Van kulonbseg az elso-generecios es a masodik generacios ertelmisegi neveltetese kozott?
Figyelt kérdés
2020. okt. 6. 15:00
11/17 anonim válasza:
Nekem nagyszüleim még klasszikus parasztok voltak (földművelésre értve), állataik voltak, földjeik, nem nagyon tanultak talán 8 általános volt. Szüleim is "csak" melósok és mindig is azt akarták, hogy mi ennél többre vigyük. Az összes rokonom közül én vagyok az első diplomás. Nagyon büszkék voltak rám. Még testvérem se szerzett diplomát, neki szakmája van (arra is büszkék, még mielőtt nekem jönne vki), csak arra értem, hogy nálunk tényleg "nagy szám" volt, hogy valakinek sikerült. Szerintem családfüggő, ki mennyire támogatja a tanulást. Én is örülnék, ha a gyerekeim majd tanulnának, de ha őket valamiért mégis majd a földművelés fogja érdekelni, annak se állok az útjába. A lehetőséget megkapja mindkettőre.
12/17 anonim válasza:
Én pont azt tapasztaltam, hogy a nem értelmiségi (Ausztriában dolgozó takarító, kőműves, benzinkutas, stb. - Sopronról beszélünk) szülők agya csak azon járt, hogy a gyerek diplomás legyen, szét presszionálták a témát, mondván, az a jobb élet kulcsa.
Az értelmiségi családoknál sokkal kevésbé tapasztaltam ezt, ők tudták/tapasztalták, hogy diplomával is előrefordulhat, hogy a munkaadójuk nem diplomás.
14/17 anonim válasza:
Anyu első generációs, mindenki csodálta a családban, valósággal körbehordták a faluban diplomástul mikor megkapta. Én második generációs vagyok, nálunk már “természetes” volt, hogy az ember elmegy egyetemre ha komolyan akar valamit tanulni, nem elvárás volt de nem is ment csoda számba
15/17 anonim válasza:
Van. Az egyik ékezetesen ír magyar oldalon.
16/17 anonim válasza:
Ha a gyerek valami büfé-ruhatáros bölcsészképzésre vetemedik, biztos leülök vele beszélgetni.
17/17 anonim válasza:
Nyilván van különbség a nevelés között. Én és a tesóm vagyunk a 4. generációs diplomások a családban. Nálunk alap feltétel volt az, hogy gimnázium után legalább egy egyetemet el kell végeznünk és mellette legalább egy nyelvvizsga. Én személy szerint nem éreztem nyomásnak, hogy megfeleljek nekik. Szimplán úgy gondoltam, hogy ha nekik ment akkor sanszos, hogy nekem is fog és persze támogattak mindenben. Emiatt is azt gondolom, hogy más a neveltetés, mert arra neveltek, hogy tanuljak ameddig csak lehet. A másik fontos dolog az, hogy mindig azt mondták (amit nekik is mondtak a szüleik és így tovább), hogy ha nem is fogsz abban elhelyezkedni amit tanultál, akkor is lesz egy diplomád amivel vissza tudsz menni a szakmába. Ez egy fajta biztosítás a jövőre nézve. Remélem tudtam segíteni. 22/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!