Megteheti egy szülő, hogy olyan végrendeletet ír, amiben kitagadja az egyik gyerekét az örökségből?
Rólam lenne szó, másik városba költöztem, és olyanhoz mentem hozzá akit anyám sosem fogadott el.
A nővérem ott lakik vele egy udvarban, nem ápolja mert nem szorul ápolásra, csak azért lakik vele egy telken, mert így ingyenes ellátást biztosít a mamahotel neki.
Anyámmal sokszor durván veszeledtünk, sokszor sérelmeztem, hogy a nővéremet szeretettel kezeli engem meg gyűlölettel, nővérem mindennemű anyagi segítséget megkapott, mi a férjemmel épphogy összekapartunk egy vidéki házikóra valót.
Kérdésem, hogy kizárhat engem az örökségből anyám, tekintve, hogy nővérem egy telken lakik vele, és őt nyilvánvalóan jobban szereti/támogatja?
"Vagy èletèben a nevère iratja, és máris nincs öröksèg"
10 éven belül az ajándékozott vagyontárgy is a kötelesrész alapjául szolgál.
Megteheti, de ahhoz nagyon súlyos indokokat kell felhoznia, amit bizonyít is: fizikailag bántalmaztad, megloptad, züllött, tékozló életet élsz.
A kötelező részt a bíróság akkor is megítéli.
Utolsó: ne írj hülyeségeket!
Már többször írták, hogy ha másra hagy mindent a szülö, az jogilag NEM kitagadás, tehát semmilyen feltétel nem kell hozzá.
Másrészt meg, ha TÉNYLEG kitagad valakit a szülö, annak nem jár semmiféle köteles rész!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!