Mit szólnátok ha bemutatkozna a lányotok barátja majd alkohol inna úgy hogy kocsival van nálatok?
Nem tartom normalisnak, ha valaki iszik, amikor vezet, így max legközelebb megkérdezném, kocsival van e és ha igen, alkoholmentes sort kapna.
A lányod meg gondolom felnőtt már, majd eldönti, ki melle akar beülni a kocsiba.
Ez azért elég felelőtlen volt tőle. Nálunk úgy szokás, hogy ha valamilyen családi rendezvényen vagyunk, akkor vagy anyám vagy apám iszik, de olyan sosincs, hogy mind ketten ugyanis az egyiküknek haza kell vezetnie.
Én a lányod helyében is rászóltam volna, hogy miért akar inni, ha egyszer kocsival van? Nem tudom mit szólnék, de lehet következő alkalommal inkább nem kínálgatnám, még a végén balesetet szenvednek.
ha a lanyodat normalisan neveltetek, akkor ez nem lesz hosszu kapcsolat, ugyanis az eletet kockaztatja a csavo, ha ittasan furikazza
ha az en baratom akarna ittasan kocsiba ulni, biztos nem engednem, mert feltenem, de nem is jarnek olyannal akinek ez normalis
Válasszuk ketté a kérdést, mert az hogy egy-két sör után vezetni törvényes-e, illetve veszélyes-e, az két külön dolog.
Törvényes? Ez egyszerű, mert nem.
Veszélyes? Ez már bonyolultabb. Kezdjük ott hogy szerte a világban sok helyen 2 pohár sör vagy 1 pohár bor után még vezethetsz, tehát ez a zéró tolerancia egy káros baromság. Mert ugyanis egy olasz lehet hogy megissza az 1 pohár prosecco-ját és nem iszik még egyet, mert így ha megállítja rendőr, simán mehet tovább. A magyar az megiszik 1 sört, majd ha már azt megitta, akkor megiszik rá még 5-öt, mert úgyis mindegy, ugyanúgy kap büntetést 1 sör miatt is, mint 5 miatt.
Ebből adódóan, egy felnőtt férfi szerintem 1-2 pohár valami után még simán tud vezetni, ha ennyitől részeg lesz akkor vagy beteg a mája vagy 3 napja nem evett. Plusz van olyan aki józanul is életveszélyesen vezet, és vice versa, nyilván olyan is, aki becsiccsentve még a szokásosnál is sokkal óvatosabb.
Ugyanakkor, apaként, annyit legközelebb biztosan elmondanék a srácnak, félig viccesen, félig komolyan, hogy észrevettem, hogy múltkor úgy vezetett hogy ivott, és csak annyit tudjon, hogyha a lányomnak bármikor bármi baja lesz ebből adódóan akkor én minimum ugyanazt a sérülést fogom neki okozni amit ő okozott a felelőtlenéségével a lányomnak. De inkább a dupláját.
"Plusz van olyan aki józanul is életveszélyesen vezet"
Nem is értem ezt a gondolkodásmódodat, teljesen kiakadtam, amikor olvastam a kommentedet.
A zéró tolerancia alapvetően egy társadalmi felelősségvállalás. Azt gondolom nem kell részleteznem, hogy az USA-ból ilyenből van a legkevesebb, míg Európában a legtöbb. Ugyanakkor európai népek is eltérően gondolkodnak, ahogy említetted, a magyar biztos nem áll meg egy korsó sörnél, ha már ihat ötöt is. Az az ember pedig, aki be mer ülni egy fél pohár sör után a kocsiba, az idővel be fog ülni egy korsó, öt korsó, három rövid és öt korsó után is, míg végül balesetet fog okozni.
És itt érkezünk el a társadalmi felelősségvállaláshoz. Ugyanis ha balesetet okoz a részeg sofőr, akkor legjobb esetben csak saját magát öli meg. Egyébként az államnak ebben az esetben is hatalmas vesztesége van, a családról ne is beszéljünk. A rosszabbik eset, hogy az utasai is megsérülnek, a legrosszabb pedig, hogy egy másik vétlen autóssal, gyalogossal, busszal találkozik a részeg sofőr.
Érted már, hogy miért van zéró tolerancia? Azért, mert azzal, hogy kis gázt nyomsz és felengeded a kuplungot, egy egész társadalomért vállalod a felelősséget.
És ez az, amiben véleményem szerint NINCS helye kompromisszumnak!
A lányomnak is ezt mondanám, így nevelném. Elmondanám neki, hogy ezért féltem őt.
ma 17:24
Érteni értem, csak egyet nem értek:) És sejtettem, hogy nem lesz népszerű a véleményem.
Annyit mondok, hogy naponta halnak meg emberek közlekedési balesetekben, amelyeket józan, beszámítható emberek okoznak. Ezzel egyidőben, én mondjuk személy szerint, sokszor ültem már volán mögött egy pár pohár valami után, itthon és külföldön is, és soha még csak egy karcolás se került az autóra ennek következtében. Tehát a kérdés nem ennyire fekete-fehér, hogy aki "ittasan" ül autóba az egy felelőtlen szemét. Mert még egyszer, tele vannak az utak olyanokkal akiknek józanul sem lenne szabad autóban ülniük, mert százszor olyan vészélyes amit csinálnak mint amit én a legrosszabb napomon egy üveg vodka után tudok.
A zéró tolreancia önmagában nem válasz arra amit írsz, mert a társadalmi felelősségvállalás nem ott kezdődik, hogy részegen nem vezetek, hanem ott, hogy MINDIG normálisan vezetek, úgy, hogy én is, meg mindenki más is hazaérjen. A történet nem a részeg sofőröknél kezdődik, hanem úgy amblokk a vezetési kulturánál. Ezért mondom hogy egy hülye szabály, mert egy nagy problémának egy kis részét hiába szabályozod le bármilyen drákói eszközzel, attól még a nagy probléma maga nem szűnik meg.
Statisztika (KSH): 2020ban valamivel több mint 11000 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset volt Magyarországon. Ebből 1318 eset, ami úgy került be a statisztikába hogy "ittasan okozott baleset".
“ a magyar biztos nem áll meg egy korsó sörnél, ha már ihat ötöt is”
Na pint ezért van zéró tolerancia.
Én németeknél ihatok kb. egy korsó és egy pohárral, akkor nem büntethetnek. Ha balesetet történik, akkor azért megfingatnak, és komolyan kivizsgálják, hogy én voltam-e a hibás és játszott-e szerepet a pia.
Én emiatt kellemetlenül érzem magam, ezért betartom, és igyekszem utána óvatosnak lenni, és nem sokat kujtorogni.
Ellenben volt kollégám, aki képes volt egész estés sörözés után elhúzni a városba kajáért, “merittúgyislehet” alapon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!