Tényleg lusta vagyok?
23 éves vagyok. Még a szüleimmel élek, de dolgozok, fizetem a kaja, rezsi rám eső részét, és mellette levelezőn végzem az egyetemet. Az extra költségeimet (egyetemmel kapcsolatos, szórakozás, telefon, gyógyszer, ruha, cipő, pipere cuccok) én fizetem.
Szóval teljes munkaidős állásom van és emellett egyetemen is tanulok. Alig van szabadidőm, nagyon fáradt vagyok.
Főzni nem nagyon szoktam otthon, max reggelire, vacsorára összedobok magamnak valami egyszerűt. Csinálnék a többieknek is, de amit én eszek azt nem szeretik, háromfélét meg se időm, se energiám nincs csinálni. Ha sütit sütök, azt azért szokták szeretni, de nem mindig. Takarítani ritkán szoktam. A szobámat nyilván rendben tartom, takarítok a háziállatok után, elpakolok, kipakolom a mosogatógépet meg néha porszívózok vagy felsöprök. Emellett megoldok minden technikai jellegű problémát, ügyeket intézek mindenkinek, segítek bevásárolni és ha jönnek az idősebb tesómék látogatóba, akkor mindig én vigyázok a gyerekekre, hogy ne anyukámnak kelljen.
Anyukám jelenleg napi 6 órát dolgozik. Mindig panaszkodik, hogy senki nem segít neki, mindent ő csinál, és hogy én milyen lusta vagyok. Apukám vállalkozó, otthon dolgozik, van egy műhelye. Egész nap ott van, hétvégén is, mert ha nem dolgozik, akkor filmet vagy sorozatot szokott nézni (elég sokat). Az öcsém is velünk él, ő sokat dolgozik, a saját vállalkozására gyűjt. Se ő, se apukám nem segítenek semmit, de anyukám ezt elintézi annyival, hogy "férfiak".
A fentiek alapján ti lustának mondanátok engem? Egyetem és munka mellett többet kéne segítenem akkor is, ha anyukám kevesebbet dolgozik, mint én és nincs egyéb elfoglaltsága? Keljek fel hajnali négy helyett hajnali háromkor, hogy még berakjak egy mosást, vagy menjek aludni éjfélkor, hogy legyen időm másnapra főzni? Nem dolgozhatok kevesebbet, mert nincs lehetőség részmunkaidőre, és nem tanulhatok kevesebbet, mert nem tudnám finanszírozni az önköltséges képzést. Egyszerűen nem fér bele minden a napba.
Anyád 6 órát dolgozik, te nyolcat, plusz tanulsz is, de te segítsél neki egyedül? Na persze.
Kérdező, hallottad már azt a mondást, hogy mindig azt a lovat ütik, amelyik jobban húz..?
Én ettől a fiúgyereknek nem kell takarítani témától teljesen rosszul vagyok, mivel átitatja az életemet.
Majd írok bővebben, lehet privátot is, ha nem gond.
És most tényleg nem a férfiakat bántom, mivel pl élettársam az egyik legpedánsabb ember akit ismerek. A volt férfi lakótársaim is rendesek voltak.
De sajnos sok családnál ez a ma napig bevett szokás. Az összes barátnőm családájban ez van, akinek fiútestvére van. Exem nővérét egy kaja elsózás miatt büntette egy napon keresztül (nem szólt hozzá, a lány már majdnem sírt) az anyukája, miközben exem délben kelt minden nap és semmit nem takarított.
Nálunk is na mindegy, nálunk veszekedés volt ebből, de anyum valamennyire felfogta, hogy engem nem fog az testvérem csicskájának befogni.
De nála is ez a hárítás. "Férfiak ilyenek". Dehogy ilyenek, sőt jóval pedánsabbak tudnak lenni, mint sok nő.
"amugy anyukád egy manipulativ dög."
Azért az valahol nagyon szomorú - még akkor is, ha az oldalon nagyon sok fiatal van - hogy egy másik ember anyjára valaki ilyent mondjon és úgy tűnik, hogy ez sok ember számára teljesen rendben van, nincs is benne semmi kivetnivaló :-( Még akkor is, ha esetleg nincs igaza a szülőnek, akkor sincs senkinek joga ilyent mondani más ember anyjára!
Lehet lehúzni, fiatalok.
Köszönöm a válaszokat!
Azért amit felsoroltam itthoni tennivalókat, nem minden nap csinálom (kivéve az elpakolás, meg az állatok ellátása, ami alatt egy macskát, egy hörcsögöt és egy törpenyulat értek). Söpörni, porszívózni nem kell minden nap (kivéve amikor hullik a nyuszi szőre), a mosogatógépet meg legtöbbször anyukám pakolja ki, mert ő ér haza hamarabb. Mosni csak ő szokott, a hajtogatásban szoktam segíteni, de csak a sajátomat csinálom, mert nem vagyok túl ügyes, és nem lesz olyan szép.
A vírus előtt anyukám is 8 órát dolgozott, de most nincs annyi munka, ezért áttették 6 órába. Amúgy ő takarít, szóval megértem, hogy fáradt, de én is az vagyok, akkor is, ha én szellemi munkát végzek. De légyszi ne nevezzük manipulatív dögnek, nagyon szeretem, tisztességesen felnevelt, anno nagyon sokat foglalkozott velünk, és amíg gyerekek voltunk, tényleg erőn felül teljesített. Öten vagyunk testvérek, hárman jóval idősebbek, mint mi az öcsémmel, szóval nem volt neki könnyű. Nem azért írtam ki a kérdést, hogy őt szidjuk, csak arra voltam kíváncsi, hogy más ezt hogy látja.
Az öcsém amúgy nagyon házias is tud lenni. Takarítani nem szeret és nem is szokott, de tud, és a barátnőjének néha szokott főzni. Ettem már a főztjéből, nagyon tehetséges, finomabbakat csinál, mint én. Nem lenne elveszve egyedül, nagyon talpraesett, mindent megold, ha kell. Meg tényleg sokat dolgozik, 8-10 órát, plusz maszekban is vállal, hétvégén is mindig csinál valamit, hogy legyen majd elég pénze a vállalkozásához.
De igen, az jó lenne, ha apukám besegítene, de nem hiszem, hogy az valaha meg fog történni. Egyedüli gyerek volt, mindig minden alá volt téve, úgy nevelték, hogy a nő dolga a háztartás vezetése. Na igen, csak az anyukája, az én mamám csak heti 1-2 napot dolgozott, volt elég ideje és energiája, hogy mindent egyedül megcsináljon. Anyukámat is így nevelték egyébként, mindketten 50+ évesek, vidéken élünk, nekik ez a normális. Egy kis változást azért látok, de hogy apukám soha nem fog porszívózni, abban teljesen biztos vagyok.
Amúgy igen, hajnali négykor kelek, mert csak így érek be a munkahelyemre, de cserébe legtöbbször korán megyek aludni, ha tehetem, akkor este 8 körül lefekszem. Kivéve, ha tanulnom kell vagy ha itt vannak az idősebb tesómék, mert a gyerekek mellett nem lehet. Pont ezért örültem egyébként annak, hogy este 8 után tilos kint lenni, mert így tudok aludni. Néha előfordul olyan is, hogy a munkából hazaérve azonnal elmegyek aludni és 11-13 órát alszok, főleg péntekenként. Gondolom ilyenkor pihenem ki a hetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!