Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért kell konkrétan számonkér...

Miért kell konkrétan számonkérni, hogy ha nincs kulcsra zárva az ajtó?18l

Figyelt kérdés

Hétköznap napközbe néha kimegyek az udvarra a hátsó ajtón, viszek vizet a kutyáknak, megetetem a macskát, és ehhez kinyitom az ajtót. Ilyenkor nem zárom vissza, mert itthon vagyok úgyis, ébren is, ha baj van észreveszem. Plusz ha valaki be akarna törni az első ajtón egyszerűbb dolga lenne, mert azzal bajok vannak sokszor.

Itthon mindenki a hátsóbejáraton megy ki-be. Ha én nem zártam kulcsra, amikor egyedül vagyok itthon, akkor anyám mindig számonkér, hogy miért van nyitva. És nem azt mondja, hogy jajj, nem biztonságos, be is törhettek volna. Ő azzal kezdi, hogy "Miért van nyitva, hova mentél?" Konkrétan olyan mintha azt is be kéne jelentenem és engedélyt kérni, ha 10 percre elugrok a kisboltba mert random eszembe jutott. (Mert mást nem igen tudok helyben csinálni amúgy.) Egyébként meg anyám tudja, hogy ki szoktam menni állatokat etetni napközben, szóval nem is értem, hogy mi olyan meglepő azon, hogy ki kellett nyitni az ajtót. Persze lehet más oka van a számonkérésnek.

Mit gondoltok?

2021. febr. 18. 15:27
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Hát, igazából én úgy vagyok vele, hogy ha valaki be akar jönni, az zárt ajtón is bejön. Ablakot is be lehet törni, valszeg az első ajtónál lenne próbálkozás, mert az közelebb van a kapuhoz, kevesebb ideig kell óvatoskodni a kutyák miatt. Akkor meg már jó, ha ott van nekem a nyitott hátsóajtó, mint elsődleges, könnyű menekülési útvonal. Legalábbis én így vagyok vele.

Meg igazából ha anyám azt mondaná, hogy a betöréstől félt, még meg is érteném. Csak ő mindig csak azzal jön, hogy hová mentem. Mert nyilván szerinte, ha én kinyitottam az ajtót az csak azért lehetett, mert elmentem valahová otthonról.

2021. ápr. 14. 22:53
 12/14 anonim ***** válasza:
51%

A barátnőmnek én is mindig azt mondom mikor itt van, hogy zárja azért be, ha dolgozom. Nem lehet az ember elég óvatos, isten ments, hogy amíg távol vagyok addig történjen valami vele. (Persze nekünk nincs kutya, akkor másképp gondolnám)

21/F

2021. ápr. 14. 23:09
 13/14 Tepfal ***** válasza:

Hát én nem tudom a válaszolók hol élnek, de nekem eszembe nem jutna a hátsó (kertre néző) ajtót folyamatosan zárni - főleg mert ezen mászkálok ki-be, ha az udvarra/kertbe akarok menni - ami gyakran van akkor is, ha nincs semmi dolgom, mivel ha már kertes házam van, ki akarom használni az udvart/kertet is. Csak akkor zárom a hátsó ajtót, ha elmegyek otthonról, ha alszom vagy ha olyan helyen végzek a kertben munkát, ahonnan nem látni rá a házra. Nem látom egyszerűen reálisnak, hogy ki-be zárjam az ajtót, valahányszor ki akarok lépni a kertbe. A betörő egyébként sem akkor fog jönni szerintem, amikor otthon vagyok, ha pedig mégis, jobb, hogy el tudok menekülni és hívni a rendőrséget, ha mégis bejutna.

De igazából a kérdésed nem az, hogy kell-e zárni az ajtókat vagy sem - ha nem értesz egyet azzal, hogy anyukád szerint zárni kell mindig, akkor próbáld ezt megbeszélni vele, de ha nem sikerül meggyőznöd, akkor engedd el, majd a saját házadban úgy csinálod, ahogy akarod. Zárd az ajtót, nem fog faggatni.

Ettől szerintem picit más kérdés az, hogy miért faggat arról, hogy mit csinálsz, hova mész. Amúgy zavarja, ha elmész valahova? Szerintem 18 évesen nem kell engedélyt kérni ahhoz, hogy kilépj a házból, és pláne nem kell minden lépésedről beszámolnod anyukádnak. Lehet, hogy most a COVID miatt aggódik, ezért akar tudni róla, ha valahova elmész. Ha nem emiatt van, akkor lehet, hogy nem bírja elengedni, hogy már nem vagy gyerek, és még mindig monitorozni akarja, hogy mit csinálsz. Lehet, hogy egyszerűen kiváncsiságból, vagy mert beszélgetni szeretne, de az is lehet, hogy kontrollálni akar, ezt így nem lehet megmondani. Nekem az elmondásod alapján úgy tűnik, hogy ő is érzi, hogy nem számoltathat már be téged minden tevékenységedről, mint amikor gyerek voltál, de a nyitvahagyott ajtó úgymond felhatalmazza rá, hiszen megszegtél valamilyen szabályt, és elvárható, hogy adj rá magyarázatot, hogy ezt miért tetted.

Szerintem ha más módon nem próbál irányítani vagy beszámoltatni anyukád, akkor egyszerűen zárd az ajtót, és probléma elkerülve. Majd nem zárod, ha saját házad lesz.

2021. ápr. 15. 17:51
 14/14 anonim ***** válasza:
En bezarnam, hogy hagyjon vegre beken ezzel.
2021. ápr. 15. 20:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!