Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Megteheti egy szülő, hogy...

Megteheti egy szülő, hogy olyan végrendeletet ír, amiben kitagadja az egyik gyerekét az örökségből?

Figyelt kérdés

Rólam lenne szó, másik városba költöztem, és olyanhoz mentem hozzá akit anyám sosem fogadott el.

A nővérem ott lakik vele egy udvarban, nem ápolja mert nem szorul ápolásra, csak azért lakik vele egy telken, mert így ingyenes ellátást biztosít a mamahotel neki.

Anyámmal sokszor durván veszeledtünk, sokszor sérelmeztem, hogy a nővéremet szeretettel kezeli engem meg gyűlölettel, nővérem mindennemű anyagi segítséget megkapott, mi a férjemmel épphogy összekapartunk egy vidéki házikóra valót.

Kérdésem, hogy kizárhat engem az örökségből anyám, tekintve, hogy nővérem egy telken lakik vele, és őt nyilvánvalóan jobban szereti/támogatja?

2020. dec. 16. 12:14
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
67%
Úgy tudom, akkor tagadhat ki, ha konkrétan bűnt követtél el ellene (pl. az életére törsz).
2020. dec. 16. 16:43
 22/29 anonim ***** válasza:
78%
Nem kell kitagadni. Eltartási szerződés, és kész.
2020. dec. 16. 16:44
 23/29 anonim ***** válasza:
65%
Vagy èletèben a nevère iratja, és máris nincs öröksèg
2020. dec. 16. 18:25
 24/29 anonim ***** válasza:
Nagyon sajnálom, hogy így alakult a kapcsolatod az anyukáddal :( Szomorú ezt olvasni, mert azt is érzem, hogy bánt téged ez a dolog.
2020. dec. 16. 18:31
 25/29 anonim ***** válasza:

"Vagy èletèben a nevère iratja, és máris nincs öröksèg"

10 éven belül az ajándékozott vagyontárgy is a kötelesrész alapjául szolgál.

2020. dec. 16. 18:47
 26/29 A kérdező kommentje:
Anyám 78 éves, eddig minden az ő nevén van.
2020. dec. 16. 19:33
 27/29 anonim ***** válasza:
19%

Megteheti, de ahhoz nagyon súlyos indokokat kell felhoznia, amit bizonyít is: fizikailag bántalmaztad, megloptad, züllött, tékozló életet élsz.

A kötelező részt a bíróság akkor is megítéli.

2020. dec. 16. 20:20
 28/29 anonim ***** válasza:

Utolsó: ne írj hülyeségeket!

Már többször írták, hogy ha másra hagy mindent a szülö, az jogilag NEM kitagadás, tehát semmilyen feltétel nem kell hozzá.

Másrészt meg, ha TÉNYLEG kitagad valakit a szülö, annak nem jár semmiféle köteles rész!

2020. dec. 16. 20:23
 29/29 anonim ***** válasza:
A kitagadas mellett a kizárást is el kell olvasni. Az a gyakoribb.
2023. ápr. 18. 06:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!