Hogyan győzzem meg a szüleimet arról, hogy ne csak a nyár végén keressünk albérletet és esetleg korábban is be tudjak költözni?
Egyetemista vagyok, eddig kollégista voltam és idén is jelentkeztem a kollégiumba, de valószínűleg nem fognak felvenni. Ezt már egyszer átbeszéltük a szüleimmel és eldöntöttük, hogy akkor biztosabb már eleve albérletben gondolkozni. Az egyetem ugye csak szeptemberben kezdődik, de én már korábban is szívesen beköltöznék. Most már több mint egy éve lakom itthon és már picit úgy érzem, hogy ennyi elég volt. Vidéken élünk egy faluszerű kisvárosban és igazából itt nincsenek barátaim, nincsenek a korosztályomnak való programok és lehetőségek. Amióta lehet már így is többször voltam az egyetem városában, mert egyszerűen ott tudok találkozni a barátaimmal, ott tudok elmenni könyvtárba, ott tudok elmenni edzőterembe, ott tudok elmenni moziba stb. Most erre lehet mondani, hogy ez mind csak "luxus" és szórakozás, de egy éve nem voltam gyakorlatilag sehol, a szüleimen kívül szinte nem is találkoztam senkivel és mindez már nagyon hiányzott. Nyilván egy-egy napra el tudok menni vonattal, de ez oda-vissza 4 óra utazást igényel és így pl. az esti programokról általában lemaradok és többségében ugyanúgy csak itthon ülök egyedül. Szóval örülnék, ha legalább már augusztusra beköltözhetnék és picit kiélvezhetném még azt az időszakot az egyetem előtt. Valamint szerintem az albérlet keresést sem lenne célszerű az utolsó pillanatra hagyni, mert a nyár végére inkább már csak azok maradnak meg, amiket senki más sem akart kivenni pl. túl drágák, rossz környéken vannak vagy nagyon ramaty állapotúak.
Nem hiszem, hogy a szüleim nagyon ellene lennének az ötletnek, de szerintem úgy vannak vele, hogy mégiscsak megvárnák a tényleges eredményt a koliról (ami augusztusban derül majd ki) és amíg nem kell ott laknom az egyetem miatt, addig számukra ez a kérdés valahogy nem aktuális. Ha arról van szó, akkor én is bele tudnék szállni valamennyi pénzzel, de nem hiszem, hogy ez lenne a gond. Picit nehéz velük erről beszélni, mert valahogy nem érdekli őket vagy nem tartják még időszerűnek.
A nyáron alapvetően tanulni szeretnék, nyelvvizsgázom és a szakdogámra készülök, elkezdem írni. Mellé beleférne a munka, de csak akkor, ha az valóban megéri. Nem mennék el tök egyedül dolgozni külföldre, maximum itthon, ha adnak szállást vagy valamilyen módon meg tudnám oldani a munkába járást. Viszont elsődlegesen nem lenne célom, szerintem a szezonális diákmunkák sem sokkalta jobbak, legalábbis azok főként vendéglátás és mezőgazdaság. Mindegyikhez volt már szerencsém, annyira egyik sem nyerte el a tetszésem. Nem tudom milyen jobb, jobban fizető helyre gondolsz, én ilyeneket nem nagyon szoktam találni :D
Amúgy abban igazad van, hogy nem kommunikálunk, de az nem az én saram. Én próbálok velük beszélni, de ha ők nem akarnak, akkor azzal nem tudok mit csinálni.
Vagy amúgy nincs félretett pénzed, ha már dolgoztál korábban és eddig a szüleid fizették a tanítási költségeid? Most megint itt nagyon sok különböző ember lehet, de nekem az első egyetemista nyaram után volt kb 500 ezer forint félretett pénzem korábbról és a nyári munkából (és akkor még nem Angliából jöttem vissza, az a meló csak későbbi nyarakon lett).
Nem Pesten tanulsz. Vidéken egy albérleti szobát (2-3 szobás lakásban lakótárssal) ki lehet bérelni már rezsivel együtt számítva 50-60 ezer forintért bőven. Tehát még a kaucióval számolva sem lehetne mondani, hogy fél millió vagy akár csak 300 ezer kellene hozzá.
"de az nem az én saram. Én próbálok velük beszélni"
Mi történne ha odamennél ma hozzájuk és kb ugyanígy elmondanád nekik a dolgokat, ahogy itt a leírásban leírtad nekünk?
Van párszázezer félretett pénzem, de abból fizetem a “plusz” dolgokat és azért ahhoz képest már nem olyan sok az (szóval gyakorlatilag abból veszek könyvet, ruhát, abból mentem edzőterembe, abból fizetem majd a nyelvvizsgát stb.). Nézegettem az árakat, egy szoba általában 45-60 ezer forint körül van, plusz a rezsi (elvétve találtam csak olcsóbbakat, talán 35 volt a legolcsóbb, de azokat szinte rögtön el is viszik) és ugye még hozzájönnek az olyan költségek mint a kaja stb. és kauciót is kell fizetni. Ezt mindet nem tudnám egyedül kifizetni.
Persze, még fogok velük beszélni, muszáj. Csak nem olyan egyszerű :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!