Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek ha nem veszik...

Mit tegyek ha nem veszik komolyan a Potenciális Diabéteszem?

Figyelt kérdés
A potenciálisat úgy értettem hogy lehetséges hogy diabéteszem van, háziorvos szerint valószínű kaptunk beutalót a Diabetológiára vagy hova de még nem mentünk el és a Covid miatt anyám azt mondta hogy csak februárban fogunk valamikor (mióta elkezdték mérni talán egyszer ha éhgyomorra 7.2 alatt volt evés után meg volt már 10.8 is de 8-nál nem 1x több volt. Btw azért van ilyen sok érték eddig mert itthon folytattam a mérést). Mivel kiskorú vagyok tehetetlen lettem. Anyámék folyton chipset zabálnak meg minden finomított szénhidrátos meg gyorsan felszívódó szénhidrátos ételeket esznek csak kb. folyton pörkölt nokedli tészta tészta tészta meg persze kenyér kenyér kenyér. Főzni nem engednek a "még a végén felgyújtod a lakást" címszóval, dolgozni sem engednek diákmunkára. Viszont ha anyámat megkérem hogy nem csinálna-e nekem egészséges kajákat akkor l3b@sz hogy ő miattam nem fog 2 félét főzni és fáradozni. Én viszont qrv@-ra parázok a szövődményektől és nem merek enni de az meg nem jó mert leeshet a vércukrom.

2021. jan. 13. 19:39
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
15%
Ezek az értékek normálisak. Akkor vagy diabéteszes ha rosszul leszel. Voltál valaha random rosszul? Mert eszel egykis kenyeret rögtön feldobja 10re.
2021. jan. 13. 19:45
 2/17 A kérdező kommentje:
Igen. A kenyértől, vagy pl. keksztől rövid idő alatt szédülés és hányás, hányinger lép fel nálam :/
2021. jan. 13. 19:51
 3/17 anonim ***** válasza:
9%

Lehet 2es típus leszel. Sajnos most rossz helyzetben van az egészség ügy, nem csoda hogy magas a halálozás... Februárig próbálj oda figyelni akkor, hogy nem eszel szénhidrátot.

Majd a doki elmondd mindent, csak bírd ki addig

2021. jan. 13. 20:00
 4/17 anonim ***** válasza:
9%
Sztem te inkább hipochonder vagy, miért méregeted a cukrod állandóan? A kezeletlen cukorbetegségnek nagyon durva tünetei vannak (fogyás, állandó szomjúság, brutal mennyiségű vizelet, csak hogy a legismertebbeket soroljam), a cukrod meg inkább 20-30 körül lenne. Míg otthon laksz is meg tudod oldani a kaját, ha ennyire háklis vagy, ne egyél kenyeret és egyél kevesebbet.
2021. jan. 13. 20:02
 5/17 A kérdező kommentje:
Az elmúlt 3 hónapban kb 10 kg-ot fogytam mindenféle erőfeszítés nélkül. Naponta kb. 4-4,5 liter vizet szoktam meginni amin én is meglepődtem mert ezelőtt naponta max 1 litert ittam , egyszerűen nem kívántam a folyadékot. A vizeletem nem a legtöbb, de kb. egy 4 hónapja iszonyúan édes szaga van. A látásom pedig az utóbbi fél évben annyit romlott hogy a TV-m 2 méterre van kb. Az ágyamtól de úgyse látok semmit mert minden elmosódik.
2021. jan. 13. 20:09
 6/17 A kérdező kommentje:
*A cukrom h. orvos ajánlására mérem.
2021. jan. 13. 20:10
 7/17 anonim ***** válasza:
17%
Az értékeid normálisak. De ha félsz, várd ki a februárt, addig meg figyelj oda az étkezésre. Ha tényleg kialakuló (2es tipusú) cukorbetegséged van majd a doki megmondja, de a szervezet még tudja kompenzálni.
2021. jan. 13. 20:11
 8/17 anonim ***** válasza:
44%

[link]

Itt írják, hogy mi a normális érték és mi nem.

Azt kellene tisztázni, hogy mi az egészséges a mi esetünkben. Rengeteg különböző diéta van, cukorbetegeknek van külön, aminek az alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátokban rejlik. Illetve azon, hogy milyen gyakran eszel egy nap, mikor és mennyi gyors, illetve lassú szénhidrátot viszel be. Ennek a lényege, hogy ne erőltesd meg a hasnyálmirigyedet, hanem kb stagnáljon a cukrod, tehát NEM az a megoldás, hogy elhagyod a szénhidrátokat, ,és nem eszel. Természetesen a cukor minden fajtája és a finomliszt tiltólistás. Meg még sok minden, de ebbe most nem mennék bele, rengeteg szakirodalom van a neten, meg facebookon nagyon hasznos csoportok. [link] szerintem ez a csoport a leghasznosabb, minden tudnivalót megtalálsz a fájloknál.

Én a helyedben annyit tennék most, hogy azokat a dolgokat, amikben számodra egyértelműen cukor van, mellőzném. Tehát nem tennék a teába cukrot, nem ennék milka csokit, meg ilyenek. Illetve nem tudom, hány éves vagy, de gondolom tésztát azért tudsz főzni. Teljes kiőrlésű tészta kb 200 Ft/ 0,5 kg pl a Lidlben. Én vennék olyat, és ha más nem, főznék magamnak kis adaggal, amikor a többiek sima tésztát esznek. (Nem tudom, valahogy bizonyítsd be nekik, hogy nem egy agysebészet a tésztafőzés, meg tudod csinálni.) Teljes kiőrlésű kenyeret is vennék, az általában drágább, de a legtöbb helyen már az sem vészes. Ha csak te eszed, akkor be tudod rakni a fagyóba vagy a hűtőbe, hogy ne penészedjen meg. Este kiveszed, reggel tudod enni, semmi baja, én is így csinálom. Ja, és amit írtál, hogy sok pörköltöt esztek, az nem baj, azt lehet. :D Rengeteg minden van, amit lehet tanulni erről a diétáról, a lényeg, hogy ne ijedj meg az elején, legyél fokozatos, és menni fog. Én ennyit tennék helyedben, meglepően sok mindent lehet enni (és meglepően sokat nem, pl turmixok, pürék), de ezzel ráérsz, első lépés a no cukor, no finomliszt. Vagyhát van, aki egyről a kettőre át tud állni, nekem hónapok kellettek, mire megszoktam. Ja, és még talán sima rizs helyett vennék kuszkuszt vagy bulgurt, egyik sem sokkal drágább, és nagyjából mindenhol kapható, ugyanúgy kell elkészíteni ezeket, mint a sima rizst. Ki tudja, lehet a családod is átszokna. :)

És még, ami fontos; egyáltalán nem biztos, hogy az orvos vagy a diabetikus naprakész a témában, nagyon sok nagyon jó van, de olyan is történt, hogy kórházban cukorbetegnek egy jó érett banánt adtak reggelire. Szóval csak óvatosan, és sok sikert! Ha valamit nem értesz a diétával kapcsolatban, kérdezz nyugodtan, de a linkelt csoportban tényleg megtalálható minden tudnivaló.

(Attól, ha nem vagy cukorbeteg, attól lehet inzulinrezisztenciád, amit mondasz is, de ugyanaz az alapja a diétának, szóval én figyelnék erre, és tök jó, hogy gondolsz az egészségedre.)

2021. jan. 13. 20:25
 9/17 anonim ***** válasza:
42%
Én sem azt mondtam, hogy ne egyen semmit. Annyi cukrot amennyire szüksége van úgyis beviszi minden mással, ha próbálja elhagyni a szénhidrátokat. Viszont csökkenteni inzulin nélkül nem könnyű, ezért fontos, hogy ne szökjön fel
2021. jan. 13. 20:34
 10/17 anonim ***** válasza:
8-as vagyok, nem diabetikus, hanem dietetikus, hupsz. :D
2021. jan. 13. 20:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!