Az anyám miatt vagyok még mindig depressziós?
21 éves leszek és jelenleg még mindig depresszióval küzdök, gyógyszereket szedek.
Én ugy gondolom és a környezetemből mások is, hogy ez mind anyám hibája!
15-17 éves koromig egyedül sehova se engedett ki csak néha a boltba és sokszor rám sózta az akkor 8 éves kisöcsémet is, hogy nehogy egyedül menjek. Amikor a barátnőimmel voltam akkor is magammal kellett vigyem, hogy visszamondhassa amiről épp beszélünk.
Számomra álom volt még az is, hogy egyedül menjek át pl. a másik városba. A középsuli pont itt van helybe kocsival szoktak elvinni,amikor épp 8 óra elött kellett beérjek, ha nem akkor saját magam gyalogoltam be aminek nagyon örültem. Egy kis szabadság!
A Facebookomat az Instagrammomat a hívásnaplót és az üzeneteket hetente ellenőrízgette. Nem volt magánéletem. 17 évesen telt be a pohár, amikor megismerkedtem a suliból egy sráccal, megkértem, hogy közösségi oldalakon ne keressen ne írjon csak telefon számról hívjon, ami ment is egy darabig csak a drága nővérem egyszer meghallotta, ahogy beszélünk és elmondta anyámnak. Elvette a telefonomat csak a suliba beszélgethettünk. A srác 2 hónap után elhagyott, mivel még suli után egy randit se bírtunk összehozni, mivel suli után egyből haza kellett menjek. A srác miatt sokat veszekedtünk, hiszen anyám miatt hagyott el. Nem egyszer megütött és volt olyan is, hogy nem engedett ki a szobámból hétvégente még a barátnőimmel se. Az Istentelen ordibálása soha se megy ki a fejemből!
Nagyon bánom, de egy csúnyább veszekedés után vagdosni kezdtem magam nem tudom akkor ez mire volt jó, de úgy éreztem, hogy megakarok halni. Az volt az első esett és az utolsó, hogy saját magamat bántottam más hibája miatt.
A suliba tesi orán észre vették és dilidokihoz küldtek és értesítették a gyámhatóságokat. Anyámat kikérdezték ő meg persze kimagyarázta magát, annyi volt a válasza, hogy szerelmes..
Amikor betöltöttem a 18.at még bulit se rendezhettem a barátnőimmel. Csak szűk család és ennyi. Azután egy kis idővel elhatároztam, hogy összeszedem magam, mivel már elég felnött vagyok ahhoz, hogy saját döntéseim legyenek. Kb. 19 éves lehettem amikor az első igazi szerelmemmel megismerkedtem. 20 évesen beálltam dogozni és a párommal elég korán, de a szüleim miatt muszáj volt albérletet nézzünk és összeköltözzünk. Még néha azon kapom magam, hogy felkelek és hánynom kell érzésem van mint anno gyerekként és persze egy sírás után legyen az bármi miatt nagyon-nagyon hosszú idő kell, hogy összeszedjem magam van, hogy kb. 1 nap. Mikor múlik el? Hiába járok még mindig dokihoz nem nagyon segít. Talán tisztáznom kellene anyámmal mindent? És talán idővel újra átölelni?
Ne csodáld, hogy nem segít a terápia, mert két hetente 30 perc semmire se elég. Ahhoz, hogy normálisan dolgozni tudjatok, minimum hetente 45 perc, de inkább egy óra kellene (sőt, vannak olyan helyzetek-időszakok, amikor heti két alkalomra is szükség lehet).
Mondjuk ha "dokit" írsz, akkor valószínűleg pszichiáterről van szó, aki nálad jelenleg nem pszichoterápiát végez, hanem gyógyszeresen kezel. A gyógyszer nem ördögtől való, átsegíthet nehéz időszakokon, de ha a problémád lelki és nem biológiai eredetű (a leírásod alapján ez elég valószínű), akkor igazi, végleges megoldást a pszichoterápiától remélhetsz. Erre megfelelően képzett pszichiáter és klinikai szakpszichológus egyaránt alkalmas. Utóbbiak között talán valamivel egyszerűbb jó terapeutát találni. A helyedben mindenképp keresnék egyet, kiegészítésképp a gyógyszeres kezelés mellé, mert ez az egyetlen útja az igazi gyógyulásnak.
Igen, beszéltem róla a páromnak. Néha jól esik beszélni róla az orvosomnak, viszont igaz 2 hetente 30 perc beszélgetés szerintem is nagyon kevés. A gyerek pszichologusomhoz heti 1 alkalommal jártam 40-50 perces beszélgetésekre.
Szerintem az segített átvészelni az időszakot, amíg a szüleimmel éltem.
Bár azt nem értem, hogy akkor a gyámügy hol volt? Az orvosnak mindent elmondtam és gondolom jeleznie is kellett valamit, hogy mi miért van/volt.
Megpróbálok egy új pszichiátert keresni, aki remélem hetente tud fogadni egy 45 perces beszélgetés mellett.
A pénz nem számít, mivel nem csak magamét teszem. Nem akarom a páromat elveszíteni a depresszióm miatt. Igaz mindig mellettem van és segít amiben csak tud, meghallgat. Ennyivel neki is tartozok.
#15-ös a növéremmel is ugyan ezeket akarta csinálni, viszont apum amikor élt nem engedte!
A nővérem eljárhatott szórakozni, lehetet barátja úgy élhetett mint egy átlagos tini, viszont mára olyan a viselkedése mint anyámé!
Amikor apum meghalt 13 éves voltam és kb. 15 éves koromtól kezdődött minden rossz.
A kisöcsémet sajnálom. Remélem neki jobb lesz, bár ilyen anyával kétlem. :(
1. A pszichiátered mellé keress egy klinikai szakpszichológust heti 1-2 találkozóra.
2. A tesódért most még semmit nem bírsz tenni. Ezt fogadd el!
Anyudat egyszer jó hosszasan elküldted a picsába? Ha nem, itt az ideje. Szedj össze minden érzést, és egyszer öntsd rá, majd mielőtt reagálni tudna, menj el. Akkor kommunikáljon veled utoljára.
Utána meg kéne magadban csinálni dolgokat. Fura, hogy a pszichológus nem segít. Keress másikat.
Magadban kell kiásnod ezeket és megértened mi miért történt. Utána már a természetesség részeként látod majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!