Mit gondolnak azok a szülők akik a saját 13 éves gyerekének engedik a cigit, vesznek is nekik?
Mindenki azzal jön, hogy hát nem tudnak mit csinálni, gyerekek, nem lehet nekik elmagyarázni.
Én kifejezetten rossz szülőnek tartom azt aki ezt mondja. Lehet másoknak menő, de szerintem szánalmas. A saját gyerekük élete a tét. És igen, a cigaretta káros, nagyon sokan meghalnak ebben. Lehet van aki nem, a 80 éves Mari néni, aki 15 éves korától napi 1 dobozzal szív, de neki mások is lehettek az életkörülményei, jobban bírta a szervezete.
Hozzáteszem nem vagyok szent, 14 évesen fél hónapig vettem magamnak cigit, tudtam rosszat teszek, de nagyon ízlett és menő is volt társaságba cigizni. Viszont, nem terveztem ennyinél többet, szóval abba is hagytam. Már felnőtt vagyok, nem is gyújtottam rá. Úgymond, abban a fél hónapban kiéltem magam. Szerintem ez annak köszönhető, hogy a szüleim rendesen neveltek, viszont elmondtam nekik a dohányzást utólag, ugyan nem kiabáltak, de féltettek, nehogy rászokjak. Nem akartam, tudtam mennyire káros. Szerintetek is felelőtlen szülő az, aki csak legyint, hogyha a gyereke cigizik?
Ezt én sem értem, az ilyen szülők azzal nyugtatják magukat, hogy "ha nem engedem, akkor is csinálja", pedig ez így szimplán hülyeség. Ha nem engeded, akkor elszív majd titokban egy-két szálat, ha adnak neki a barátai, de nem lesz függő, hiszen nincs rá lehetősége.
Amikor én kamasz voltam (15 éve), akkor is voltak olyan szülők, akik ezzel magyarázták, miért engedik a cigit, hát tényleg az ő gyerekeik lettek a legnagyobb bagósok, akik végigszívták a középiskolát és még felnőttként is tolják, hiszen rászoktak. Az én szüleim nagyon szigorúak voltak ilyen téren, akkor nyilván haragudtam rájuk, meg persze, hogy én is elszívtam néha egy-egy cigit, ha valahogy hozzájutottam, hogy ugyanolyan menő legyek, mint a többiek, de esélyem sem lett volna függővé válni vagy rendszeresen cigizni, hiszen annak következményei lettek volna otthon.
Szóval, az ilyen szülők szimplán már gyerekkortól nem következetesek, nincs semmi hatásuk a saját gyerekükre, és nem is érdekli őket annyira a gyerek egészsége, hogy felvállalják ezt a konfliktust.
Nekem pont a masik oldallal van tapasztalatom.
Legjobb haveromnak az anyukaja mesélte (nagy dohanyos a no, de nala normalisabb embert nem ismerek) hogy a haverom kb ilyen 8 eves koraba megkerdezte Ot hogy kiprobalhatja e a cigijet. A no mosolygott egyet es odaadta neki, haverom beleszivott, termeszetesen konnyes szemekkel mondta hogy ez borzalmas, azota 21 eves es gyuloli a cigarettat. Marmint ugy hogy O maga nem sziv, pedig nem lenne megtiltva, sot mindig van is otthon .
Szerintem az a jo neveles ahol elmondod neki hogy milyen kovetkezmenyrkkel jar, de nem avatkozol bele mert vegulis ugyis O fogja megtapasztalni es az alapjan fog donteni. Az en anyukam is 18 eves kora ota dohányzik megis eszembe nem jutna ra szokni, nincs vele bajom, ki is probaltam de egyszerűen nem erdekel, pedig lehetoseg van, es megtiltva se lenne.
Anyukám erős dohányos volt. Hetedikes koromban kínált meg cigivel, a felét sem szívtam el, de amúgy is utáltam, mert büdös volt minden tőle. Őt tiltották, ezért izgalmas volt, azért szívta. Engem pont ezért kínált meg.
Több, mint 50 évig dohányzott. Tüdőtágulata lett, aztán COPD. Egy éve hunyt el. A fiam 8 éves, és sajnos anyukám a rossz példa neki a dohányzással kapcsolatban. Nagyon remélem, hogy amit látott, a fulladás, az oxigénpalack, egy életre elveszi a kedvét ettől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!