A családom életképtelennek gondol, mert nem vagyok orvos. Mit tegyek? (Hosszú lesz)
A nehézség, hogy az egész családom orvos, kivéve én. Anyum pedig úgy kezel, mint egy életképtelent. Például, ha be kell kísérni a nagymamámat a kórházba kontrollra, akkor közli, hogy ezt én nem tudom megtenni és odahívja a húgomat is.
Vagy valamiben segíteni kell, (mondjuk megnézni, hogy bevette-e a nagypapám a gyógyszereit), akkor sosem vagyok elég egyedül, ha más nézi meg, akkor rendben van, de ha én, akkor még valakit odaküld, hogy oké-e.
Egyszer pedig azt mondta, hogy nem hiszi, hogy belőlem vezető lesz, mert nem értek az irodai politikához. De én informatikus vagyok, nálunk pont írtják a politizálàs azon formáját, hogy mindig bólogassak, hogy a főnöknek igaza van ő a legokosabb. Apum egyszer fél órán át kiabált velem, hogy ne mondjam, hogy nincsenek protelciósok a tanszékeken, nézzem meg, hogy hol és annál a tanárnál csináljam én is a szakdogámat. (És amúgyis óriásit csalódott, hogy nem akarok phd-zni).
Mióta pedig többször belefutottam abba, hogy nem értettem a latin szóáradatot, ami kijött a száján, vagy mêg annyit meg is értettem, hogy mit jelent a latin szõveg csak azt nem, hogy orvosilag ez mit jelent, azóta teljesen fogyatékosként kezel.
Továbbá azt érzem, hogy kirekesztenek a családból. Most is hatosban (szüleim, tesómék, nagyszülők) terveznek családi nyaralást, amire nem hívtak. Két éve olyan időpontra rakták a nyaralást, hogy már nekünk máshol le volt foglalva, akkor sem tudtunk menni. Három éve a tesóm az unokatesómékkal közösen ment nyaralni, nem szóltak persze róla. Idén a tesóm lemondta és kb. "szabotálta" a közös nyaralást, mikor átszerveztem, hogy júliusban én is ott tudjak lenni, most hétvégén hallottam, hogy helyette erre a másikra mennek.
Egyszer-egyszer persze elmegy, meg véletlen, de azt érzem, hogy ez most már rendszeres.
Szerintetek mit lehetne csinálni, hogy jobb legyen a helyzet? Beszélni próbáltam mindenkivel, de a férjemen kívül mindenki azt állítja, hogy "csak én képzelem be", illetve a tesóm szokott még kialadni, mikor neki kell odajönnie mellettem, hogy "ezért teljesen felesleges volt neki is szabadságot kivennie, elég lettem volna én is".
Köszi, hogy elolvastad!
Miért kell mindenkinek vezetőnek lennie? Nekem van diplomám, kiváló minősítéssel, de nem találtam a helyem a szakmámban, vezető is voltam. Most növényekkel foglalkozom és boldog vagyok...
A párom csaladja orvos család, ugyanezt csinálják vele. Megszakitottuk a kapcsolatot velük teljesen, azóta nyugi van.
Nálunk az egész család mérnök, én bölcsész lettem, de csak apukám részéről tapasztaltam néha, hogy úgymond "gyámolításra" szorulónak tart. Volt egy-egy ilyen megjegyzés, hogy ezt te nem tudod, stb., de ilyen durva dolgok, amiket leírtál, nem.
Mi lenne, ha átállítanád a routerükön a wifi jelszót, a telefonjaikat meg átállítanád kínaira? Rögtön futnának hozzád, hogy segíts. XD Ezt persze csak viccből írtam, azért, hogy érezd, valamiben meg te vagy kompetens, amihez ők nem értenek. Ezt próbáld meg minél többször hangsúlyozni, ha együtt vagytok, ajánld fel, hogy karban tartod a számítógépüket, pl. megnézed, jó vírusirtót használnak-e, stb. mert ehhez úgysem értenek.
Én is diplomás vagyok (mérnök). Akármikor ilyeneket olvasok, én szégyellem magam. Amit a kérdező családja csinál, az a felsőbbrendűség érzetének mutogatása, sznobizmussal társítva. Sajnos manapság egyre gyakoribb, úgy vettem észre, hogy bizonyos szakmákban (pl. jogász, orvos...) ez a viselkedési forma elég gyakori.
Amit tehetsz: valószínűleg ez a viselkedés részükről nem fog változni, így jobb ignorálni őket. Persze nyilván nem olyan egyszerű ez, de kevésbé árt neked, mint az, hogy őrlődsz miattuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!