hogy valaki nem megy egyetemre azért, mert külföldön volt kint. Az úgynevezett gap year nagy divat nyugaton is.
2021. aug. 12. 11:19
 22/36 anonim ***** válasza:
89%

Ezt az egyetem dolgot csak anyuka erőltetné, ez latszik is az írásából,hogy ő akarja, hogy menjen.

Egyetem nélkül is lehet boldogulni, nem kötelező oda menni.

Külföldön jobban jár mindennel, mint itt. Lehet vissza sem akar majd jönni, ami érthető, jól is tenné.

2021. aug. 12. 11:34
 23/36 anonim ***** válasza:
89%
20! Hogy ne lenne meg? Ha nem vagy teljesen retardált, akkor remekül el tudod sajátítani a nyelvet. Fél év alatt több ragad rád, mint a szaros gimbáziumban 4 év alatt.
2021. aug. 12. 11:50
 24/36 anonim ***** válasza:
99%
20 Én pontosan 20 évesen mentem ki, előtte németet és latint tanultam a gimiben, az áltiban oroszt. Másfél év alatt eljutottam oda, hogy kapásból felvettek egyetemre anglisztikára és akkor még magasabb volt a szint, mint most. (Ezt onnan tudom, hogy az unokahúgom most oda jár). Okés, konkrétan brit akcentust már nem sikerült felszednem, de nem is magyaros akcentussal vartyogok. Embereket készítek fel nyelvvizságra, tanítom a nyelvet, angolul olvasok szépirodalmat is. Nem rossz szint ez, hidd el.
2021. aug. 12. 12:20
 25/36 anonim ***** válasza:
89%

Én az Erasmusos hozzászólásokra szeretnék reagálni, mert szerintem nem lehet összehasonlítani a kettőt. Az egyetlen közös pont az annyi, hogy huzamosabb ideig külföldön tartózkodhatsz. Az Erasmust nem egyszerű egy 6-7 féléves alapképzésbe beleszorítani, hiszen csak a második évtől kezdve mehetsz és a harmadik évben már megszaporodnak a feladatok, pl. szakdolgozat, államvizsga, szakmai gyakorlat stb. Valamennyire kötöttebbek is a lehetőségeid, hiszen az Erasmuson belül alapvetően európai országokba (persze van kivétel is a tengerentúli mobilitási programokban, de nem sok) mehetsz és ugye a szakoddal megegyező tanulmányokat kell folytatnod egy külföldi egyetemen. Az Erasmusra sokan szeretnek úgy gondolni, hogy az csak buli meg kirándulgatsz, nyelvet tanulsz stb., de ott ugyanúgy egyetemre kell járnod és mellette teljesítened kell az itthoni tárgyaidat is. Nem lehetetlen, így is van lehetőséged jól érezni magad stb., de azért nem olyan egyszerű az, sőt… ha ugye nem szeretnél csúszni stb. Az Erasmus alapvetően arra ad lehetőséget, hogy tandíj nélkül tanulhass egy külföldi egyetemen, de ezen felül is vannak még jócskán költségeid és azokat nem feltétlenül (sőt az esetek nagy többségében nem) fedezi az Erasmus biztosította ösztöndíj. Ha csak a legnagyobb kiadásra gondolunk, a lakhatásra, már az sem egy kis összeg és bizony zsebbe kell nyúlni, hogy kigazdálkodj akár csak egy-egy félévet is. Ezen kívül van ugye az Erasmusnak egy szakmai gyakorlatos programja is, ami nagyjából ugyanez csak pepitában és nem csak a félévekben, hanem nyáron vagy akár a diploma megszerzését követően is kiutazhatsz. Vannak más külföldi mobilitási programok is, de a nagy részük igazából ilyen (max. ázsiai országokban láttam olyat, hogy pl. ingyenes szállást kapsz).

Na most ehhez képest egy au pair program, egy Camp Leaders vagy valamilyen más táboroztatós program vagy mondjuk az ESC önkentes programok sokkal szabadabbak minden szempontból és anyagilag is kedvezőbbek.

2021. aug. 12. 12:30
 26/36 anonim ***** válasza:
31%

25

Jajj, akkor hagyjuk már ezt a "külföldön majd felszeded a nyelvet, tök egyszerű" dumát is. Hát krvára nem.

Ha nem ad energiát bele, külföldön is megmarad a semmirevaló konyhanyelvnél, amit középiskolában is gyakorlatilag nulla erőfeszítéssel fel lehet szedni. Ha tudnád hány ismerősöm van külföldön, egész családok, néhányan akár évtizedek óta, és a mai napig nem tudnak jól beszélni az adott nyelven. SŐT! Egyesek épphogy makognak valamit rajta.

Az hogy ott élsz, meg dolgozol, nem jelenti azt, hogy hú, na most akkor én egy év alatt majd felsőfokú szintre kerülök. Hát baromira nem.

Nekem pl az Erasmusos ismerőseim mind jó véleménnyel vannak róla. Egyrészt a szakmád szaknyelvét fogod kenni vágni, de rendesen kell tudnod beszélni a diáktársaiddal, és az ott lévő tanárokkal is, vagy ha bármi ügyedet intézni kell. Minden ismerősöm rengeteget fejlődött vele, sokan ezúton indultak el afelé, hogy az adott országba költözzenek, ott tanuljanak/dolgozzanak tovább.

Igen, elmehet tinglitanglizni bébiszitternek, de annak a munkának a nagyrésze is MUNKA, nem pedig nyelvtanulás. Igen, nagyon jól fogja tudni énekelni a gyerekdalokat angolul, meg alapdolgokról elbeszélget a fogadó családdal, de úgy kb ennyi. A továbbiakban itt is mindent MAGÁNAK kell intéznie. Leülni a könyv fölé tanulni, oktató videókat nézni youtubeon, stb. Amit ugyebár Magyarországon is megtudna csinálni, miközben egyetemre jár.

Nem mondom, hogy ne menjen. Csak leírtam, hogy a nyelvtanulás, ha csak nem vagy zseni, magadtól nem fogod "felszedni" ott sem felsőfokú szinten. És hogy az én ismerőseim nagyon kis töredéke ült utána vissza az iskolapadba. Ráadásul dolgozol majd, sokat leszel fáradt, és lehet elmegy egy éved arra, hogy "eltudsz beszélgetni" angolul, vagy németül stb.

2021. aug. 12. 12:44
 27/36 anonim ***** válasza:
70%

26 Ki mondta, hogy nem kell energiát fektetni a nyelvtanulásba, te szerencsétlen? Csak az nem mindegy, hogy naponta van lehetőséged több órát beszélni a nyelvet, vagy otthon ülsz egy könyv fölött meg nézed a youtube videókat de nincs alkalmad megszólalni, beszélni?

Komplett családok pont azért nem tanulják meg a nyelvet, mert egymással is magyarul beszélnek

2021. aug. 12. 13:35
 28/36 anonim ***** válasza:
76%

"hogy naponta van lehetőséged több órát beszélni a nyelvet"

Igen, tökéletesen alkalmas lehetőség a bébiszitterkedés nyelvtanulásra. Ja, hogy mennyire? Úgy kb a B1 szinthez. :) Gondolom ő azt már középsuliban felszedte. Megtanulni "beszélni" pedig Erasmus is elég.

"Komplett családok pont azért nem tanulják meg a nyelvet, mert egymással is magyarul beszélnek"

Vannak köztük családok, nem azt mondtam, hogy mind. De azért azt hozzátenném, hogy dolgoznak is. Igen, németek közt, német munkáltatóval. Beszélgetnek a munkahelyükön, megtanultak beszélni? Ja, nem. Max B1 szint.

2021. aug. 12. 14:25
 29/36 anonim ***** válasza:
82%
28 Fogyatékosnak tetszik lenni? Tőled függ, hogy milyen szinten sajátítod el a nyelvet, mennyi munkát fektetsz bele, de kint minden gyorsabb, ezt kéne megértened. A különbség az, hogy amikor én nulláról elértem a B2 szintet egy év alatt (C1 nyelvvizsga a másfél év végén) akkor én a B2-re is úgy mentem be, hogy folyékonyan beszéltem mindenről és értettem különböző akcentusokat. A vizsga totálisan buli volt, zéró stresszel. És közben dolgoztam, kerestem pénzt, bejártam az országot és egy családban élve totálisan magamba szívtam a kultúrát. Aki nem olvas, nem műveli magát, az otthon sem tanul meg jól. Aki munkát fektet bele, az tudja, mi a különbség. Az, hogy kint sokkal-sokkal jobb.
2021. aug. 12. 14:46
 30/36 anonim ***** válasza:
89%
Nem gyorsabb, neked meg ezt kéne megértened. Aki meg akar tanulni egy nyelvet, a seggén is megtudja csinálni, kapaszkodj meg, mert meredeket mondok: egyetem mellett is! Bassszki, komolyan! :O
2021. aug. 12. 14:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!