Anyám alkoholista, én költözök egy másik országba, mi lesz vele, ha én nem leszek itt?
Anyám évek óta alkoholista. Azt gondolja magáról, mint minden alkoholbeteg, hogy könnyen kordában tudja tartani, de természetesen nem. Tavaly a pszichiátriára is bekerült, ott kapott gyógyszereket, amiket szedett pár hónapig, de aztán újra elkezdett inni. A viszonyunk sajnos nagyon megromlott, mert úton-útfélen átvert, lehúzott, szinte semmit nem jelentek neki.
Én most kaptam egy lehetőséget, hogy az életemet a férjemmel egy másik országban folytassam. Úgy vagyok vele, hogy elfogadom, mert megmenteni anyámat nem tudom, és elég volt abból, hogy állandóan őt helyeztem magam elé, most már én leszek az első a saját életemben.
A kérdésem az az, hogy mi lesz így anyámmal? Értsétek, félévente fogunk hazajárni. Ha amíg én távol vagyok, rosszul lesz, összeesik, vagy az utcán szedik össze, kórházba kerül, akkor mi lesz vele? Milyen lehetőségei vannak? Mert rajtam kívül nincs senkije, egy rokona se, se férj, se barátok, semmi. Senki nem lesz aki tudna neki segíteni. Ilyenkor gondoskodni fog valamilyen szinten az állam róla? Ha mondjuk kórházba kerül, akkor kit értesítenek majd, vagy ki fog neki dolgokat bevinni a kórházba? Esetleg, ha többször előfordul ez, akkor gondnokság alá helyezhetik?
Fogalmam sincs a lehetőségeiről. Nagyon fáj, hogy ez van vele, de már beláttam, hogy én megmenteni nem tudom őt, próbáltam, nem egyszer, nem kétszer, de már beláttam, hogy amíg ő így akar élni, addig így fog. Viszont most már én sem akarok tönkremenni bele, és igenis élni akarok a jó lehetőségekkel, mert magamnak is tartozok ennyivel.
Technikai tanácsok:
- anyáddal SZERZÔDÉST kötni szívességi lakáshasználattal- jó lesz ez akkor is, ha odáig süllyedne, hogy szülőtartásért perel (tegye bele az ügyvéded, hogy mi az ingatlan jelenlegi piaci értéke és mennyiért lehetne kiadni- na ennyivel támogatod!
- a lakás közös költségét fizesd (különben egy idő után jelzálogozzák az ingatlanodra!!! Garzon esetében ez kb 10 eFt/hó lehet. Anyádat be sem kell avatni ebbe
- a fenti szerződés alapján közműveket azonnal anyád nevére íratni. Ha nem fizet, az ő kockázata (értsd villanyt kikötik, melegvizet korlátozzák, de legalább nem kell ezzel törődnöd)
- a lakásból szállíttass el mindent, amit sajnálnál, ha eladna, elherdálna
...egyébként van pszichiátriai- és szenvedélybeteg otthona, ápolási intézménye is... sokszorosan nehezebb bekerülni, mint sima idősotthonba, de tudj róla.
(Ha hivatásos gondnoka lenne, jóval kedvezőbb esélyekkel indulna egyébként)
...a hivatásos gondnok lenne a megoldás neked. Anyád ebben minimálisan partner lenne? (A leírtak alapján az is max korlátozó és bizonyos ügycsoportokra- legyen benne az eü ellátás és a pénzügyek mindenképp!)
Igazából a válaszadók leírták a lényeget. A hivatásos gondnok nem fog csomagot bevinni anyádnak a kórházba, max abban tud segíteni, hogy öt-tíz év múlva, várólistától függően bekerüljön egy betegotthonba, ha még élni fog akkor, ezt is csak abban az esetben, ha valamennyire normális gondnok jut neki. De gondoskodni semmilyen szinten nem fog róla, ha van anyádnak bármi jövedelme, akkor esetleg azt adagolja majd. Ha kórházba kerül, a szociális munkás fog neki adományruhát adni, ha irgalmas szamaritánusok dolgoznak az osztályon, esetleg kap egy fogkefét a dolgozók zsebéből, meg kórházi fertőtlenítő szappant, a betegszállító meg hazaviszi a végén, ameddig képes magáról gondoskodni.
Ne áldozd fel ezért az életed, de igen, szülőtartásra kötelezhető vagy, ha majd az út végén egy agy nélkül maradt, önellátásra képtelen emberi roncsként be kell dugni valami húgyszagú lyukba havi háromszázezerért, azt neked kell fizetned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!