Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért nyomja a diplomát ennyire??

Miért nyomja a diplomát ennyire??

Figyelt kérdés
Anyukám mindenáron mondja hogy menjek Egyetemre. Gimnáziumba jártam de nem vagyok valami jó tanuló. Én a saját környezetemben azt látom hogy egy jó szakma 1000% kifizetődöbb. Még egy villanyszerelő is hülyére keresi magát. Néztem az egyetemi szakokat de egyiket sem csinálnám szívesen. Meghülyülnék. Nem illik hozzám a szellemi munka. Vélemény?
2021. jan. 31. 20:37
1 2 3
 11/21 anonim válasza:
96%
Ne azt csináld, amit más akar, azt csináld, amit te szeretnél. Biztosan jót akarnak neked, lehet hargudni is fignak rád érte - de mondd meg nekik, hogy felnőtt vagy, és ez a te életed - később majd megköszönöd magadnak.
2021. jan. 31. 21:46
 12/21 A kérdező kommentje:
Nem mondtam hogy a szakmunkásnak könnyebb dolga van. Csak hogy ha valakinek van hozzáértése akkor szerintem maszekban nagyon sok pénzt tud csinálni. Persze igaz ez egy programozóhoz is. A problémám az hogy anyukámnak a diploma a minden. Amikor felhozom neki ezt akkor azt mondja h : "Diplomával nem te fogod csinálni a munkát, hanem te fogod kiadni", de szerintem attól mert van egy papírod, de élettelen vagy ugyanúgy másnak fogsz dolgozni. Igazából csak körülnéztem a szakok között és semmi nem érdekel.. Talán a Kereskedelem és Marketing. De nem tudom elképzelni azt hogy egész nap egy irodában legyek, vagy ilyesmi. Mozgás kell nekem. Olyan aminek látom hogy azonnal van eredménye.
2021. jan. 31. 21:56
 13/21 anonim válasza:
84%

Ez a TE életed, nem édesanyád élete. Ne a te életeden keresztül akarjon önmegvalósítani. (Amúgy ha tudná, hogy hány ember mosogat diplomával Londonban, vagy gipszkartonozik Ausztriában)

Én ugyan jelenleg is egyetemre járok - de pont ezért - biztosra mondom neked, hogyha csak azért kezdesz elt egy egyetemet mert a környezeted erre presszionál, nem fogod elvégezni. Egy jó szakma sokszor többet ér, mint egy diploma.

2021. jan. 31. 22:03
 14/21 anonim ***** válasza:
83%

Anyud azért nyomatja a diplomát, mert sajnos a mai világban lassan mér a teszkós árufeltőtőtől is diplomát kérnek.

Azért nyomatja, mert tisztában van azzal hogy akármennyire is fájó, de ha van diplomád sokkal több minden lehetsz. Ha kitanulsz egy szakmát, szakmunkásként kereshetsz jól is ha jól csinálod, de benne van az is hogy ha urambocsá 15 év eltelik és rájössz, hogy ez mégsem a te világod. akkor ott leszel cirka 35-40 évesen hogy akkor most merre. Persze kitanulhatsz új szakmát újabb pár év alatt. Csak az alatt meg is kell élni ergo meló (esetleg család és gyerek) mellett lehet sulizni. és aki azt mondja hogy harmincX évesen is ugyanúgy bírja meló mellett a tanulást mint huszonX évesen az vagy nagyon szerencsés (1%) vagy hazudik (99%).

Oké, megértem hogy nem akarod, úgy érzed nem neked való. Fiatal felnőttként jogod van ezt a döntést meghozni, de akkor hadd kérdezzem meg mi a terv?

Konkrétan. Nem az hogy valami szakma, hanem konkrét szakma, konkrét suliban kinézve. gyakorlati lehetőségeknek utánanézve. satöbbi satöbbi?

És ha van is ilyen, akkor anyudnak elővezetted?

"Édesanyám, én ezt és ezt (konkrét szakma megnevezése) a szakmát szeretném kitanulni, ide vagy oda akarok beiratkozni, ilyenolyan képzés ezt fogjuk tanulni. utána úgy képzelem megélni ebből hogy...."

Esetleg ha felvázolnál neki egy jövőképet és nem csak a "még egy villanyszerelő is..." dumát nyomatnád lehet jobb volna.

Főleg, hogy az a fránya "még" szócska azt sugallja hogy te nem az eléhető szakmék csúcsaként gondolsz a villanyszerelésre. ezzel a hangsúllyal kb. azt is írhatnád hogy "még egy wv pucoló is" "még a mekiben is...". nem kötekszem, csak próbálok rávilágítani arra, hogy mi jön le abból amit mondasz. Legalábbis egy olyannak akinek szintény gyereke lehetnél.

Véleményem szerint ha anyud látja rajtad, hogy van elhivatottságod, terved, jövőképed, akkor nem fogja nyomatni az egyetemet, hanem támogatni fog céljaidban. (legalábbis a mesekönyv ilyeneket ír)

2021. jan. 31. 22:30
 15/21 anonim ***** válasza:
67%

Anyud csak jót akar neked. Problémának azt látom, hogy elképzelésed sincs arról mit akarsz. Nézted az egyetemi szakokat és nem tetszett, de szakmát kerestél már? Nem csak úgy, hogy szerintem ez és ez hülyére keresi magát, hanem konkrétan, hogy hol lehet megtanulni, mit kell belefektetni előzetesen, mi kell az adott szakmához (pl. villanyszerelésnél se mindegy milyen területekhez értesz vagy pl. kötheted -e az engedélyhez kötött dolgokat is) ha vállalkozni akarsz (máshogy eggyel se keresel jól) kb. mennyibe fáj egy induló készlet szerszám/műhelybérlet stb... és a legfontosabb téged mi érdekel. Igazán jó csak akkor leszel ha szereted amit csinálsz bármi is a végzettséged.

Az, hogy az élhetetlenek dolgoznak másnak meg szimpla hülyeség. Mindig és mindenképpen másnak fogsz dolgozni. Ha alkalmazott vagy azért ha meg vállalkozó akkor a megrendelőknek dolgozol. Ez utóbbiak mellesleg sokkal igényesebbek mint bármelyik főnök és ha nem csinálod jól a dolgod le is húzhatod a rolót, mert senki nem fog ajánlani másnak. Amúgy az elején amúgy is célszerű alkalmazottnak lenni, hogy minden fogást normálisan elsajátíts egy profi mellett, mert ehhez a suli édeskevés lesz.

2021. jan. 31. 23:32
 16/21 anonim ***** válasza:
34%
Csinálj szakmát. Jobban jársz.
2021. febr. 1. 00:14
 17/21 anonim ***** válasza:
81%
Szakiként akkor keresed hülyére magad, ha értesz a szakmához, hétvégi melókat is vállalsz és nem utolsó sorban, vállalkozóként adózol magadra és nem más keze alá dolgozol. Ha van valami olyan, amit szívvel-lélekkel csinálnál, akkor hajrá, tied a világ.
2021. febr. 1. 02:55
 18/21 anonim ***** válasza:
0%
#16 és #2 ugyan arra mutat, mégis ...
2021. febr. 1. 08:58
 19/21 anonim ***** válasza:
5%

Régen, amikor a diploma kiváltság volt, akkor az volt a "valaki", ha volt diplomája. Sokan még mindig így gondolkodnak. Ma már rengeteg a diplomás, vannak szakok, ahol minimális erőbefektetéssel is papírt lehet szerezni, szóval már nincs olyan értéke. Sőt nekem is van diplomám, mégse mentem vele semmire, pedig mérnöki, de egyszerűen nem voltak olyan lehetőségeim, hogy el tudjak benne helyezkedni. Jelenleg annyit mutat meg, hogy annyira nem lehetek hülye, ha le tudtam államvizsgázni.

Igazából rajtad áll, hogy mit tanulsz, magad jelöld ki az utad. Egy szakmát normálisan kitanulni rengeteg gyakorlat és plusz erőbefektetés, viszont idővel az tényleg kifizetődik, ha komolyan érdekel a dolog.

2021. febr. 1. 11:02
 20/21 anonim ***** válasza:
63%

De miért gondolod hogy a kettő kizárja egymást? Szerezz egy jó szakmát, aztán utána beiratkozol egy egyetemre. Olyan szakra aminek van némi köze ahhoz amit csinálsz.

Ha duális képzésre jelentkezel még dolgozhatsz is mellette a szakmádban ami jó mert egyidőben szerzel +képzést, tudást és tapasztalatot is.

2021. febr. 1. 14:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!