Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egy ilyen családdal hogy...

Egy ilyen családdal hogy lehet zöldágra vergődni?

Figyelt kérdés

Olyan családban nőttem fel, ahol mindenki nagyon "kifelé élt". Ez azt jelenti, hogy a szüleinktől nem kaptunk érdemi figyelmet, felszínes volt az értékrend, kifelé mindig a tökéleteset kellett eljátszani, belül pedig mindenki frusztrált vagy nárcisztikus volt. A szülők következetlenül neveltek minket, általában nem voltak elérhetők, nem törődtek velünk, de néha meg igen. Ennek következtében kialakult nálam a borderline személyiségzavar.

Mindenki azt mondja, hogy ne őket hibáztassam felnőttként, de ez igen nehéz. A másik problémám meg az, hogy mivel a családom, muszáj néha foglalkozni velük, mert ha a szülők majd ellátásra szorulnak, akkor megint szükség lesz rám, és ettől borsódzik a hátam. Nem értenek meg, nem látják be a felelősségüket, nulla az önreflexiójuk. Elrontották az életem, és még azt várják, hogy majd melléjük álljak. Mit lehet ezzel tenni? Ha megszakítanám velük egyoldalúan a kapcsolatot, én lennék a fekete bárány örökre. Pedig erősen hajlok efelé, mert nagyon toxikusnak érzem a viszonyt.

2021. júl. 21. 10:49
 1/10 anonim ***** válasza:
89%

"Ha megszakítanám velük egyoldalúan a kapcsolatot, én lennék a fekete bárány örökre."

Ez így van. De ha nem szereted őket és a terhedre vannak, akkor nem mindegy, mit gondolnak rólad?

Én is megtettem, a legjobb döntés volt az életemben. A saját gyerekeimet meg úgy nevelem, hogy szerető család vagyunk.

2021. júl. 21. 11:05
 2/10 A kérdező kommentje:
Sokkal tartozom nekik, azzal együtt, hogy eléggé elrontottak... a legjobb szándékkal neveltek ettől függetlenül. Ezért nehéz.
2021. júl. 21. 11:19
 3/10 anonim ***** válasza:
81%

Ezekkel zöld ágra vergődni? Nem lehet, de a jó hír, hogy nem is kell. Szerintem egy ilyen család fekete bárányának lenni kitüntetés, nem szégyen.

Igen, nehéz döntés, de nem nehezebb mint életed (vagy az ő életük) végéig kitenni magad ennek a lelki terrornak.

2021. júl. 21. 11:22
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem tartozol senkinek. Sokan ezt nem értik. A szülők saját döntésből vállalnak gyereket, felnevelik, és a felnőtt gyerek dolga, hogy élje a saját életét. Nem tenyésztik, hogy nekik hozzon hasznot.

A hála, az pedig egy érzés. Nem szabd arról szólnia, hogy magaddal szembe menj más

kedvéért. Anélkül is lehetsz hálás.

Magadnak tartozol, nem másnak.

Nem azért születtél, hogy hasznos legyél. Azért születtél, hogy boldog legyél.

Ha valaki gondoskodni szeretne a szüleiről, annak saját döntésnek kell lennie. Néha a szeretteinkért megteszünk dolgokat, amikhez nem fűlik a fogunk, de szeretnénk a másik kedvében járni. Ebben a verzióban elfogadható csak szerintem.

2021. júl. 21. 14:24
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Először is ajánlanám a Nárcisz Coach-t a youtube-on, hátha találsz magadnak valamit a videók között.

Továbbá én elkezdtem nézni a videókat, mert a párom egyik szülője nárcisztikus személyiségzavaros (azért nem kűzd vele, mert nem kűzd ellene, csak van neki). Mivel neked is vmilyen módon diagnosztizálva lett a személyiség zavarod, biztosan jól ismered a helyzetedet és az okozó szülő(k)ét is.

Amennyit eddig láttam a videókból, keresvén a választ saját problémámra is, a lényeg, hogy az ilyen szülővel alapvetően meg kell szakítani a kapcsolatot. Ha néha találkozol vele, akkor vannak stratégiák az egyes akció-reakciókhoz.

Egyet értek a korábban szólókkal, nem a gyerek feladata, hogy a szüleit örökbefogadja és gondoskodjon róluk. Logikus, hogy időskorban segítség kell nekik és akarsz is (természetes kötődés), sőt a nyugdíjrendszer is jó ötletnek tűnik lassan 100 éve, ez a 21. század stb. -> van megoldás arra, hogy odafigyeljen rá vki helyetted, éld az életed boldogan, nyugodtan.

2021. júl. 21. 18:04
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
5. vagyok, még hozzáfűzném, hogy a feketebárány érzés egy nárcisztikus sz.z. -os által előidézett "érzés".
2021. júl. 21. 18:06
 7/10 anonim ***** válasza:
Nem kell teljesen megszakítani csak lazitani akapcsoalton
2021. júl. 21. 22:59
 8/10 A kérdező kommentje:
5: Az bonyolítja a dolgot, hogy én mellette borderlineos vagyok (ami meggyőződésem szerint az ő következetlen nevelésük miatt alakult ki, de ez már mindegy). Már rég "leszálltam volna" róluk, ha nem lennék ennyire érzelmileg labilis, de sajnos az a helyzet, hogy rettentően félek az új helyzetektől, nem vagyok biztos a saját magam személyiségében, olyan, mintha még mindig egy képlékeny kiskamasz lennék, és ezért ösztönösen menekülök vissza a családhoz és várom tőlük a lelki segítséget. Nem tudom, mitévő legyek, mert ennek köszönhetően szinte nincs felépített életem, jóval a valós képességeim alatt teljesítettem és nincs egy "védőhálóm", egy olyan kapcsolatrendszerem, amire támaszkodhatnék. Tulajdonképpen úgy érzem, hogy érzelmileg jórészt ki vagyok szolgáltatva nekik. Egy fontos állomás lenne például a párkapcsolat az életemben, mert azzal is teremtenék magamnak egy külön világot, de az se nagyon akart eddig összejönni, ami volt, rövid ideig tartott és felszínes volt. Nagyon nehéz ezzel a borderline-nal együttélni. Eddig is éreztem, hogy gáz van (szüleimnek nem nagyon tűnt fel, ők betudták annak, hogy én ilyen döntésképtelen vagyok), csak eddig nem tudtam, mi ez. Most már tudom, de változtatni most se könnyebb rajta.
2021. júl. 21. 23:13
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

7: ha nem is teljesen megszakítani a kapcsolatot, akkor is 5-10 évente találkozni kb., mert a kérdezőnek is konkrét betegsége lett miattuk, ami nem ritka, hogy kialakul az ilyen mérgező szülők nevelése miatt, és szerintem józan ésszel mindenki azt ajánlaná, talán a szakember is, hogy ne találkozzon toxikus emberrel, mert csak ártana neki, akár rokon, akár nem.

Nem ismerem a borderline-t kb. semennyire sem, csak amennyire le lett írva, és ez alapján, és tudományos bizonyítás alapján is a szülő(k) működése miatt alakult ki az, hogy rettenetesen kötődjön hozzájuk, ami nem jó.

A kérdező válaszára (8): nem pontosan értem, a diagnosztizálás szakemberrel történt, vagy önmagadtól? Nem tudom hogyan működnek a szakemberek, de elvileg tudnak segíteni a borderline személyiségzavaron.

Megj.: Aki esetleg nem tudná, a személyiségzavar nem egy olyan dolog, amivel elég azt kezdeni, hogy megpróbálod megmagyarázni az embernek, hogy mit csináljon, vagy mit ne. Pl. a nárcisztikus személyiségzavar esetében bármit magyarázhatsz nekik, mikor látsz egy ingerült kivetülést pl. miért ne sértegessen valakit, mert nonszensz, vagy alaptalan stb., ha meg is érti és látod rajta, hogy belátta, hogy mit csinált, az elméje reflexből arra fog gondolni, hogy átlátsz rajta és veszélyt jelentesz, majd legközelebb ha tud betámad, és addig azon filózik, hogy mivel tud. Ez lehetséges, hogy szintén bullshit lesz.

Olyan mintha egy pszichopata lenne, aki azon ügyködik, hogy neked rossz legyen, fájjon, csak ők nem direkt csinálják mert gonoszak, hanem reflexből, a gyerekkori sérelmeik miatt kialakult hamis egoval működnek, ami ilyen érzéseket/jelzéseket generál.

Komplex dolog, és az irományom lehet, nem is érthető, akit jobban érdekel, az keressen utána.

2021. júl. 22. 22:43
 10/10 A kérdező kommentje:
Természetesen nem magamat diagnosztizáltam. Ebben a cikkben az orvos hozzászólásai elég jól leírják, miben vagyok: [link]
2021. júl. 22. 23:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!