Borderlineként mit lehet tenni azzal a belső feszültséggel, amit a borzalmas, mentálisan beteg szülő okozott?
Az apám soha nem volt képes a normális életre, rengeteg traumát okozott es képtelen vagyok felfogni, hogy miért nem ismeri fel egy mentális beteg, hogy nem szabad gyereket vallania. Depressziós, szorongó, szemelyisegzavaros nő lett belőlem és olyan gyűlölet van bennem emiatt, amivel nem tudok mit kezdeni. Ha arra gondolok, hogy az anyámnak volt olyan bolond, hogy szép nőként egy ilyennel jön össze, attól is idegrohamot kapok. Ráadásul neki sem ment soha a gyereknevelés, meg sem érti, hogy mekkora a gond velem. Szeritem nem is érdekli.
Es a legrosszabb, hogy egyke vagyok, ezért senki nem erti meg ezt a csodálatos családi helyzetet.
Kérdező, én teljesen más okok miatt, de nem ennyire véresen, haragudtam a szüleimre. Rinyáltam és "odaokádtam" a terapeutámnak 3-4 évig. Amit tenni érdemes:
1. Pszichoterápiára járni.
2. Ott nem elpazarolni éveket, ellentétben velem, a szüleink hibáin való rágódáson és fröcsögésen. Egy darabig érdemes is ezt csinálni, de nem soká.
3. A szüleid f@szsága miatti rossz emlékeket, következményeket el kell gyászolni.
4. A szüleidet nem okolni. Amíg okolod őket, addig haragot gerjesztesz magadban. Ez pedig energiát és időt von el a helyzeted saját magad általi javításától. Amíg okokra mutogatsz, addig nem tudsz minden tőled telhetőt megtenni, hogy olyasmit érj el, ami szeretnél lenni, és ami már hosszú ideje lehetnél, ha a szüleid nem cseszik el a dolgokat, amiket nemelcseszni lehetett volna. Tehát amíg haragszol lentebb tartod magad, azaz valóságosan magadat bünteted súlyosan, miközben a haragoddal őket nem bünteted igazán. De ha mégis, azzal te nem leszel előrébb.
A cuki, de őrült excsajom is borderline. Az elhízott, exszerencsejátékos, már nem ivó alkoholista apját istenítette. A családot a sz@rba xsúszni hagyni nem akaró - csak nem elég erős - anyját lenézte, kritizálta, miközben nem tett meg mindent, amit lehetett volna a saját fejlődéséért.
Te most még a nagyon haragvó fázisban vagy. Ez természetes, de ne hagyd, hogy sokáig ebben a langyos sz@rban maradj, mert megy az idő!
Keress terapeutát! Sok sikert! Sikerül, ha javulni akarsz, és nem haragudni.
Bárki lustaságból simán produkálhat olyan tüneteket, ami miatt borderline-os betegnek nyilváníttathatja magát.
Agyalás helyett dolgozz keményen a mindennapokban, szabadidődben meg aktívan kapcsolódj ki, keresd az élményeket.
Nem akarom elhinni, hogy milyen válaszokat adnak az emberek. Nagyon elszomorító, hogy csak mert valaki érzelmekből ír ki valamit már le kell cseszni érte. Vagy az ilyeneknek szúrja a szemét ez az egy kérdés a tízmillióból? Ha nem tudtok érdemlegeset hozzászólni, akkor ne is tegyétek.
A kérdezőnek pedig: nagyon sajnálom a helyzeted. Rossz, amikor az ember nem tud menekülni a saját élete elől, például a szülei miatt. A leírásodból feltételezem eszükben sincs bocsánatot kérni, mert nem is fogadják el, hogy kéne. Nagyon nehéz valószínüleg kitörni egy mérgező háttérből, de nem lehetetlen. A megoldás (szerintem!) a megbocsátás lenne. Ahhoz pedig idő és egy egészséges környezet kell. Illetve akkor a legnehezebb megbocsátani, ha az illető nem is kérte. El sem tudom képzelni, milyen fájdalmas lehet ha ennyire ignoráns családja van valakinek. Valószínüleg pár év mire képes leszel érzelmek nélkül visszagondolni a szüleid viselkedésére, de előbb utóbb menni fog.
Remélem tudtam segíteni és nagyon remélem hogy békére jutsz! :)
Nekem gyerekem borderes. Imádom, szeretem, de nagyon nehéz vele.
Dagonyázik a pesszimizmusban, az önsajnálatban.
Normális család vagyunk.
Soha nem bántottuk, kap szeretet, figyelmet, anyagiakat is lehetőségekhez képest.
Dührohamot kap ha szólok, hogy éjfél után hétközben feküdjön le, ha étellel kínálom mikor nem éhes... meg úgy mindentől.
Másoknak meséli hogy milyen rossz neki itthon, hogy miattunk ilyen... közben meg lessük minden kívánságát.
Kedves kérdező, kicsit próbáld meg kívülről nézni magad, a családod.
A különbség köztem es a gyereked között, hogy en soha nem kapok dührohamom, ha étellel kínálnak, vagy ha szólnának, hogy fekudjek le. En mondjuk attól kapok dührohamot, hogy az anyámnak sokkal fontosabbak a barátnői es a barátja, mint en. Na ez a nem mindegy. Es ahogy a kérdésben olvashattad, az en családom nagyon messze állt a normálistól, szóval rengetek indokom van arra, hogy olyan vagyok amilyen.
Tömöm magam nyugtatóval, hogy ne sírjak, mert abból is csak az lesz, hogy ne kiabálj, különben ránk hívják a rendőröket a szomszédok.
Az anyám gyerekkoromtól kezdve érzelemmentes velem. Akkor még hírben sem volt a borderline. Másrészt ha egy gyerekből borderline lesz, annak van előzménye...
Szerinted mit érez egy érzelmileg labilis gyerek, ha azt látja, hogy az anyja az új pasiját folyton simogatja a szeme láttára, miközben nekem soha nem mondta, hogy szeret, vagy ölelt meg? Mert ez így volt. Az “apámról már ne is beszéljünk, az alkalmatlan az emberi életre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!