Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szüleim azt szeretnék, hogy...

Szüleim azt szeretnék, hogy orvos vagy ügyvéd legyek...de én nem. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Szüleim azt szeretnék, hogy vagy az orvosira vagy a jogra menjek.

Tudom jól, hogy ők csak jót akarnak nekem és nyomni szeretnének hogy valamivé válljak. Ha lenne valami jövőkép előttem és úgy állnék eléjük, hogy tudom mi érdekel és hova szeretnék továbbmenni, akkor biztosra veszem hogy támogatnának benne... Csak egy a baj, hogy semmi elképzelésem sincs. Gondolom ezért szeretnének valamelyik útra ráirányítani.

Úgy érzem, egyik pályát sem nekem találták ki. Szeretem a biológiát, de az orvosira nem csak az kell, ugyanez van a történelemmel is, azt is szeretem de a jogra nem csak az kell.

Szüleim azt mondják, jó az agyam, tudok is seggelni, ne pazaroljam el ezeket a tulajdonságaimat és használjam ki a lehetőségeimet.

11 évig végig kitűnő tanuló voltam, nem azért mert stréber vagyok, hanem azért mert mindig volt motivációm a tanulásra. Azt gondoltam, azért tanulok hogy ha majd később megérint valamelyik pálya, ne legyen probléma a vitt pontjaimmal. Nem gondoltam volna, hogy (lassan) 12.-es létemre se fogom tudni mi érdekel.

Mit tegyek ha egyik sem vonz kellőképpen?

Már rengetek pályaorientációs tesztet kitöltöttem, de olyanok jöttek ki eredménynek hogy kozmetikus, vagy színésznő. Egyikre se gondolok úgy, hogy "Na, ez nagyon tetszik, ez szeretnék lenni!"... :/

Járt már itt valaki hasonló cipőben?

2020. jún. 3. 10:45
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
87%

Egyszerű. Szét kell nézni a nagyvilágban, meg a felvin, hogy lásd milyen szakmák vannak egyáltalán. Riaszt a papírmunka, az irodai munka, vagy sem? Dolgoznal kinn a szabadban? Érdekelnek a növények, állatok, úgy hogy foglalkozz is velük? Emberekkel dolgoznal szívesebben? Érdekel a marketing, a tanácsadás? Esetleg a tanítás? Vonz a számok világa? Ülnek laborban es pipettaznal? Lenne türelmed az ügyfelekhez/betegekhez vagy inkább intorvertalt vagy? A nyelvek érdekelnek esetleg jobban, szívesen fordítanal?

Ehhez nem kellenek tesztek, az csak félrevezet. Ezekből a kerdesekbol és még sok hasonlóból te magad is körbe tudod írni hogy mi érdekel elég szépen. Gondolkodj el rajta, mi érdekel, és ne tantárgyak szintjén, hogy töri vagy magyar, hanem ahogy írtam.

2020. jún. 3. 10:52
 2/28 anonim ***** válasza:
88%
Mindig vannak nyílt napok az egyetemi városokban, ott nagyon sok infót össze lehet gyűjteni, hogy milyne képzés mire jó. Ilyeneken nem voltál sosem? Nemcsak jog és orvosi létezik ám a jóeszűeknek, hanem számtalan olyan pálya is van, amihez most nem is hinnéd, hogy X végzettség kell, vagy Y szakon elvégzésével nyílik meg. Ha ennyire nincs rálátásod a világra, meg hogy mi érdekel, akkor az nagyon gáz, bár korántsem kirívó eset a te korodban. Sokan vannak így, aztán menet közben váltanak, elismertetik amit tudnak, és más szakon végeznek, mint amit eredetileg elterveztek. Gondold végig, miként szeretnéd magad látni 10 év múlva, milyenek a körülményeid (azért pl. az orvosi mögé elég tetemes anyagi bázis kell hosszú évekig, ez nem 3 éves BA képzés, ami utána abba is hagyhatod a tanulást, ha nem akarsz MA-ra menni), ide akarod-e betonozni magadat, vagy valami univerzális, más államokban is elismert és használható szaktudást akarsz szerezni (eü. pálya, mérnöki stb), milyen lehetőségeid vannak (pl. tengerbiológiát lehet nem itt kellene tanulni akarni), de azt is érdemes átgondolni, hogy ebből kell-e majd megélned, életet alapozni, vagy családi birodalom van alattad,aztán tök mindegy, hogy mit kezdesz magaddal egyetem után, ráérsz művészkedni.
2020. jún. 3. 11:00
 3/28 anonim ***** válasza:
80%

Mondjuk orvosként itthon nagyon rosszul lehet keresni, a képzés hosszúságához képest.

Jogászként pedig a karriered elején még neked kéne súlyos összegeket fizetni, ahhoz hogy aztán egyszer rendes munkád lehessen, amit semmi nem garantál.

Ehhez képest és a képzés hosszúságához képest, ez sem éri meg...

Hacsak nem hivatás tudatból választod ezeket...

Szerintem informatikát azért érdemesebb tanulni, mert ha maga a folyamatok annyira nem is érdekelnek, egy csomó különböző iparágba alkothatssz terméket és még jól is kereshetsz vele...

Szóval én ezt írom tippnek. Én például NKE-re jártam és nagyon megbántam, hogy nem informatikát tanultam.

2020. jún. 3. 11:08
 4/28 anonim ***** válasza:
32%
Tipikus begyepesedett szülők. Szakmunkásom van csak, érettségi nélkül és havi nettó 400-at keresek (zsíros hónapban 450-et) és egyik munkám sem olyan, hogy másnap bárhol is fájdalmat érezzek. A főállásom csak hétköznap, csak 7-től 15-ig tart, egy műszakban. Vezetők, főorvosok többet keresnek, de pl. idegileg (b_szogatás, emberekkel foglalkozás) nem bírnám egyiket sem. 150 kiló vagyok (magas masszív, nem dagadt) 130-as vérnyomással. Szinte iskola nélkül van házam, kocsim, egészségem. Ha valaki azt mondaná, hogy ingyen lediplomázhatok, kiröhögném.
2020. jún. 3. 11:11
 5/28 anonim ***** válasza:
93%
Négyes, és mégis milyen szakmád van hogy se stressz nem ér, se nagy erofeszites nem kell a munkában? :D
2020. jún. 3. 11:18
 6/28 anonim ***** válasza:
74%
Amúgy mindenki lediplomázhat ingyen... :)
2020. jún. 3. 11:19
 7/28 anonim ***** válasza:
29%

5-ös, mindkettő fizikai, de csak elvileg. Pont annyi mozgásom van, amennyit igényelnék is. Villanyszerelő vagyok, de ez nem releváns, mert nem abban dolgozom. Az egyik állásomban 8 órából 5 órában pakolászok, teszek-veszek, a másikban kulturáltan kiöltözöm és jelen vagyok, ha kell, közbelépek. :)

6-os, amíg tanulok, nem dolgozom, azaz az a pénz kiesik és nem tart el senki. Amúgy...

2020. jún. 3. 11:29
 8/28 anonim ***** válasza:
30%

Van levelező képzés is...

Nappalis mellett még diákszálló/kollégium és diákmunka.

2020. jún. 3. 11:31
 9/28 anonim ***** válasza:
7%
Örülök neki, hogy sikeresen felfogtad a lényeget.
2020. jún. 3. 11:35
 10/28 anonim ***** válasza:
18%
Miért mi akarsz lenni? Közmunkás?
2020. jún. 3. 11:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!