Anyám alkoholista, én költözök egy másik országba, mi lesz vele, ha én nem leszek itt?
Anyám évek óta alkoholista. Azt gondolja magáról, mint minden alkoholbeteg, hogy könnyen kordában tudja tartani, de természetesen nem. Tavaly a pszichiátriára is bekerült, ott kapott gyógyszereket, amiket szedett pár hónapig, de aztán újra elkezdett inni. A viszonyunk sajnos nagyon megromlott, mert úton-útfélen átvert, lehúzott, szinte semmit nem jelentek neki.
Én most kaptam egy lehetőséget, hogy az életemet a férjemmel egy másik országban folytassam. Úgy vagyok vele, hogy elfogadom, mert megmenteni anyámat nem tudom, és elég volt abból, hogy állandóan őt helyeztem magam elé, most már én leszek az első a saját életemben.
A kérdésem az az, hogy mi lesz így anyámmal? Értsétek, félévente fogunk hazajárni. Ha amíg én távol vagyok, rosszul lesz, összeesik, vagy az utcán szedik össze, kórházba kerül, akkor mi lesz vele? Milyen lehetőségei vannak? Mert rajtam kívül nincs senkije, egy rokona se, se férj, se barátok, semmi. Senki nem lesz aki tudna neki segíteni. Ilyenkor gondoskodni fog valamilyen szinten az állam róla? Ha mondjuk kórházba kerül, akkor kit értesítenek majd, vagy ki fog neki dolgokat bevinni a kórházba? Esetleg, ha többször előfordul ez, akkor gondnokság alá helyezhetik?
Fogalmam sincs a lehetőségeiről. Nagyon fáj, hogy ez van vele, de már beláttam, hogy én megmenteni nem tudom őt, próbáltam, nem egyszer, nem kétszer, de már beláttam, hogy amíg ő így akar élni, addig így fog. Viszont most már én sem akarok tönkremenni bele, és igenis élni akarok a jó lehetőségekkel, mert magamnak is tartozok ennyivel.
Első körben - ha nem lesz semmi bevétele, és mondjuk kórházba is kerül -, meg fogja valahogy - így -vagy úgy - oldani az állam az ellátását, de félő, hogy téged is megpróbálnak megkeresni, mint legközelebbi, fizetőképes hozzátartozó.
Beszélj egy ügyvéddel, hogy milyen jogaid és milyen kötelességeid vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!