Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan győzzem meg a szüleimet...

Hogyan győzzem meg a szüleimet arról, hogy ne csak a nyár végén keressünk albérletet és esetleg korábban is be tudjak költözni?

Figyelt kérdés

Egyetemista vagyok, eddig kollégista voltam és idén is jelentkeztem a kollégiumba, de valószínűleg nem fognak felvenni. Ezt már egyszer átbeszéltük a szüleimmel és eldöntöttük, hogy akkor biztosabb már eleve albérletben gondolkozni. Az egyetem ugye csak szeptemberben kezdődik, de én már korábban is szívesen beköltöznék. Most már több mint egy éve lakom itthon és már picit úgy érzem, hogy ennyi elég volt. Vidéken élünk egy faluszerű kisvárosban és igazából itt nincsenek barátaim, nincsenek a korosztályomnak való programok és lehetőségek. Amióta lehet már így is többször voltam az egyetem városában, mert egyszerűen ott tudok találkozni a barátaimmal, ott tudok elmenni könyvtárba, ott tudok elmenni edzőterembe, ott tudok elmenni moziba stb. Most erre lehet mondani, hogy ez mind csak "luxus" és szórakozás, de egy éve nem voltam gyakorlatilag sehol, a szüleimen kívül szinte nem is találkoztam senkivel és mindez már nagyon hiányzott. Nyilván egy-egy napra el tudok menni vonattal, de ez oda-vissza 4 óra utazást igényel és így pl. az esti programokról általában lemaradok és többségében ugyanúgy csak itthon ülök egyedül. Szóval örülnék, ha legalább már augusztusra beköltözhetnék és picit kiélvezhetném még azt az időszakot az egyetem előtt. Valamint szerintem az albérlet keresést sem lenne célszerű az utolsó pillanatra hagyni, mert a nyár végére inkább már csak azok maradnak meg, amiket senki más sem akart kivenni pl. túl drágák, rossz környéken vannak vagy nagyon ramaty állapotúak.

Nem hiszem, hogy a szüleim nagyon ellene lennének az ötletnek, de szerintem úgy vannak vele, hogy mégiscsak megvárnák a tényleges eredményt a koliról (ami augusztusban derül majd ki) és amíg nem kell ott laknom az egyetem miatt, addig számukra ez a kérdés valahogy nem aktuális. Ha arról van szó, akkor én is bele tudnék szállni valamennyi pénzzel, de nem hiszem, hogy ez lenne a gond. Picit nehéz velük erről beszélni, mert valahogy nem érdekli őket vagy nem tartják még időszerűnek.

2021. jún. 1. 12:10
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
91%
Hát fogod magad, és elkezdesz albérletet keresni. Ha megtaláltad a megfelelőt, akkor szólsz nekik. Ne legyél már gyerek, egyetemista vagy.
2021. jún. 1. 12:19
 2/13 anonim ***** válasza:
91%

Amugy en se nagyon ertem, hogy mire varsz, nyugodtan kereshetsz magadnak, bar meg boven raersz.

Valosznuleg a szuleid azert meg remelik, hogy bekerulsz koliba, mert nagyon nem mindegy penzben, hogy havi 10-20 ezret kell fizetni a lakhatasert vagy 60-120+rezsit+kaucio ( szoba, vagy teljes albi eseten).

Es ha bekerulsz, de kozben mar kifizettetek az albira a kuciot meg mindent, akkor nyilvan eleg bosszanto lenne a helyzet.

Szerintem ilyesmi lehet a hatterben, de beszelj veluk, hogy te mindenkeppen albiznal, barmi lesz is, mert en ezt veszem le.

2021. jún. 1. 12:26
 3/13 anonim ***** válasza:
82%

“Ha arról van szó, akkor én is bele tudnék szállni valamennyi pénzzel”

Hát marha nagylelkű vagy. Anyu-apu tart el, fizeti a kis szórakozásaidat és akkor vegyenek már ki neked még esetlegesen potyára egy albérletet is, fizessenek csak ki egy-két hónapot, hogy bulikázhass, mert jajj, otthon nem tetszik? Nem érzed magad rettentő pofátlannak?

2021. jún. 1. 12:29
 4/13 anonim ***** válasza:
57%
Minden évben rengeteget cikkeznek arról, hogy tavasszal kell elkezdeni albérleteket keresni, mert azután, hogy kiderülnek a felvételi ponthatárok júliusban, szinte lehetetlen lesz viszonylag normális áron lakást találni. Ezt megmondhatod nekik is, gondolom ők sem akarnak kétszer annyit fizetni csak azért, mert két hónappal később kezdtetek albérletet keresni, mint sokan mások. Ha meg te fizetnéd, akkor úgyis az a megfelelő módszer, amit az első válaszoló is ír, de amúgy is nekiállhatsz magadtól a lakáskeresésnek. Azt pedig, hogy korábban be szeretnél költözni, magyarázd el nekik pont úgy, ahogy itt most leírtad. Szeretnél kicsit nélkülük lenni, megszokni az új helyet, szórakozni és barátokkal lenni, mielőtt elkezdődik a suli.
2021. jún. 1. 12:31
 5/13 anonim ***** válasza:
82%

Lehet, hogy errol cikkeznek, de a tapasztalatom valojaban nagyon mas :D

Siman lehet jo albit talalni augusztusban is, tobbszor koltoztem mar akkor, semmi gond nem volt, bar ez Budapest, konkretan nem tudom, hogy a kerdezo melyik varosba szeretne koltozni.

Ha tavasszal kezdenem bhaszogatni a hirdetoket, hogy nekem augusztus-szeptemberre kene lakas, elhajtananak, mivel altalaban azonnal koltozhetoket hirdetnek. Ha ismeros altal talalsz lakast az nyilvan mas, akkor meg tudod beszelni, hogy mikor koltoznel, az addigi lakok meg mikor koltoznek ki, stb.

2021. jún. 1. 12:38
 6/13 flora08 ***** válasza:
99%
Szerintem anyagi oka lehet a halogatásnak, csak nem akarják mondani. A bérleti díjat és a rezsit fizetni súlyos pénzügyi teher egy családnak, főleg, ha a fővárosról van szó (na, nem mintha az ország többi településén nem szálltak volna el az árak). Igazán nem szeretnék bántó lenni, de azért fizetni az albérlet költségeit, hogy el tudj járni szórakozni, tényleg luxus 😕 Még egy-két hónapra is. Az én szüleim annak idején (2010-2013) már azért morogtak, hogy december- januárban fizetni kellett az albérletet, pedig a vizsgaidőszak miatt alig voltam ott... de a bérlés ilyen, nyilván a tulajt ez nem érdekli. Nem mondtam volna a szüleimnek, fizessétek már nyáron is, hogy maradhassak Szegeden bulizni 😒 Így is mázlink volt, hogy meg tudtunk egyezni a tulajokkal, hogy júniusban kiköltözünk, szeptemberben visszamegyünk.
2021. jún. 1. 12:57
 7/13 anonim ***** válasza:
75%
Ha augusztusban akarsz költözni, akkor nem értem miért kéne két hónappal előtte már nézelődni. Ha találsz egy jót, a tulajdonos nem fog 2 hónapot várni, kiadja másnak.
2021. jún. 1. 13:08
 8/13 anonim ***** válasza:
88%

Mint albi tulaj írok.

Én ki sem adom egyetemistáknak nyáron.

Nyáron a túristák a célpontom. Szóval a bentlakó csajoknak is (4 fő) ki kell cuccolniuk nyáron, és majd aug 25tel jöhetnek vissza.

A főszezonban többet keresek az 2-3 éjszakás vend~gekkel mint amennyit a 4 állandó bérlőtől kapok a tanév alatt.

Szóval igényes jó helyen lévő lakást tudsz majd b~relni, emiatt ne aggódj.

Az meg h te szórakozni akarsz 1 hónapot, érthető. De tényleg egy kicsit önző dolog lenne csak azért 1 hónappal több költséggel lehúzni a szülőket (albi, rezsi, kaja, zsebpénz) mert te nem bírsz m~g ki otthon 1 hónapot.

Örülj neki h lesz pénzük egyáltalán fizetni az albit. Azért ez a koleszhoz képest sokkal több pénzt vesz ki a kasdzából.

2021. jún. 1. 13:19
 9/13 A kérdező kommentje:

Megpróbálok reagálni arra, ami eddig felmerült.

Nyilván tudok egyedül is albérletet keresni és úgyis én tudom, hogy mi hol van, nekem kell együtt lakni az adott emberrel stb., de végső soron mégiscsak ők fizetnék. Úgyhogy nem akarom azt sem, hogy csak úgy odaállítsak eléjük, hogy akkor tessék, ez lenne az albérlet, tessék kifizetni. Bár lehet, hogy ők így képzelték el vagy nem tudom. Csak nekem ez picit furcsa, hogy ennyire nem érdekli őket és ennyire nem foglalkoznak vele.

Én szívesen mennék kollégiumba is, eddig is ott laktam és nem volt vele semmi bajom, sőt. Azt is megértem és én is úgy gondolkoztam mindig, hogy amíg van lehetőségem kollégiumba menni addig felesleges lenne albérletet fizetni. Csak tényleg nagyon minimális esélyt látok rá, hogy idén bekerüljek. Eddig inkább a tanulmányi pontszámomon múlott a bekerülés, de az most nagyon alacsony lesz (nem tudtam befejezni a félévem és így több tárgyamat sem sikerült teljesíteni, ezekből megbuktam és ez jelentősem lehúzta az átlagokat). Szociális alapon pedig mindig nagyon kevés pontot kaptam, kaptam a távolságra, hogy állami képzésen tanulok és arra, hogy szemüveges vagyok. Vagyis egy ilyen tizenpár vagy maximum 20 pontnál többre idén nem számíthatok sajnos, korrában pedig azért ilyen 50-60 körüli pontot össze tudtam szedni.

Tanulok, nincsen rendszeres önálló keresetem és emiatt a szüleim fizetik az alapvető költségeimet (bulizni mondjuk pont nem járok, de ami a kikapcsolódás-szórakozás kategória azt egyébként én fizetem magamnak). A korábbi féléveimben kaptam tanulmányi ösztöndíjat, mindig kaptam pénzt ajándékba a rokonoktól és költözés esetén el tudnék menni diákmunkára is, szóval így valamennyi pénzzel bele tudnék szállni a költségekbe, ha erről van szó. Ezzel nem "nagylelkűsködni" akarok, szimplán azt gondolom, hogy ez is egyfajta segítség lehet és akkor nem csak a szüleimet terhelné ez a kiadás. Persze, ez nem lenne egy őrült nagy összeg, de gondoltam több mint a semmi és, ha elfogadnák akkor talán ők is jobban hajlanának erre.

Egy vidéki egyetemvárosról van szó. Én eddig mindig kolis voltam, úgyhogy személyes tapasztalatom nincsen még az albérlet kereséssel. Ugyanakkor ismerősöktől és barátoktól hallottam egy-két dolgot és az alapján azért augusztusban már nem annyira egyszerű albérletet találni. Például tavaly is elég sokan jártak úgy, hogy augusztusban kiderült nem kaptak kollégiumot és akkor gyorsan ki kellett találni valamit, hogy szeptembertől be tudjanak járni az órákra. Akkor azért nagy verseny megy a helyekért, és sokan például egy darabig ingáztak vagy idegiglenesen hotelban/koliban vettek ki szobát amíg találtak albérletet, vagy jobb híján rábólintottak az elsőre, ami szembe jött és akkor az azért nem feltétlenül felelt meg az elképzeléseknek árban, elhelyezkedésekben stb. Akik pedig albérletben laktak és kifogtak egy biztos lakást, ők általában nem is mondják fel hanem inkább folyamatosan fizetik akár ott vannak, akár nem (sokan eleve egész évre adják ki). Ezt a szüleim is tudják, őket is kérdezgették például a kollégák, akiknek éppen akkor kezdett a felsőoktatásban a gyerekük és még nem volt ezzel tapasztalatuk, hogy be lehet-e jutni a koliba, nincs-e ismerőse a családnak akinek van ott lakása, mi hogyan oldjuk meg, tudnánk-e segíteni stb. Nem mondom, hogy augusztusban már lehetetlen albérlethez jutni, de lehet jobb lenne korábban elintézni. Most is van azért pár hirdetés, amik szerint a nyár végétől vagy szeptembertől várnák az új bérlőket, de én örülnék annak is, ha valamivel korábban beköltözhetnék.

2021. jún. 1. 13:33
 10/13 anonim ***** válasza:
97%

Nyárra mi a terved? Mert júniusban, júliusban simán elmehetnél dolgozni 2 hónapra. És nem a legszarabb fos legkevesebbet fizető diákmelóba, hanem pl a Balatonra vagy még ezer más jobban fizető helyre. Én egyetemistaként Angliába jártam ki dolgozni minden nyáron, csak hogy egy extrém példát mondjak, de ilyen is létezik. Téged mi tart vissza, hogy a nyáron elmenj dolgozni egy jó szezonális munkahelyre és mondjuk 2 hónap alatt összeszedj akár 500-600 ezer forintot is? Aztán augusztusban kiveszel egy albérletet és szeptembertől úgy is a szüleid fizetik. Ja és mindeneket így elmondod nekik. Már itt a válaszodban is láttam, hogy nem kommunikáltok a szüleiddel. Azt írtad:

"Bár lehet, hogy ők így képzelték el vagy nem tudom."

Tudnád hogy képzelték el, ha beszélgetnétek egymással, megbeszélnétek a fontos dolgokat.

2021. jún. 2. 08:58
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!