Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Idős korodban elvárnád, hogy...

Idős korodban elvárnád, hogy a gyereked ápoljon, vagy idősek otthonába mennél?

Figyelt kérdés
2020. aug. 4. 11:50
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
84%
Nálunk az idősek otthonában folyton megy a buli. Esznek, isznak, énekelnek, kártyáznak, jófejek a gondozók is. Arról nem is beszélve hogy sok öreg gyerekként vagy éppen iskolásként is ismerte egymást így még jobb lehet nekik együtt lenni. Én is oda szeretnék menni, nem szeretnék teher lenni meg más nyakán élni
2020. aug. 4. 12:20
 12/40 anonim ***** válasza:
88%
A szüleim még nem idősek, de meg van velük beszélve, hogy addig fogadják majd el az ápolást a gyerekeik részéről, ameddig maximum napi pár óra segítségre lenne szükségük (pl takarításban, főzésben való segítség, pakolás, emelgetés, stb). Nem "elvárják", hanem elfogadják (jó kapcsolatban vagyunk, nekem személy szerint nem lenne gond, egészségügyi szakon végzek hamarosan és természetes, hogy segítek nekik, ha szükséges). Ha olyan állapotba kerülnének, ami mellett már fel kellene adnom a saját életem és 0-24-ben rájuk kellene felügyelnem, mert egy percre sem lehetne egyedül hagyni őket (pl Alzheimer vagy hasonlók), akkor otthonba mennek.
2020. aug. 4. 12:20
 13/40 anonim ***** válasza:
77%

Amikor már nem élet az életed s nem akarsz más nyakán kolonc lenni, akkor befejezed.

Ez elég korrekt.

2020. aug. 4. 12:23
 14/40 Elazur válasza:
86%

Ezt egyedileg kell mérlegelni. Ha az idős szülő még nem igényel szoros felügyeletet és megvan a fiatalokkal a szeretet-kapcsolat, addig jobb az otthon. Én nővér vagyok szociális otthonban és látom, hogy nagyon kevesen tudnak beilleszkedni oda. Idegen emberek közé jutnak, akiknek eltérő igényük van. Egyik szereti a friss levegőt, a másik veszekedik miatta. Az egyik későig tévézik, a másik korán térne nyugovóra. Az egyik a csendet szereti, a másik folyton a betegségeiről mesél. És lehetne folytatni a sort. Rengeteg érdekellentét van. Arról ne is beszéljünk, ha kifog egy demens, kiabálós, éjszaka éneklős szobatársat.

Én személy szerint azt szeretném, ha a gyermekeim csak akkor helyeznének el szociális otthonba, ha valamiért már túl sok erőfeszítést kíván az ellátásom. Ha csak egy kicsit is hasznossá tudom tenni magam, szeretnek, van egy kis békességes szobám, addig örülnék, ha nem kellene szociba menni. Persze, ha már gondot okoz az ellátásom, akkor nincs mit tenni...

2020. aug. 4. 12:23
 15/40 anonim ***** válasza:
82%
Nem várnám el, mert a saját szememmel látom, hogy mi megy. Nagyapám 94 éves, 4 éve anyukám pesztrálja, amióta nagyanyám meghalt. Borzalmas, nem tudunk egy jót beszélgetni, állandóan leskelődik, hallgatózik, állandóan kosz van mindenütt, folyamatosan krákog, evés közben csámcsog, és amikor éjszaka már mindenki lefeküdt, lámpaoltás után két perccel rögtön megy a budira, és a zörgésével szerintem mindenkit felébreszt. Sosem volt normális, főleg amikor ivott. Világéletében önző és akaratos volt, nagyanyám szintén. Folyamatosan ugráltattak minket, sosem volt nyugodt életünk, "hála" nekik. Persze ők is azt mondták, hogy a gyereknek kötelessége gondoskodnia róluk, miközben mindent megtettek azért, hogy nekünk minél rosszabb legyen, bennünket csak kihasználtak és semmibe vettek. Sok olyan ismerősöm van, akinek rámegy az egész élete a szülei gondozására, nyugdíjasok ugyan, de sehová sem tudnak kimozdulni, szinte éjjel-nappal talpon vannak. 65-70 évesek, de azelőtt a gyerekeik felnevelésével kellett foglalkozniuk, most meg ott vannak nekik az öregek. A legtöbben panaszkodnak is, hogy tönkremennek testileg-lelkileg, nincs életük, ráadásul sok öreg még borzasztó rossz természetű is. Még akkor is borzasztó nagy teher ez, ha az öreg nem ágybanfekvő, de ha lerobban, akkor még rosszabb. Ez a 65-70-es korosztály még most élhetne igazán (már ha megéli a nyugdíjat), ehelyett küszködhet az öregekkel. Én nem akarom ezt csinálni, ha egyáltalán lesznek gyerekeim, nem szeretnék teher lenni nekik. Nagyanyám egyik húga otthon már majdnem meghalt, teljesen leépült, mert napközben rendszerint egyedül volt otthon, félt is, végül bekerült egy otthonba. Ott annyira felturbózták, hogy szinte kivirult, közösségekbe járkál, részt vesz a programokon, orvosi felügyelet is van. Amikor bekerült, azt mondták, hogy legfeljebb pár hónapja van hátra, ahhoz képest már vagy 10 éve ott él, és jól érzi magát.
2020. aug. 4. 12:25
 16/40 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem röhejes, ahogy 20-30-40 évesen álmodozunk meg nagyokat mondunk arról, hogy mi lesz amikor 80 évesek leszünk. Persze hogy 30 évesen lazán mondom, hogy vágjanak csak be az öregotthonba, tényleg így is gondolom mivel ez rohadt messze van... De aki látott már 3D-ben idős embert az tudja, hogy ezeknek az időseknek a mindenük a saját vackuk, a saját ágyuk, a saját emlékeik. A legjobb luxusotthon sem tudja pótolni a szeretteket és az ember évtizedeken át megszokott saját helyét és köreit.

Ami pedig az átlag öregek otthonát illeti, oda az ember rútul elpusztulni teszi be az idős szeretteit, miközben a fejét bedugja a homokba, hogy jóvanazúgy.

Kérdésre: őszintén remélem, hogy az utolsó pár hónapomon túl nem kell ezzel a kérdéssel foglalkozni. Ha demens leszek, akkor úgyis be fognak rakni teljesen érthető módon (a zavartság + jó fizikai állapot egy speciális helyzet), de akkor nagyjából úgyis mindegy lesz nekem. Ha meg nem, "csak" fizikálisan leépülök pár hónap alatt, igen szomorú lennék, ha heti/havi 1x látogatással bevágnának valahová. Szerencsére a mi családunkban eddig nem volt divat.

2020. aug. 4. 12:25
 17/40 anonim ***** válasza:
62%
Nehéz eset, nem várnám el, viszont legyek egészséges!?Egyébként hány éves korban lehet menni idõsek otthonába?
2020. aug. 4. 12:27
 18/40 anonim ***** válasza:
85%

#17 Ahol mi érdeklődtünk ott 70 év felettieket vesznek csak fel. Gondolom a többi helyen is kb innen kezdődik a korhatár

2020. aug. 4. 12:29
 19/40 anonim ***** válasza:
20%
természetesen el kell várni az otthoni ápolást. Aki felnevel egy gyereket annak jár a későbbi gondoskodás, aki leadja a gyermeket intézetben annak őedig nyugdíjjas otthonban a helye
2020. aug. 4. 12:34
 20/40 anonim ***** válasza:
57%
Nem Magyarorszagon élek, nálunk csak a konkrétan magatehetetlen, állandó felügyeletre szorulók vannak egy szobában. A többieknek vagy saját szobájuk, vagy saját apartmanjuk van
2020. aug. 4. 12:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!