Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan "engedjem" el a anyámat?

Hogyan "engedjem" el a anyámat?

Figyelt kérdés

A lényeg tömören: az anyám sajnos egy energiavámpír, s a rosszabbik "fajtából".

Rengeteg problémám volt vele. Első körben az, hogy mártírnak állítja be magát. Nem képes felelősséget vállalni a döntéseiért, és ha valamit elront, akkor sajnáltatja magát. Kisgyerekkoromtól kezdve ez van, és sajnos érzem, hogy konkrétan az idegrendszerem már kezdi "feladni" a küzdelmet.

A legnagyobb problémám az, hogy tudom nem rosszindulatú, viszont él a saját világában, ahol az ő problémái a legnagyobbak, s mindenkinek sokkal, de sokkal könnyebb, mint neki. Nem tudok vele beszélgetni, mert állandóan megy a panasz, s amikor valamivel kapcsolatban mondanék valamit, amit nem pozitív, akkor rögtön jön a "én mit mondjak?" kezdetű "nekem rosszabb" mondatkör.

Apám ivott, de nem volt alkoholista. Állandóan veszekedtek, sokszor verekedésig is fajult a dolog. Örültem mikor végre szétmentek, erre a mostani élettársa rosszabb. Ez ténylegesen alkoholista, sokszor szétver mindent, és mellette nem lehet vele bírni.

Sokáig éltem otthon, majd megelégelve tavaly felköltöztem az egyik ismerősömhöz a fővárosba. Az életem nagyban megváltozott: sokkal kiegyensúlyozottabb lettem, sokkal több türelmem van, és ami a legfontosabb, hogy nem alszok át napokat, nem kell 12-14 órákat aludnom, hogy kialudva ébredjek. Ezt meg is mondtam neki, hogy érdekes, hogy mennyire megváltozott az életem, amit a nyugalom adott.

Az első lépés az volt, hogy elismertem, hogy az anyámmal komoly probléma van. A második az volt, hogy elfogadtam nekem is van egy életem, amit élni szeretnék, és nem azt szeretném, hogy arról szóljon az életem, hogy az anyámnak épp milyen problémája van. A telefonhívások állandóan panaszkodásról szólnak, hogy ő neki milyen rossz, mennyit veszekszik a jelenlegi élettársával. A munkahelyéről kiesett betegség miatt. Egyszer védi az élettársát, mert idegileg ő hogy ki van, máskor meg fikázza.

Múltkor este hívott, hogy berúgott, és nem mer hazamenni. Eldurrant az agyam, kértem egy szabadnapot, és este azonnal hazamentem, ahol elkaptam az élettársát, majd megvertem, és helyreraktam, hogy ebből nekem mennyire elegem van. Akkor anyámat is helyreraktam, hogy ennek nem erről kellene szólnia, és neki kell talpra állnia, neki kell megvédenie magát. Mert mi lesz legközelebb?? Megint telefonál és majd vonatozok másfél órát, hogy megverjem megint az élettársát, akit ha rosszul ütök meg még én fogom megszívni?

Tudom nagyon jól, hogy jól tettem, amit tettem. Hogy elköltöztem otthonról, igyekszem élni az életem, és igyekszem az anyámat kicsit távol tartani, hogy ne húzzon le magával, de teljesen nem tudom elengedni ezt a dolgot.

Idegesít, hogy nincs megoldás. Ha megszakítom a kapcsolatot vele végleg, akkor lelkiismeretfurdalásom lesz. Ha minden szavát lesem, és segít neki mindenben, akkor idegileg és anyagilag tönkremegyek. Ha pedig hazaköltözök "rendet tenni", akkor az életemnek tulajdonképpen annyi, mert hiába megyeszékhelyen laktam munkalehetőség nincs. Ráadásul a járvány mégjobban hazavágta a lehetőséget.

2020. aug. 22. 13:04
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
89%

Értem miről beszélsz. Az alkoholista fatert / élettársat kivéve kb egyezik a szitunk.

Elég hamar elköltöztem, és teljesen megváltozott az életem. Nyugodtabb lettem, nem volt passzív gyomorgörcsöm egész nap és nem féltem attól, hogy mikor kell ismét "kommunikálni" anyámmal, vagy ilyen vagy olyan formában.

Rosszindulat ott se volt, de még is volt egy megfoghatatlan dolog ami miatt még is rosszul csapódott le a dolog.

Egy szó mint száz vagy te, egy fiatal akinek fel kell építenie az életét, és van egy már régóta felnőtt ember - az anyád - akinek szintén megvolt ez a lehetősége és sikerült ahogy sikerült. Te megtetted amit lehet, elköltöztél, jobb így és kész.

Ha ő véget akar vetni a kapcsolatnak, akkor véget fog, de te nem cipelheted a világ terhét a válladon. segíthetsz neki, támogathatod szavakkal, anyagilag, de nem oldhatod meg helyette a problémát, mert ezt csak ő tudja. Ha a támogatás mellett csak a panaszkodás van, de megoldás nem születik, akkor az annak a jele, hogy nem is akar megoldást találni.

Tanulj, dolgozz, élj, néha beszélj anyáddal. Ha változást tapasztalt szentelj több időt. Ha nem, akkor egy hónap múlva ismét megpróbálhatod. Én így látom

2020. aug. 22. 13:35
 2/17 anonim ***** válasza:
12%
Milyen erős fiú " helyreraktam az élettársát majd megvertem" fel lehetne jelenteni téged te erőszakos állat remélem büszke vagy magadra
2020. aug. 22. 13:38
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Miért nem az alkoholista parasztot jelented fel aki megver egy nőt? Kíváncsi vagyok az értékrendedre, tényleg.
2020. aug. 22. 13:40
 4/17 anonim ***** válasza:
17%
Mert ő is egy alkoholista paraszt.
2020. aug. 22. 13:55
 5/17 anonim ***** válasza:
0%
Anyád élettársa helyében feljelentettelek volna testi sértés miatt. Erőszakos vagy kérdező ez világos, téged kellene gyógyszeres kezelés alá vetni és nem az anyádat. Persze a világ őrült és nem a maga őrült.
2020. aug. 22. 13:58
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Jönnek a piások védeni a szesztestvért, összetartás van.
2020. aug. 22. 14:04
 7/17 anonim ***** válasza:
76%

@6 - viccen kívül lehet benne valami. Ez az oldal leginkább az alkoholisták, kiégett vén kommunisták, portások, biztonságiőrök, dagadt, elhanyagolt és tipikus megkeseredett emberek gyűjtőhelye.

a maradék 10% fiatal, értelmes, gyerek vagy eltévedt.

2020. aug. 22. 14:25
 8/17 anonim ***** válasza:
Vannak problémák, amelyeket nem lehet megoldani. Más ember életébe meg csak nagyon óvatosan szabad belenyúlni (még akkor is, ha családtag), nem szabad a jóakaratra meg a jó szándékra hivatkozni. Segíteni kell neki, de csak az ő kérésére és akkor is csak annyit, amennyit ő kíván, tűr. Helyette persze sok mindent nem lehet és nem is szabad megcsinálni, a saját életéért mindenki saját maga felelős elsősorban.
2020. aug. 22. 14:33
 9/17 anonim ***** válasza:
67%

Anyám 38 éve szenved Apám mellett. Mindig volt kifogás, hogy miért nem hagyja el Anyu Apám: mert tanulok, mert nincs lehetőség, mert nem jó a csillagállás, stb.

Lelkiismeret furdalásom volt évekig, amiért elköltöztem és "otthagytam" Apám mellett Anyut. Majd szépen lassan elfogadtam, megértettem, hogy ő választotta ezt az életet és én nem élhetem helyette a sajátját.

Aztán pár évvel ezelőtt csúnyán összevesztek, Anyu közölte, hogy végre elválna, de hát nem tudja tartani magát a rokkant nyugdíjból és csak ez állítja meg. Szereztem válóügyvédet, néztem albérletet, mondtam neki, hogy támogatom anyagilag, amíg nem kapja meg az asszonytartást (jogosult lenne rá) és Apám nem fizeti ki a közös házuk felét. Meg úgy általában: mindenben segítek neki, ameddig csak kell. Megköszönte és 1 hét múlva közölte, hogy stornó minden, kibékültek.

Na én itt engedtem el a vágyálmot, hogy valaha változni fog a helyzet. Sokkal könnyebb az életem azóta. Előttem már nem veszekednek, mert tudják, hogy otthagyom őket a francba, ahogy elkezdik. Ha Anya elkezd panaszkodni, már az elején leállítom, hogy ezt nekem ne mondja, mert ő akar így élni.

Hogyan engedd el? Értsd meg, hogy nem vagy érte felelős. Fogadd el, hogy ő ezt választotta és kitart mellette. Te nem vagy hibás és nem vagy hálátlan.

2020. aug. 22. 15:45
 10/17 anonim ***** válasza:
Kívánom, hogy könnyen tudd elengedni.
2020. aug. 22. 20:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!