Anyám össze-vissza vásárol minden bóvli és egészségtelen kaját, nagyobb mennyiségben. Hogyan lehetne erről leszoktatni? 19f
Anyám 45 éves és próbál mindenből a legolcsóbbat megszerezni. Anyagilag középszintűek vagyunk, nem vagyunk gazdagok, de szegények sem, a szüleim havi jövedelme együttesen 460 ezer Ft (+ én is dolgozok már kb. fél éve).
Szóval a jelenlegi sztori, hogy tegnap beszéltem a dédimamámmal, hogy egyszer lehetne hétvégén hamburgert sütni grillen HÁZILAG, amit én akarok elkészíteni, jó minőségű alapanyagokból. A minap anyám volt vásárolni, megint mindenfélét összevásárolt, aminek a felét úgyis kidobjuk, pl.: 2 kg-os tömbsajtot vett azért mert "30%-kal olcsóbb volt, mint a többi". Mivel én laktózérzékeny vagyok, ezért sajtot nem fogyaszthatok. A megvett sajt 40%-a kuka lesz.
Mivel gondolkodtunk, hogy akarunk csinálni hamburgert, ezért megvette az alapanyagokat, de persze mindenből a legolcsóbbat; tartósított hamburgerzsömléket és kb. 4% hústartalmú húspogácsát a Pennyből. Nagyon mérges voltam rá, mert már egy pékséget is felhívtam és holnap meg akartam rendelni a hamburgerzsömléket + darált marhahúst akartam volna venni.
És ez már nem az első alkalom, hogy ennyire kiborultam rajta. Ha megmondja az ember, hogy nem egészséges dolgokat vesz (hozzáteszem diszkréten), akkor is letámad, hirtelen haragú nagyon. Mivel ilyen egészségtelen "kajákat" eszik, egyre többet hízik, de nem is érdekli.
Még főznie sem kell, mert a 70 éves nagynénje (aki velünk lakik és az anyukámat nevelte 13 éves korától), ő főz ránk, aki mellesleg ugyanazzal a vásárlási elvvel rendelkezik, mint anyám (mindenből a legolcsóbbat).
Ilyen hülyeségekre költik a pénzüket, meg más egyéb gyógynövényekre és ékszerekre.
A grillezéshez meg vedd meg amit te eredetileg akartál, és csináld meg a husokat meg a többit, ahogy tervezted. Amit anyád vett, azt meg egye meg ő valamikor. A fagyós húspogácsa eláll vagy egy évig a jegesben.
Meg már nem azért a húsz fillérért, de mindenki arra költi a saját pénzét, amire akarja. Ha anyád szemetet akar enni, az az ő dolga. Ha neked van saját kereseted és fontos neked a minőségi étel, akkor mostantól vásárold magadnak a kaját és főzzél magadra, ennyi. Beszéld meg anyáddal, hogy a frigó melyik polca lesz a tiéd, ami ott van ahhoz ne nyúljon. Vagy vegyél magadnak minihűtőt a szobádba és pakolj oda.
Egy dolgot tisztázzunk. Nem tervezek elköltözni a jövőben, jó helyen élek, a barátaim itt laknak a közelben, egyedül nem fogok élni (olyan helyen, ahol senkit se ismerek) csak azért, hogy "önellátó" legyek. A másik dolog az, hogy lenne pénzünk megvenni a normális élelmiszereket is, de az anyám hozzászokott a legolcsóbbakhoz, és teljesen ki van akadva, ha közepesen jó minőségű kaját veszek (akár magamnak), azt mondja, hogy nem éri meg.
Harmadrészt, anyám sosem kényszerült éhezésre, az ő családja sem tartozott a szegény emberek közé. Miután a szülei már nem voltak (a nagymamám rákban halt meg 89-ben, a nagypapám meg felszívódott a 80-as években), a nagynénjéhez került, és a mai napig ott élünk.
A környezettel nincs bajom, viszont szeretném anyámat leszoktatni az egészségtelen életmódjáról, mert a napi étkezése többségében szénhidrát bevitellel történik. Nekem csak ez a bajom és aggódok érte, hogy következményei lesznek 10-20 éven belül (pl.: cukorbetegség, kóros elhízás).
De ha aggódsz érte akkor nem lekezelően kéne itt írnod róla, hanem főzzél neki kaját és amikor nyitott beszélgess vele.
A tömbös sajt viszont nem egészségtelen nem kell egyszerre megenni. Le is lehet fagyasztani ahogy a többiek írták és az teljes értékű fehérje, nem szénhidrát. Pl. Én vennék házi tejet is aminek a tejszinjéből tudnék mascarponét is készíteni, de manapság már nem tudom hol. Gyerekként mi is háztól hordtuk.
Attól még hogy valaki az olcsóbbat veszi meg az még nem jelenti azt hogy egészségtelen az olcsóbb csak ilyesmire van pénze de pl. Én csekkolni szoktam a termékeket. Citromlébe sem veszem meg csak azt amire az van írva hogy 99,9% citromlé ez sem drága. A nagy palackos változatát meg sem veszem mert az csak pár %-ban tartalmaz citromlevet és még van benne egyéb is amire azt mondom nem.
Tudom te irtad nektek van pénz na de ezt sem kellett volna itt kiirnod anoniman se hogy szám szerint mennyi.
oooké okoska:
számolj utána, hogy mennyi marad a közös 460 ezerből, miután kifizettetet mindent(számlák, gyógyszer, ruha, élelmiszer stb.) és akkor meglátod, anyukád talááááán szeretne félretenni idős korára vagy ilyesmi. Ha valamit akarsz vedd meg a saját kis pénzecskéden és pofád lapos. A sajtot nem értem, magának veszi semmi közöd hozzá. A húst mélyhűtőbe rakja és veszel magadnak darált husit.A zsemle is ilyen(bár ebben nincs semmi durva én is csomagolt hambi zsemlét veszek és tök fincsi) de azt is megtudod venni, anyukád meg megeszi a sajátját.
Olyan vagy mint egy nyafka kislány, van fizud akkor hajrá költsd el.
Hja, de amikor majd autó/lakás kell neked milyen jó lesz, amikor szüleid benyögik, hogy van 5-6 misi félretett pénzük, amit az olcsó kajákon spóroltak össze.... -_- Akkor majd nem húzod a szád, az majd kell.
Nem olyan nagy kereset ám az 3 emberre.
Azt hiszitek, hogy mi fizetjük a számlákat...?!
Mindent anyám nagynénje fizet, mert így beszélte meg vele. A megadott pénzösszeg csak egy körülbelüli összeg kettőjüktől, ami nem pontos.
A félretett pénzem pedig az én fizetésemből gyűlt össze, 15 éves korom óta vállalok munkákat, diákmunkákat is vállaltam.
Anyámnak állása sincs, ápolási pénzt kap a 90 éves nagymamájától (most csak azért sem mondom meg, hogy mennyit, de nem egy-két fillért, a nyugdíja 3/4-ét anyám kapja). Főznie sem kell, mert a nagynénje főz ránk, a kerti munkában nem segít, takarítani nem hajlandó (vasárnaponként én szoktam takarítani), inkább piszkítja. Egy egész napja csak azzal telik el, hogy beszélget a barátnőcskéjével, eszik, alszik és vásárolgat tök felesleges cuccokat; most nem csak kajára gondolok, hanem felesleges ruhákra, ékszerekre, meg néha adományoz az öcsikéjének pénzt (amit piára költ!!) ahelyett, hogy normális ételeket ennénk, mint a többi ember. A felhozott sajt és hamburger csak példa volt, emellett a szekrényünk tele van tartósított kenyérrel, édességekkel, sós snackekkel.
Semmi életcélja nincsen, csak úgy van egymagában és nem tervez munkát keresni.
Apám meg az egészet leszärja, azt mondja, hogy "lesz ez még úgyse, ha meghal a szeretett Dagobert nagyi".
Anyám nagyon elkényelmesedett. És azt hiszi, hogy a pénz mindig az ölébe fog pottyanni. Hát ez nem így van. És ez itt a fő probléma. Ennyire részletesen nem akartam belemenni az életünkbe, de erre futamodtam. -_-
Én próbálok nem lekezelően beszélni vele, és szeretnék segíteni rajta, még állást is kerestem a nevében, de ő nem akar menni. Mit tehetnék? Mondjam neki azt hogy jó ez amit csinál..?
Mostanában én szoktam magamnak megvenni (a saját pénzemből) és megfőzni a kajákat, de anyám szerint ez pénzkidobás.
Tehát mégse álltok annyira jól anyagilag. Akkor meg főleg nem tudom mit vártál anyadtól. Kb. összeget gondoltál,aminek valszeg köze nincs a valósághoz.
Nálatok asszem nem a kaja téma a legnagyobb baj.
Azt ugye tudod, hogy te vagy a gyerek és ő a szülő? Nem dolgod megnevelni anyádat, és továbbra sincs közöd hozzá, hogy mire költi a pénzét vagy hogy dolgozik-e. Az, hogy melót keresel a nevében meg egyszerűen nevetséges. Semmi közöd hozzá, ha neki megfelel ez az élet, hiába nem tetszik neked.
Vásárold a kaját magadnak, anyádról meg akadj le. Ha meg beszól, hogy szerinte pénzkidobás, mondjad neki, hogy szerinted meg nem, és hagyd rá. Ennyi.
A rinyálás helyett inkább kérdezd meg a nagynénit, hogy esetleg szeretné-e, hogy befizess a rezsibe, mert a leírás alapján nem álltok annyira jól, mint gondolod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!